Tenis

Može li Tsitsipas napokon pobijediti Alcaraza i izboriti polufinale Roland-Garrosa?

Mario Borko • utorak, 04.06.2024.
Može li Tsitsipas napokon pobijediti Alcaraza i izboriti polufinale Roland-Garrosa?
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu drugo četvrtfinale ovogodišnjeg French Opena, a u njemu se sastaju Carlos Alcaraz i Stefanos Tsitsipas. Grk još nikada nije pobijedio Španjolca, ali za razliku od njega ima iskustvo igranja u finalu Pariza...

Ovogodišnji Roland-Garros obilježavaju mečevi do sitnih noćnih sati, a u utorak bismo mogli gledati još jedan. Carlos Alcaraz i Stefanos Tsitsipas na teren će izaći najranije iza 20 sati, a iako je Španjolac veliki favorit trebat će pružiti svoj najbolji tenis.

Igraj na mečeve Roland-Garrosa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Alcaraz je već prije dvije godine osvojio svoj prvi Grand Slam i zasjeo na prvo mjesto ATP ljestvice. Očekivalo se da će nakon US Opena zavladati svjetskim tenisom i nastaviti stopama velike trojke. Ozljede su mu stalne na put, ali Španjolac je prije mjesec dana tek napunio 21 godinu i uspije li u budućnosti ostati zdrav, teško će mu netko oduzeti prijestolje.

Ove sezone, Alcaraz je ranije od očekivanog ispao u četvrtfinalu Australian Opena od Alexandera Zvereva, ali oporavio se osvajanjem Indian Wellsa. U tijeku zemljane sezone ponovno su ga napale ozljede pa je preskočio Barcelonu, Monte-Carlo i Rim, a u Madridu je zaustavljen u četvrtfinalu.

Ovo mu je četvrti nastup u Parizu. Prve godine je zaustavljen u kvalifikacijama, druge je stigao do četvrtfinala, a prošle ga je u polufinalu protiv Novaka Đokovića zaustavila slabija tjelesna pripremljenost.

Španjolac je bez problema izbacio J. J. Wolfa u prvom, Sebastiana Kordu u trećem i Felixa Augera-Aliassimea u četvrtom kolu. Kakve-takve probleme zadao mu je 176. igrač svijeta Jesper De Jong u drugom kolu. Nizozemac je osvojio set, imao je break prednosti u četvrtom, ali više od toga nije uspio.

Od Grka još nikada nije izgubio, a prošle godine ga je u istoj fazi Roland-Garrosa izbacio s glatkih 3:0 u setovima.

Tsitsipas je jednostavno nepredvidljiv. Kad je u najboljoj formi jedan je od kandidata za osvajanje bilo kojeg Grand Slama, izuzev Wimbledona, ali u posljednjih godinu dana tu formu pokazuje prerijetko. Nakon prošlogodišnjeg finala Australije nije se uspio približiti samom vrhu, ali onda je na svom najdražem turniru u Monte-Carlu eksplodirao i osvoji ga treći puta u karijeri.

Već u Madridu je ispao odmah u drugom kolu, a u Rimu je zaustavljen u četvrtfinalu. Do sad je i na French Openu igrao promjenjivo, ali nije se sastao ni s jednim igračem iz top 30. Malo je zakomplicirao meč drugog kola protiv Daniela Altmaiera kojem je “poklonio“ jedan set, a protiv Mattea Arnaldija je spasio tri set lopte za 2:0 u setovima i na kraju slavio s 3:1.

Protiv Španjolca je u dosadašnjih pet susreta samo dva puta uspio uzeti set. U trećem kolu US Opena 2021. godine izgubio je meč u tie breaku petog seta. Prošle sezone je u oba susreta poražen vrlo lako, a teško je predvidjeti u kakvom će se izdanju pojaviti ovog utorka.

Mjesto, vrijeme

Pariz, Court Philippe-Chatrier, 20:15

Zadnji susret

Alcaraz u međusobnim susretima vodi 5-0, a posljednji meč odigrali su prije točno godinu dana u istoj fazi Roland-Garrosa. Španjolac je tada bio vrlo uvjerljiv sa 6:2, 6:1, 7:6 (5).

Prognoza

Alcaraz je ogroman favorit, ali još uvijek nije na svom najvišem nivou. Tsitsipasa ne treba otpisivati i bude li u dobrom raspoloženju mogao bi dobrano zakomplicirati ovaj meč i priuštiti gledateljima još jednu neprospavanu noć.

FOTO:EPA/TERESA SUAREZ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!