Nogomet

Skupina C: Englezi favoriti, težak posao za Srbiju i Sloveniju

Mihaela Bradovski • srijeda, 05.06.2024.
Skupina C: Englezi favoriti, težak posao za Srbiju i Sloveniju
Foto: EPA

U skupini C Europskog prvenstva u Njemačkoj nalaze se Engleska, Danska, Srbija i Slovenija. Englezi ponovno najavljuju velike stvari i favoriti su skupine, ali ostali također dobar rezultat...

U skupini C Europskog prvenstva bit će vrlo zanimljivo, tu su četiri reprezentacije drugačijeg profila i svaka se vidi u drugom krugu. Englezi su papirnati favoriti, međutim Danska i Srbija također imaju kvalitetu, a nikako se ne smiju podcijeniti Matjaž Kek i njegova Slovenija.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kladionice preferiraju Englesku, vide je kao jednog od glavnih favorita ovog Europskog prvenstva i svakako im daju najviše šanse za prolaz skupine. Ostale reprezentacije bore se za drugo mjesto, tu je s najmanje iskustva Slovenija i njoj bi trebalo biti najteže. No, ostavimo sve travnjaku, on će najbolje reći tko zaslužuje prolaz i s koje pozicije.

Englezi se uvijek vide kao favorita, ali…

Engleska svakako spada među najveće reprezentacije svijeta i među kandidate za titulu prvaka. Na svako natjecanje dolazi s ogromnim očekivanjima, ali još uvijek čeka na glavnu nagradu. U vitrinama ima onu titulu svjetskog prvaka iz 1966. godine, međutim na europskim prvenstvima samo jednom je došla do finala.

Bilo je to na prošlom Europskom prvenstvu koje se igralo u razdoblju pandemije diljem cijele Europe, finale je igrano na Wembleyju, a Engleska je poražena od Italije. Malo je nedostajalo da Harry Kane napokon dođe do trofeja i "nogomet se vrati kući", ali Talijani su se ispriječili i uzeli titulu.

Novi Euro za Engleze je ujedno i nova prilika za osvajanje titule prvaka te i na ovo Europsko prvenstvo dolaze kao jedni od glavnih favorita. Novo Prvenstvo i nova prilika, skupina je prolazna, a u nokaut fazi odlučuju kvaliteta koju imaju i psiha koja ih je nerijetko stajala odlaska do kraja.

U kvalifikacijama nije bilo nikakvih problema, Engleska je bila smještena u skupini s Italijom, Ukrajinom, Sjevernom Makedonijom i Maltom te je zauzela prvo mjesto sa šest bodova više od Talijana i Ukrajinaca uz impresivnu gol razliku 22:4.

Na ovo Europsko prvenstvo dolazi s igračima koji redom imaju dosta iskustva na međunarodnoj razini, riječ je o igračima koji su prolazili kroz žrvanj Lige prvaka te nastupaju, izuzev dvojice, u Premier ligi, najjačoj ligi svijeta.

Ta dvojica koja igraju u inozemstvu su u biti i najjači engleski aduti, riječ je o zvijezdi Real Madrida Judeu Bellinghamu i kapetanu Engleske, čovjeku koji s 30 godina u impresivnoj karijeri još uvijek sanja prvi trofej, Harryju Kaneu.

Iza većine engleskih reprezentativaca je jako dobra sezona, pa i Kane je u Bayernu isporučivao golove, a druga je stvar što Bayern nije izgledao najbolje tijekom većeg dijela sezone i što je ostao bez trofeja. U Bundesligi nije uspio držati korak s Bayerom koji je imao čudesnu sezonu, a u Ligi prvaka ipak je naletio na Real Madrid koji ima monopol u ovom natjecanju.

Svakako treba istaknuti i Phila Fodena koji igra sve bolje i iz utakmice u utakmicu potvrđuje visok potencijal, tu je i Bukayo Saka koji igra sjajno u dresu Arsenala, njegov momčadski kolega Declan Rice, pa i mladi Cole Palmer koji je bio konstantno dobar u ćudljivom Chelseaju.

Englezi su opasni, apsolutno kandidati za titulu, ali mora im se dosta toga posložiti da bi je i uzeli. Je li napokon došlo vrijeme da odu do kraja na Euru?

Danci bez ijednog igrača iz svoje lige

Jedna od rijetkih reprezentacija koja u svom rosteru za Euro nema niti jednog igrača iz svoje lige je Danska. Svi Danci za koje se Kasper Hjulmand odlučio igraju u inozemstvu, najviše ih je u Premier ligi gdje igraju desetorica, dok petorica igraju u Belgiji. Dosta je tu iskusnih igrača koji su prošli puno toga i oni bi trebali biti nosioci igre.

I dalje reprezentaciju predvode Kasper Schmeichel, Simon Kjaer, Christian Eriksen, igrači bogatih karijera koji su već godinama među nositeljima igre reprezentacije.

Na prošlom Europskom prvenstvu Danci su izgledali jako dobro i došli do polufinala unatoč šoku i kolapsu na travnjaku Eriksena već u prvoj utakmici protiv Finske. Bio je to ogroman šok za cijeli nogometni svijet, Eriksen je spašen, vratio se nogometu i predvodit će Dansku i na ovom Euru.

Može li Danska ponoviti taj uspjeh? Iako je riječ o dobroj reprezentaciji, bit će jako teško. Na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin bio Katar prije godinu i pol, Danci su razočarali i nisu uspjeli proći niti skupinu. Ovdje prolazak skupine ne bi trebao doći pod znak pitanja, za to imaju kvalitetu, ali veliko je pitanje koliko mogu dalje.

