Nogomet

Skupina A: Njemačka se želi vratiti tamo gdje i pripada, a Mađarska i Švicarska vrebaju iz prikrajka

Mario Borko • srijeda, 05.06.2024.
Skupina A: Njemačka se želi vratiti tamo gdje i pripada, a Mađarska i Švicarska vrebaju iz prikrajka
Foto: EPA

U skupini A tradicionalno je smješten domaćini prvenstva. Nijemci su u ždrijebu izbjegli reprezentacije iz samog vrha i favoriti su za osvajanje skupine, a Švicarska, Mađarska i Škotska na Euro stižu s vjerom da mogu izboriti osminu finala...

Europsko prvenstvo sve je bliže, do utakmice utvaranja ostalo je manje od deset dana i vrijeme je da mi na Sportnetu krenemo s predstavljanjem grupa. Prva je na redu skupina A u kojoj su uz domaćina Njemačku smještene Švicarska, Mađarska i Škotska.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nijemci su osam godina bez završnice na velikim natjecanjima i na domaćem terenu bit će pod ogromnim pritiskom. Mađari su jedna od reprezentacija u najboljoj formi, Švicarci su svoj vrhunac imali prije tri godine, a Škoti su, nakon prethodnog izbivanja od 24 godine, izborili drugi uzastopni Euro.

Nogomet više nije igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci

Posljednjih osam godina najgore je razdoblje u povijesti njemačke nogometne reprezentacije. Elf na prethodna tri velika natjecanja nije stigao dalje od osmine finala. Svjetsko prvenstvo 2018. i 2022. okončao je već u grupnoj fazi, a na Euru ga je zaustavila Engleska. Prvenstvo na domaćem tlu dolazi kao prekretnica, rezultat je nasušno potreban, a pritisak nikad veći.

Nijemci su drugi puta domaćini Eura., te 1988. godine zaustavljeni su u polufinalu. Na domaćem su terenu 1974. osvojili naslov svjetskih prvaka, a 2006. su bili brončani. Njemačka je ukupno tri puta bila prvak Europe, a posljednji put, sad već davne, 1996. godine. Od tada je igrala samo jedno finale, 2008., a u međuvremenu je dva puta zaustavljena u grupi.

Bundesliga je neto minuloj sezoni bila jedna od najjačih, ako ne i najjača liga na svijetu. Borussia Dortmund igrala je finale Lige prvaka, Bayern München polufinale, a Bayer Leverkusen srušio je rekord nepobjedivosti, tako bez poraza osvojio svoj prvi naslov prvaka i igrao finale Europske lige. Julian Nagelsmann ima slatke brige na mnogim pozicijama, ali i nekoliko rupa koje bi mogle koštati Elf protiv najtežih protivnika.

Bivši trener Bayerna doveden je na klupu krajem rujna prošle godine. Njegov prethodnik Hans-Dieter Flick nije se snašao u izborničkoj ulozi, a novi angažman pronašao je u Barceloni. Nijemci nisu igrali kvalifikacije, a od kraja Svjetskog prvenstva, pa do sad su odigrali 14 prijateljskih utakmica. Ostvarili su samo pet pobjeda, ali svejedno su prema kladionicama treći favoriti za osvajanje.

Na tom putu bilo je zaista bolnih i neočekivanih poraza, primjerice 4:1 od Japana ili 3:2 od Turske. Čak su Austrija, Poljska i Kolumbija “skinule skalp“ jednoj od najjačih reprezentacija svijeta. Pobjede protiv Francuske i Nizozemske u ožujku nagovijestile su bolje dane, ali dojam je pokvaren remijem protiv Ukrajine u posljednjoj utakmici.

Najveća zvijezda reprezentacije je Florian Wirtz. Najbolji igrač Bundeslige napunio je tek 21 godinu, a na Euru bi trebao činiti napadačku okosnicu uz Jamala Musialu i Leroya Sanea. Toni Kroos, bez obzira na to što je u sjajnoj formi, nakon Europskog prvenstva se oprašta od nogometa.

