Tenis

Zverevu se otvorio put prema finalu, ali najprije mora preskočiti Australca

Mario Borko • srijeda, 05.06.2024.
Zverevu se otvorio put prema finalu, ali najprije mora preskočiti Australca
Foto: EPA

Nakon što je Novak Đoković odustao od turnira, ostalo je još samo jedno mjesto u polufinalu. O tome tko će se suprotstaviti Casperu Ruudu odlučivat će Alexander Zverev i Alex de Minaur...

Ozljeda Novaka Đokovića pogurala je Caspera Ruuda korak bliže trećem uzastopnom finalu Roland-Garrosa. Norvežanin je dobio dodatni odmor i u miru čeka kako će se rasplesti susret između Alexandera Zvereva i Alex de Minaur.

Igraj na mečeve Roland-Garrosa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nijemac je tri godine za redom zaustavljen u polufinalu Pariza, a sada je glavni kandidat za ulazak u svoje prvo finale. Australac s druge strane u prijašnjih sedam nastupa nije stigao dalje od drugog kola French Opena, ali je ove godine pronašao formulu za francusku “šljaku“ i po završetku turnira vratit će se u deset najboljih tenisača svijeta.

Zverev je uoči Roland-Garrosa osvojio Masters u Rimu, prvi turnir iz te serije nakon tri godine, a uspio dobru formu prenijeti i u francusku prijestolnicu. Ipak, nakon dvije relativno lake pobjede protiv nedovoljno spremnog Rafaela Nadala i Davida Goffina, Nijemac je u trećem kolu slomio Tallona Griekspoora tek u super tie-breaku petog seta.

Uslijedio je kasnonoćni maraton protiv Holgera Runea protiv kojeg je Zverev nadoknadio zaostatak od 2:1 u setovima i tako povećao svoj niz uzastopnih pobjeda na deset.

Australac se u prva dva kola relativno jednostavno obračunao s Alexom Michelsenom i Jaumeom Munarom. Na trenu je proveo samo četiri sata, a Jan-Lennard Struff bio je prvi pravi izazov. Nijemac je uspio osvojiti prvi set, ali De Minaur je u nastavku dominirao i u četiri seta dovršio posao.

Daniil Medvedev ne skriva činjenicu da ne voli zemljanu podlogu, a iako s vremena na vrijeme zna iznenaditi, ovoga puta odigrao je svoj najgori tenis. Australac je nakon izgubljenog prvog seta, za manje od dva sata, razbio Rusa i do kraja mu prepustio samo šest gemova.

Bila je to njegova 18. top deset pobjeda u karijeri, peta ove sezone. Zverev ih ima okruglih 50, a Ruud, koji čeka u polufinalu, samo 14.

Nijemac i Australac vrlo se dobro poznaju, do sad su igrali devet puta, a u sedam navrata uspješniji je bio Zverev. Na zemlji su do sad igrali samo jednom, prije dvije godine, a i tada je slavio četvrti tenisač svijeta.

Mjesto i vrijeme

Pariz, Court Philippe Chatrier, 20:15

Zadnji susret

U osmini finala Indian Wallesa, sredinom ožujka, Zverev je slavio s 5:7, 6:2, 6:3. Bio je to vrlo tijesan meč koji je potrajao gotovo tri sata. Na United Cupu početkom godine meč je bio vrlo sličan, ali s obrnutim ishodom. De Minaur je na domaćem terenu pobijedio s 5:7, 6:3, 6:4.

Bila je to tek njegova druga pobjeda u devet međusobnim ogleda, a prvu je, u još jednom maratonu od tri sata, ostvario početkom 2020. na ATP Cupu.

Prognoza

Zverev je veliki favorit i čini se da se sve otvara da se Nijemac napokon dokopa finala u Parizu. De Minaur mu je često znao zadavati probleme, iako je Zverev u većini slučajeva izlazio kao pobjednik. Slično bi moglo biti i večeras, ali Australac će ga jako teško pobijediti u meču na tri dobivena seta koji se igra na zemlji.

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!