Košarka

Aktualni prvaci Europe love svoj 40. naslov prvaka Grčke

Mario Borko • srijeda, 05.06.2024.
Aktualni prvaci Europe love svoj 40. naslov prvaka Grčke
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu prva utakmica finala doigravanja grčke lige. Treću godinu za redom o prvaku odlučuju vječni rivali Panathinaikos i Olympiakos. Crveno-bijeli su prethodna dva puta bili uspješniji, ali novi prvaci Europe žele svoju dominaciju potvrditi i u domaćem prvenstvu...

Po 20. puta u posljednjih 30 godina, u finalu grčkog prvenstva sastaju se Panathinaikos i Olympiacos. Osam puta su bolji bili Pirejci, a 12. puta Atenjani. Ovo je treće uzastopno finale, a Crveno-bijeli su u prethodna dva uvjerljivo slavili. Ovoga puta PAO je kao novopečeni prvak Europe favorit, ali ove se utakmice ne rješavaju na papiru.

Panathinaikos je regularni dio sezone odradio gotovo besprijekorno. Uz 26 pobjeda upisan je samo jedan poraz i to u tijesnoj utakmici protiv Arisa, početkom veljače. Zeleni su trenutno u nizu od deset uzastopnih pobjeda. U Euroligi su bili na rubu ispadanja od Maccabi Tel-Aviva, ali su se izvukli s dvije pobjede i zahvaljujući sljedećih osam, koje su uslijedile, osvojili su sedmi naslov prvaka Europe i izborili finale domaćeg prvenstva.

PAO je kroz play-off prošao neokrznut. PAOK je uspio zakomplicirati stvar u drugoj utakmici igranoj u Solunu, ali Zeleni su se izvukli u produžetku i s 2-0 preskočili prvu prepreku. Aris im je nanio jedini poraz u regularnoj dijelu, ali u doigravanju je pao bez ispaljenog metka. Pobjede od 18 i 15 razlike bile su samo uvod u veliko finale koje slijedi.

Kendrick Nunn i Mathias Lessort bit će ključni pojedinci u pohodu na 40. naslov prvaka Grčke.

Olympiacos u ovu seriju ulazi itekako motiviran dokazati tko je i dalje najbolja momčad u Grčkoj. Crveno-bijeli također su našli svoje mjesto na Final Fouru Eurolige, ali nisu uspjeli preskočiti Real Madrid u polufinalu i tako izboriti grčko finale. Za treće mjesto su nadigrali Fenerbahče i više su nego spremni u finalu se potući za svoj 15. naslov prvaka.

Regularni dio sezoni Pirejci su završili s omjerom 24-3, a sva tri poraza nanio im je upravo Panathinaikos. Ipak Olympiacos nije ostao dužan svojim najvećim rivalima. Uzeo im je dva trofeja s pobjedama u finalu kupa i superkupa, a bio je bolji i u oba ogleda u Euroligi.

Put kroz doigravanje bio je formalnost za Crveno-bijele. U prvom krugu razbili su AEK u obje utakmice, a isto su u polufinalu učinili Peristeriju. Alec Peters, Nikola Milutinov i Isaiah Canaan najbolji su strijelci momčadi Georgiosa Bartzokasa, a rezultat ovisi o njihovom napadačkom učinku.

Neutralni promatrači zaista mogu uživati u ovom finalu između prvaka i treće najbolje momčadi Europe. Serija se igra na tri dobivene utakmice, a neosporno će vladati vatrena atmosfera. Prošle sezone je Olympiacos postao prvak tako što je četvrta utakmica finala prekinuta nakon vodstva Pirejaca od 28 razlike, a nakon prekida pobjeda je dodijeljena naknadno.

Mjesto, vrijeme

Atena, O. A. K. A Olympic Indoor Hall, 20:15

Zadnji susret

U posljednjem dvoboju, sredinom travnja, PAO je slavio sa 77:71. Bio je to sedmi međusobni susret ove sezone i treća pobjeda Atenjana. Oni su u domaćem prvenstvu ostvarili hat-trick, ali Pirejci su bili bolji u finalu superkupa, finalu kupa i oba dvoboja Eurolige.

Prognoza

Prednost domaćeg terena vrlo je važna u ovoj seriji, a Panathinaikos će učiniti sve ne bi li je obranio. Atenjani su favoriti i trebali bi na krilima naslova u Euroligi pobjednički započeti finalnu seriju.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!