Njemačka već godinama muku muči s bekovskim pozicijama, a od odlaska Miroslava Klosea Elf nema pravog napadača. Jedna od alternativa je Kaie Havertz na lažnoj devetki, a Niclas Füllkrug jedini je klasični napadač u momčadi. Joshua Kimmich će krpati poziciju desnog beka, a Maximilian Mittelstädt trebao bi napokon biti rješenje na deficitarnoj poziciji lijevog beka.

Nad njemačkom reprezentacijom kolaju razni upitnici, a reputacija nepobjedivosti je posljednjih godina izgubljena. Njemačka ima kvalitetu, momčad je sačinjena od mladosti i iskustva, ali hoće li izdržati pritisak i ponovno biti dio vrha, tek ostaje za vidjeti.

Mađarska na talijanski način

Mađarska je kao država u posljednjem desetljeću u sport investirala ogromna financijska sredstva, a plodovi tih ulaganja polako izlaze na vidjelo. Nije realno očekivati da će Mađarska u budućnosti biti sila kakva je bila sredinom prošlog stoljeća, ali treći uzastopni nastup na Euru i skupina A Lige nacija daje nadu da se “Laka konjica“ polako budi.

Marco Rossi na kormilu je reprezentacije od 2018. godine. Nastavio je odličan rad Bernda Storcka koji je Mađarsku vratio na veliko natjecanje nakon 30 godina izbivanja i odmah stigao do najboljih 16 u Europi. Talijan na prošlom Euru nije imao sreće u skupini smrti s Njemačkom, Portugalom i Francuskom, ali dva remija protiv Francuza i Nijemaca bila su veliko postignuće.

Najveći posao napravljen je u Ligi nacija, tamo je najprije izboren ulazak u Ligu A, a zatim je taj status očuvan u skupini s Italijom, Njemačkom i Engleskom. Mađari su završili drugi, bod ih je dijelio od Final Foura, a u Ligu B ispali su Englezi.

Mađari su u prvoj pripremnoj utakmici uoči Eura iznenađujuće poraženi od Irske s 2:1. Bio je to njihov prvi poraz nakon rujna 2022. i 14 utakmica. U kvalifikacijama su završili prvi ispred Srba i Crnogoraca, a daleko najbolji igrač reprezentacije bio je Dominik Szoboszlai.

Igrač Liverpoola kapetan je nacionalne vrste i njen daleko najvrjedniji igrač. Roland Sallai bit će prijetnja za suparničke obrane, a Leipzigov dvojac Willi Orban i Péter Gulácsi bit će stupovi obrane. Miloš Kerkez odradio je odličnu sezonu u Premier ligi i jedan je od najzanimljivijih mladih bekova na svijetu.

Mađari su, bez obzira na odlične rezultate, u ovoj grupi tek treći favoriti za njen prolazak. Ključno će biti otvaranje prvenstva protiv Švicarske koja je glavni konkurent za drugo mjesto, ali izvuku li Mađari u tom srazu remi, pobjeda u posljednjem kolu protiv Škotske mogla bi im donijeti osminu finala.

Nijemce su u nedavno pobijedili u Leipzigu, a na prošlom Euru su s njima remizirali u Münchenu, tako da ni u tom ogledu nisu bez šansi. Mađare se ne treba podcjenjivati jer će vas to sigurno koštati.

Švicarska, definicija prosječnosti

Pred Švicarcima je šesto uzastopno veliko natjecanje na koje su se kvalificirali. Uvijek su tu, svaki puta prolaze grupu, ali nedostaje im nešto za dodatni iskorak. Prošli Euro bio je idealna prilika za takvo nešto. U osmini finala je nakon jedanaesteraca, nakon nevjerojatnog preokreta, izbačena Francuska, a onda se, ponovno nakon raspucavanja s bijele točke, ispriječila Španjolska.

Od tada je Švicarska u blagom padu. Ta prilika da se napokon uđe u borbu za medalje nije iskorištena i pitanje je kad će se opet ponuditi. Bez obzira na to Švicarci su i dalje tu, među 20 najboljih reprezentacija svijeta. Na Svjetskom prvenstvu prošli su grupu, ali Portugal ih je ponizio sa 6:1.

