Nogomet

Skupina D: Francuzi i Nizozemci nakon kvalifikacija ponovno u istoj grupi

Petar Jenjić • srijeda, 05.06.2024.
Skupina D: Francuzi i Nizozemci nakon kvalifikacija ponovno u istoj grupi
Foto: EPA

U skupini D Europskog prvenstva nalaze se: Francuska, Nizozemska, Austrija i Poljska. Francuza je ponovno među glavnim favoritima za osvajanje naslova, dok bi se najveća borba, na prvi pogled, mogla voditi za treću poziciju...

Skupina D Europskog prvenstva na prvi nam pogled donosi možda i izvjesniju situaciju nego neke druge. Francuska je glavni favorit, ne samo za prvo mjesto skupine, nego i cijelog natjecanja. Kvalifikacije je završila ispred Nizozemske koja je s njima smještena ponovno u skupinu.

Upravo te dvije reprezentacije trebale bi zauzeti prva dva mjesta. Nakon njih dolaze Austrijanci koji imaju problema s ozljedama i Poljaci koji su tek preko Lige nacija osigurali svoje mjesto u Njemačkoj. Međutim, velika natjecanja uvijek ponude neka iznenađenja pa tako nema sumnje da bi moglo biti i na ovom.

Francuska

Ne postoji razlog zbog kojeg Francusku ne bismo svrstali u jednog od glavnih favorita za osvajanje naslova prvaka. Svjetski prvak iz 2018. godine, finalist proteklog "Mundijala" i najbolje rangirana europska reprezentacija po Fifinom rankingu sa svojim velikim zvijezdama stiže u Njemačku po svoje treće europsko zlato, a prvo od 2000. godine.

Kvalifikacijsku skupinu Francuzi su odradili potpuno rutinski. Igrali su u grupi B s Nizozemskom, Grčkom, Irskom i Gibraltarom te u osam utakmica ostvarili učinak od sedam pobjeda i jednog remija uz samo tri primljena pogotka i 29 zabijenih. Nijedna druga reprezentacija u kvalifikacijskom ciklusu nije zabila više, a primila manje pogodaka.

Sve je krenulo pobjedom protiv Nizozemske (4:0), a spomenuta reprezentacija je u sedmom kolu postigla prvi pogodak protiv Trikolora u kvalifikacijama, u porazu od 1:2. Francuzi su upisali najvišu pobjedu u povijesti kvalifikacija, s čak 14:0 svladali su Gibraltar, a tek u posljednjem kolu, kada su osigurali prvo mjesto, remizirali su na gostovanju kod Grčke rezultatom 2:2.

Prvi strijelac kvalifikacija, s devet pogodaka, bio je Kylian Mbappe koji je prije nekoliko dana kompletirao transfer u Real Madrid iz PSG-a. Prvi sljedeći je Olivier Giroud s tri gola, dok su ostali zabili po dva pogotka i manje. Jasno je da se oba igrača nalaze na popisu od 25 reprezentativaca izbornika Didiera Deschampsa.

U veznom će redu biti Realov dvojac Eduardo Camavinga i Aurelien Tchouameni, dok obrambeni segment čine, između ostalih: Theo Hernandez, Ibrahima Konate, William Saliba i Jules Kounde, dok će se na velikoj reprezentativnoj sceni pokušati dokazati i "novaci" poput Bradleyja Barcole i Warrena Zairea-Emeryja. Kad tu uključimo i: Kingsleyja Comana, Ousmanea Dembelea i Antoinea Griezmanna, vidimo svu silu jakih imena.

Na domaćem terenu 2016. godine Francuzi su izgubili u finalu od Portugala, dok su na prošlom prvenstvu vodili protiv Švicarske s 3:1 do zadnjih deset minuta, ali Švicarci su poravnali na 3:3 te nakon boljeg izvođenja penala prošli u četvrtfinale.

Francuzi će večeras odigrati prijateljsku utakmicu protiv Luksemburga, dok će 9. lipnja igrati protiv Kanade. Prvu utakmicu na prvenstvu igraju protiv Austrije osam dana kasnije.