Velike nade polažu u mladog napadača Manchester Uniteda Rasmusa Hojlunda za kojeg se nadaju da su napokon dobili nasljednika Jona Dahla Tomassona. Hojlund je prošao kroz tešku sezonu u Unitedu, morao je proći kroz razdoblje prilagodbe i nije sve išlo glatko, međutim u reprezentaciji je pružao dobre igre i bio je opasan.

Teško će Danci ponoviti 1992. godinu kada su senzacionalno otišli do kraja, bit će teško ponoviti i polufinale s prošlog Eura, ali do nokaut faze trebali bi doći, a onda sve ovisi o protivnicima, danu i nizu faktora koji utječu na rezultat jedne utakmice. Svi ih gledaju s respektom, igraju dobar nogomet i nitko ih neće podcijeniti.

Tek prvi samostalni nastup Srbije na Europskom prvenstvu

Pomalo je nevjerojatno da je ovo Srbiji tek prvi nastup ne Eurima otkako samostalno nastupa, znači od kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. godine koje se održavalo u Švicarskoj i Austriji. Od raspada Jugoslavije nastupila je tek jednom i to u zajednici s Crnom Gorom 2000. godine, a nakon toga nijednom nije dohvatila završnicu.

Individualno gledajući Srbija uvijek ima kvalitetnu reprezentaciju, ali je idealni primjer toga da niz sjajnih pojedinaca ne mora nužno značiti i sjajnu momčad. Uvijek je tu nešto nedostajalo, mučila se u kvalifikacijama, a kada bi i došla na veliko natjecanje, uslijedilo bi uglavnom razočaranje.

I sa svakom reprezentacijom i sa svakim velikim natjecanjem optimizam je tu uoči odlaska na smotru, pa tako i sada iako postoje kritične pozicije na kojima Srbija nema rješenja visoke klase, ali morat će se pokrpati i za početak pokušati proći skupinu.

Loša vijest za Srbiju je što u prvom kolu odmah igra protiv Engleske, a nerijetko se događalo da prvi poraz uzdrma momčad i nakon toga ne odigra u skladu s mogućnostima. Englezi će svakako na otvaranju tražiti pobjedu, kvalitetniji su bez ikakve dvojbe i za Srbiju one utakmice odluke tek slijede nakon Engleske kada će igrati prvo sa Slovenijom, a zatim Danskom. Upravo taj susret sa Slovenijom mogao bi biti i jednima i drugim utakmica za prolaz u nokaut fazu.

Što se tiče igračkog kadra, Dušan Vlahović svakako je najzvučnije i najjače ime u ovom trenutku, napadač Juventusa je taj koji bi zajedno s Aleksandrom Mitrovićem trebao biti zadužen za golove. Mitrović i Milinković-Savić proveli su sezonu u Saudijskoj Arabiji, igrali su zajedno u klubu, ali igranje u slabijoj ligi ne bi trebalo ostaviti traga.

Naravno, ne treba zaboraviti niti kapetana Dušana Tadića koji je sezonu proveo u Fenerbahčeu, a u reprezentaciji je uvijek na visokom nivou.

Srbija je individualno dobra, nepredvidljiva i nipošto za podcijeniti. Dosta toga ovisit će o kemiji u reprezentaciji i kako će Dragan Stojković uspjeti posložiti momčad kada dođe Euro. Velika očekivanja bila su i uoči prošlog Svjetskog prvenstva pa je uslijedilo veliko razočaranje…

Slovenija na papiru autsajder, ali Kek ne zna za odustajanje

Samim plasmanom na Europsko prvenstvo Slovenija je napravila veliku stvar. Izborila se za nastup na Europskom prvenstvu prvi put nakon 2000. godine kada je u Belgiji i Nizozemskoj upisala dva remija i poraz te zapela u skupini u svom premijernom nastupu.

Osim tog jednog nastupa na europskim prvenstvima, Slovenija ima i dva nastupa na svjetskim prvenstvima, ali i tamo je oba puta zapela u skupini. Sada će pokušati napraviti iskorak i kada je već došla na Europsko prvenstvo, probati i proći skupinu po prvi put.

Neće joj biti lako. Dva imena ističu se u slovenskom kadru i to Benjamin Šeško, sjajni napadač RB Leipziga koji je debelo podcrtan u bilježnicama najvećih europskih klubova, te vratar Atletica Jan Oblak.

Ostatak društva ipak nije te kvalitete iako daleko od toga da nije riječ o kvalitetnim i dobrim igračima. Uostalom, Matjaž Kek uvijek će istaknuti momčad kao primarnu stvar i nešto što je iznad pojedinca. Tako su Slovenci prošli i kroz kvalifikacije i tako su uvijek i stvarali probleme jačim protivnicima. Čvrsto, tvrdo i ne baš jednostavno za probiti.

Vratio je Kek u reprezentaciju i iskusnog Josipa Iličića koji će se teško ikada vratiti na razinu na kojoj je bio dok je nosio dres Atalante, ali Iličićevo iskustvo je neprocjenjivo, još uvijek ima potez i neupitnu kvalitetu te bio mogao biti od pomoći. Pokazao je to i u prijateljskom susretu protiv Armenije gdje je odmah zabio za pobjedu.

Slovenija je svjesna težine zadatka na ovom Euru, ali pokušat će iznenaditi. Neće biti jednostavan protivnik, takvog niti nema na Europskom prvenstvu, ali bez obzira na to, u ovoj skupini na papiru ipak ima najmanje šanse za prolaz.

FOTO: EPA/Neil Hall

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!