Ostali sportovi

[VIDEO] Ranteš uskoro u Budimpešti lovi svoj premijerni nastup na Olimpijskim igrama

Sportnet • srijeda, 05.06.2024.
[VIDEO] Ranteš uskoro u Budimpešti lovi svoj premijerni nastup na Olimpijskim igrama

Marin Ranteš nada se kako će 22. lipnja u Budimpešti izboriti svoj prvi nastup na Olimpijskim igrama. Ako u tome uspije, u izjednačenoj konkurenciji definitivno ima priliku boriti se za medalju u Parizu...

Hrvatska još ne zna imena svih svojih putnika za Olimpijske igre u Parizu. Jedan od onih koji još mogu izboriti svoje mjesto na najvažnijem ovogodišnjem sportskom natjecanju svakako je Marin Ranteš. Naš majstor BMX trikova privukao je pažnju na sebe još tamo 2018. godine, kada je osvojio cijenjeni FISE BMX Svjetski kup. Od tada se ravnopravno bori s najboljima na svijetu na najjačim BMX natjecanjima, a u 2024. godini ima plan otići korak dalje i naći se među olimpijskim sportašima.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Svoje mjesto na Olimpijskim igrama Marin ima priliku izboriti na ključnom OQS BMX natjecanju 21. i 22. lipnja u Budimpešti, gdje mu dobar plasman jamči odlazak u Pariz.

"U Šangaju sam završio na petom mjestu, na natjecanju koje se boduje za Olimpijske igre. To znači da mi je u Budimpešti već šesto mjesto dovoljno da izborim vizu. Nadam se da će se to dogoditi, a onda mogu odmoriti tijelo i psihu pa da nastavim nakon toga kako spada i u miru se pripremim za Pariz", kaže Marin Ranteš koji unatoč ozljedi rebra s mnogo optimizma iščekuje ključni nastup u Mađarskoj:

"Forma je maksimalna koliko može biti s obzirom na ozljede. No, na biciklu sam, to mi je najbitnije. Vozim svaki dan, trikovi idu super i samo moram pametno odvoziti da izborim onaj plasman koji me vodi na Olimpijske igre. Ne trebam jurišati na pobjedu."

Ranteš je spreman malo kalkulirati sa svojim nastupom u Budimpešti, kako bi se našao među putnicima u Pariz. No, jednom kad se nađe među olimpijcima plan je ići na sve ili ništa.

"Na Olimpijskim igrama ili sam prvi ili sam zadnji. Tu mi peto ili šesto mjesto ništa ne znače."

U Parizu će nastupiti samo 12 najvećih BMX majstora, a devet će ih proći u finale. U kvalifikacijskim vožnjama se gledaju oba nastupa, a u finalu samo bolja od dvije vožnje. Tu Marin namjerava koristiti svoje najbolje trikove, one koje već dugo čuva za posebnu priliku.

"Imam neke trikove koji su bili pripremljeni još za Tokio, ali tamo se nažalost nisam uspio kvalificirati. No, sada sam u puno boljoj fizičkoj formi. Imam puno trikova koje radim svaki dan, a ljudi za njih ni ne znaju. Nije ih imalo smisla dosad koristiti, ali na Olimpijskim igrama itekako ima smisla. Cilj je osvojiti prvo mjesto i to mogu ostvariti uz pomoć takvih zahtjevnih trikova."

Ranteš već godinama surađuje s BMX legendom Danielom Dhersom, uz kojeg je mnogo napredovao. U posljednje vrijeme njih dvojica treniraju u Kini, s pregršt lokalnih talenata.

"Zadnjih šest mjeseci treniram u Kini. Ima nas 25, drugi su svi ispod 20 godina, vrlo motivirani i željni vožnje. To je ono što meni treba. Meni više ne treba na treningu netko tko je bolji od mene, nego netko tko ima volje svaki dan doći u park i napraviti sve trikove. Pa ako on može, mogu i ja", zaključuje Ranteš koji jedva čeka natjecanja koje slijede i vjeruje da bi ovog ljeta mogao napraviti najveći uspjeh u svojoj karijeri.

FOTO:Marjan Radović

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!