Nizozemska

Europski prvaci iz 1988. godine vraćaju se na drugu uzastopnu europsku smotru, a kuglice su ih, kao i u kvalifikacijama, spojile s reprezentacijom Francuske. Iako možda nisu među glavnim favoritima natjecanja, svejedno imaju vrlo dobar roster i mogli bi zasigurno iznenaditi dobrim plasmanom.

Nizozemci su upisali šest pobjeda i dva poraza, uz 17 zabijenih i sedam primljenih golova. Oba poraza stigla su protiv Francuza. Prvi na početku kvalifikacija kada su izgubili s čak 4:0 na Saint-Denisu, dok je drugi došao u Amsterdamu kada je im je presudio Mbappe s dva pogotka, a poraz tek ublažio Quilindschy Hartman.

Tri igrača postigla su po tri gola, dok su ostali zabijali manje. Na vrhu ljestvice strijelaca su Cody Gakpo, Wout Weghorst i Calvin Stengs, a posljednji je sva tri zabio u zadnjem kolu protiv Gibraltara i uopće se nije našao na popisu izbornika Ronalda Koemana

Iskusni trener vratio se na klupu reprezentacije početkom 20223. godine. Prvotno je izbacio popis od 30 igrača koji je srezan na 26. Branič Atalante Marten de Roon otpao je zbog problema s ozljedom, a još su izostavljeni: Ian Maatsen, Quinten Timber i Nick Olij.

Obrambeni dio ekipe predvode: Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt i Nathan Ake, prema naprijed su istureni Memphis Depay i Cody Gakpo, dok je nastup veznjaka Frenkieja de Jonga pod znakom pitanja. Igrač Barcelone propustio je deset od 11 zadnjih utakmica zbog ozljede i njegovo stanje je još pod znakom pitanja.

Tu se još izdvajaju i Jeremie Frimpong, koji je imao odličnu sezonu s Bayer Leverkusenom, kao i Teun Koopmeiners osvajač Europske lige s Atalantom. Igrački kvalitetna i vrlo raznovrsna Nizozemska traži bolji plasman od proteklog Eura kada je izgubila od Češke u osmini finala, iako je ranije osvojila skupinu bez poraza.

Uoči početka turnira igrat će prijateljske utakmice protiv Kanade 6. lipnja i Islanda četiri dana kasnije. Turnir otvaraju protiv Poljske 16. lipnja.

Austrija

Austrijanci će u Njemačkoj nastupiti na svom četvrtom Europskom prvenstvu, a do sada su najbolji rezultat imali prije tri godine. I tada su u skupini za protivnika imali Nizozemsku koja im je nanijela jedini poraz u skupini. Upisali su pobjede protiv Sjeverne Makedonije (3:1) i Ukrajine (0:1), a u osmini finala ispali tek nakon produžetaka od Italije (2:1).

U kvalifikacijama za plasman na ovaj Euro igrali su u skupini F protiv: Belgije, Švedske, Azerbajdžana i Estonije. Osvojili su drugo mjesto s 19 bodova, uz šest pobjeda, jedan remi i jedan poraz te 17 zabijenih i sedam primljenih golova. Samo su protiv Belgije odigrali remi u Beču (1:1) i izgubili u Bruxellesu nakon golijade 2:3.

Bilo je tu i lakših, ali i težih pobjeda. U drugom kolu Estonija je u Linzu imala vodstvo na poluvremenu, no Austrija je preokrenula u zadnjih 20-ak minuta i slavila s 2:1. Šveđani su u Beču dugo držali "nulu", ali Burschen je dvama golovima Christopha Baumgartnera u posljednjih deset minuta uzela pobjedu. Isto tako, Marcel Sabitzer je u Bakuu zabio iz penala jedini gol na susretu.

Izbornik Ralf Rangnick ima problema s ozlijeđenim igračima i konačan popis putnika tek treba objaviti, iako je krajnji rok 7. lipnja. Jedna od glavnih uzdanica, Realov David Alaba, nije se uspjela oporaviti od ozljede ligamenata još iz prosinca prošle godine i sigurno će propustiti turnir u Njemačkoj.

