Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Četvrta pobjeda Matije Jurišića!

Miroslav Krpan • srijeda, 05.06.2024.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Četvrta pobjeda Matije Jurišića!

Mladi riječki automobilist Matija Jurišić novom pobjedom učvrstio je vodstvo FIA Grupe 4 i drugo mjesto ukupnog poretka Kategorije I...

Četiri od četiri! Četiri europske utrke, četiri pobjede ovogodišnje sezone FIA EHC – European Hill Climb Championship, utrka prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama ostvario je Matija Jurišić, mladi 21-godišnji riječki automobilistički as, višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a, vozač Autokluba RI autosport.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poslije Austrije, Španjolske i Portugala bio je najuspješniji u svojoj FIA Grupi 4 automobila u Češkoj, na jednoj od najdugovječnijih i znanih utrka Ecce Homo Sternberk, voženoj na stazi dugoj 7.800 metara, s visinskom razlikom od 307 metara i usponom 3,9 posto.

U cjelokupnom programu ove utrke nastupilo je više od 200 automobilista iz 15-ak zemalja, a među 57 sudionika Kategorije I (turistički automobili) i Kategorije II (formule i prototipovi) FIA EHC bodovanja nastupila su dvojica hrvatskih vozača. Uz Jurišića u FIA Grupi 1 vozio je i Zagrepčanin Domagoj Pereković.

Vremenske prilike nisu baš mazile vozače, a staza, ni u jednom prolasku dva treninga i dvije bodovne vožnje, nije bila u cijelosti suha. Jurišić je u Peugeotu 308 TCR dvije bodovne vožnje odradio u vremenima 3:38,549 i 3:42,437 minuta i konačnim zbrojem stigao do 15.mjesta ukupnog poretka Kategorije I, što mu je donijelo i pobjedu njegove grupe automobila.

Početne probleme s tehničkim postavama automobila uz pomoć svog vjernog pratećeg tima uspješno je prebrodio i novim rezultatom, četvrtom pobjedom u nizu, tijekom proteklih samo 35 dana, zadržao i učvrstio lidersku poziciju, sa stotinu bodova FIA Grupe 4. Jurišić je najmlađi vozač u vrhu europskih utrka ove sezone, a istim brojem bodova, stopostotnim učinkom dijeli i prvo mjesto (upisan drugi slijedom klasifikacije jačih grupa) s još samo jednim vozačem iza kojeg su četiri pobjede, a to je najbolji FIA Grupe 3 Talijan Antonin Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3), koji nastupa pod pseudonimom "O-Play".

Drugi naš vozač, iskusni Domagoj Pereković, na treninzima je ostvario izvrsna vremena, što više najbolja u FIA Grupi 1 najjačih automobila, ali i Kategoriji I. U dobrom je stilu počeo i bodovne vožnje, trećim vremenom 3:19,541 minut, ali mu je tehnički kvar u tijeku druge bodovne vožnje onemogućio pobjedničko postolje, uspio završiti s više od minutu i pol slabijim vremenom, te na kraju zauzeti tek peto mjesto FIA Grupe 1.

U njegovoj skupini pobjednikom je bio Kosovar Liridon Kalenderi (Mitsubishi Evo IX), ujedno i ukupni pobjednik Kategorije I ispred trostrukog europskog prvaka Makedonca Igora Stefanovskog (Ferrari 488 Challenge Evo). Pereković je, usprkos ovog slabijeg plasmana, te propuštenog nastupa u Španjolskoj, uspio zadržati drugu poziciju FIA Grupe 1, ali s znatnim bodovnim zaostatkom iza Stefanovskog. U ukupnom poretku Kategorije I, među 62 vozača trenutno je na 13. poziciji.

Pobjednici preostale dvije grupe bili su Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) u Grupi 2 i Talijan Lukas Bicciato (Renault Clio IV) u Grupi 5.

Ukupni pobjednik utrke bio je trenutni lider Europskog prvenstva, Francuz Geoffrey Schatz u prototipu Nova Proto NP01, uz najbolje vrijeme dana 2:44,963 minuta i prosjekom 170,2 km/sat. Njegov izravni konkurent peterostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30 Zytec LRM) odustao je zbog tehničkih poteškoća.

Europsko prvenstvo nastavlja se već od 14. do 16. lipnja u Njemačkoj, na stazi Glasbachrennen, uz nastup obojice naših vozača, Jurišića i Perekovića.

FOTO: Privatni Facebook

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!