Prije prvenstva je očuvan status u Ligi A, Lige nacija, a kvalifikacije su odrađene uspješno. Švicarska je bila smještena u daleko najslabijoj grupi, a prolazak nije izboren na nimalo impresivan način. Drugo mjesto iza Rumunjske, sa samo dva boda više od trećeplasiranog Izraela, nije nešto na što nas je navikla reprezentacija koja je u kvalifikacija za Katar bila ispred Talijana.

Najveće zvijezde reprezentacije su defenzivci. Manuel Akanji igra sjajno u Manchester Cityju, a Gregor Kobel je za Borussiju branio u finalu Lige prvaka. Denis Zakaria i Granit Xhaka pojačat će obrambeni dio i u veznoj liniji, a u napadu su Milanov Noah Okafor i Monacov Breel Embolo.

Najbolji strijelac u kvalifikacijama bio je Zeki Amdouni iz Burnleyja, a Xherdan Shaqiri spreman je zabiti gol na svom šestom velikom natjecanju u nizu. Bivši igrač Bayerna igra u MLS-u, a u posljednjih sedam nastupa u reprezentativnom dresu postigao je četiri gola.

Od Švicarske se uvijek može očekivati prolazak skupine, ali za nešto više od toga jednostavno nemaju dovoljno kvalitete. Naravno, uz povoljan ždrijeb sve je moguće, ali Švicarci će se najprije trebati dobrano namučiti kako bi nastavili svoj niz uspješnosti prolaženja skupina na velikim natjecanjima.

Hrabro srce s manjkom kvalitete

Škoti su 22 godine čekali da se vrate na veliko natjecanje. Na prošlom Euru bili su jedan od domaćina, a to im je bio prvi nastup na europskoj smotri nakon 24 godine. Nastup na Svjetskom prvenstvu još će neko vrijeme pričekati, ali dva Europska prvenstva u nizu velika su stvar za Tartan Army.

Škoti su prije tri godine ispali u grupi iako su u dvije utakmice bili domaćini. U trećem kolu skupine zaustavila ih je Hrvatska, ali mogli su biti zadovoljni time što su protiv najvećih rivala Engleza ostali neporaženi. Nakon toga bili su blizu Svjetskog prvenstva, ali Ukrajina je bila bolja u dodatnim kvalifikacijama. Steve Clark izbornik je reprezentacije od 2019. godine, a možda i najveći uspjeh je ulazak u Ligu A, Lige nacija.

Škoti su u Ligi B bili prvi ispred Ukrajinaca, Iraca i Armenaca te će među elitom igrati u skupini s Vatrenima. U kvalifikacijama za Euro odradili su fenomenalan posao. Startali su s pet pobjeda, porazivši na tom putu Španjolsku kod kuće i favoriziranu Norvešku u gostima, a tu su bodovnu zalihu obranili s dva boda u posljednja tri kola. To je bilo i više nego dovoljno za plasman, a Erling Haaland i Marti Odegaard ponovno su ostali bez velikog natjecanja.

Škoti su do lipnja bili u nizu od sedam utakmica bez pobjede, a u prvoj pripremnoj uoči Eura podigli su samopouzdanje slavljem protiv Gibraltara. Najbolji igrač reprezentacije je Scott McTominay. Igrač Manchester Uniteda često je znao igrati na poziciji stopera, a ulaskom u vezni red izdominirao je kvalifikacije sa sedam golova.

On je ujedno i najskuplji pojedinac Tartan Armyja, a kapetan je Liverpoolov Andrew Robertson. U veznoj liniji su John McGinn i Billy Gilmour, a u napadu će prijetiti Che Adams koji iza sebe ima vrlo dobru sezonu s 15 golova u Championshipu.

Škoti će u svom 12. nastupu na velikom natjecanju po prvi puta pokušati proći grupu. Ispred njih je težak zadatak, kladionice ih smještaju na zadnje mjesto skupine, ali “Hrabro srce“ nikada ne treba otpisivati. Ova škotska generacija najbolja je u posljednjih 30 godina i vrlo lako može iznenaditi. Deficit je taj što prvenstvo otvara protiv domaćina, ali u preostale dvije utakmice nije bez šansi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!