Prvenstvo će propustiti veznjak Xaver Schlager koji je ozlijedio koljeno početkom svibnja, dok sličan problem muči i vratara Alexandera Schlagera koji je propustio zadnjih nekoliko utakmica za Red Bull Salzburg. U kadru nema ni napadača Saše Kalajdžića koji se ozlijedio u veljači.

Krajem prošle i u ožujku ove godine, Austrijanci su u prijateljskim dvobojima svladali: Njemačku (2:0), Slovačku (0:2) i Tursku (6:1). Jučer odigrali prijateljski susret protiv Srbije i slavili rezultatom 2:1, a 8. lipnja još ih čeka Švicarska. Natjecanje otvaraju 17. lipnja protiv Francuske.

Poljska

Na svom petom uzastopnom Europskom prvenstvu, a ujedno i petom ukupno, Poljaci se nadaju ponavljanju 2016. godine kada su dogurali do četvrtfinala gdje ih je izbacio kasniji prvak Portugal nakon boljeg izvođenja penala. Međutim, njihov put prema Njemačkoj nije bio nimalo lagan, bilo je tu uspona i padova, no cilj je ipak ostvaren.

Gledajući ranije rezultate, čini se da je Poljska glavni kandidat za posljednje mjesto, no nikad ne reci nikad. U kvalifikacijskoj skupini E zauzela je treće mjesto s 11 osvojenih bodova uz deset zabijenih i deset primljenih golova. Ispred njih završile su Albanija i Češka, dok su iza sebe ostavili Moldaviju i Farske Otoke.

Dvije od tri pobjede Poljska je upisala protiv zadnje ekipe skupine, dok je još jednu uzela protiv Albanije. Učinak od tri pobjede, dva remija i tri poraza definitivno nije mogao zadovoljiti ni navijače ni igrače, ali plasman na Euro mogao se osigurati preko Lige nacija.

Prvo je u polufinalu glatko pobijedila reprezentaciju Estonije rezultatom 5:1, dok je finale išlo dosta teže. Nije bilo golova u Cardiffu protiv Walesa u regularnom vremenu pa je nakon penala Poljska slavila s ukupnih 5:4. Bile su to ujedno i zadnje odigrane utakmice izabranika Michala Probierza koji je preuzeo momčad krajem rujna prošle godine nakon odlaska Fernanda Santosa.

Probierz je veći dio karijere radio u matičnoj zemlji gdje je bio proglašen za trenera godine 2010. godine, a 2015. osvojio nagradu za najboljeg stratega Ekstraklase kada je s Jagiellonijom bio na korak od osvajanja naslova. S istom ekipom ranije je osvojio kup i superkup,, a isti učinak kasnije je ostvario s Cracovijom. Prije preuzimanja seniora, bio je izbornik U-21 reprezentacije.

Prvi izbor na golu trebao bi ponovno biti Wojciech Szczesny. Vratar Oliwier Zych otpao je zbog ozljede, a zamijenio ga je Mateusz Kochalski, ali s obzirom na to da je na popisu i Lukasz Skorupski teško će se ijedna od njih nabraniti.

Jakub Kiwior odradio je vrlo dobro sezonu u Arsenalu, Piotr Zielinski neće pamtiti Napolijevu po puno toga pozitivnog, dok se u napadu od Roberta Lewandowskog uvijek mogu očekivati golovi. Od ozljede se na vrijeme nije uspio oporaviti Matty Cash koji nije uvršten na popis igrača.

Sebastian Szymanski iza sebe ima jako dobru sezonu u Fenerbahčeu za koji je postigao 13 golova i dodao 19 asistencija u svim natjecanjima, Arkadiusz Milik osvojio je kup s Juventusom, a Jan Bednarek sa Southamptonom izborio povratak u Premiership.

7. lipnja odigrat će prijateljsku utakmicu protiv Ukrajine, a tri dana kasnije protiv Turske. Prvo kolo Eura igraju 16. lipnja protiv Nizozemske.

FOTO: EPA/Lorraine O'Sullivan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!