Košarka

Mijatović s Anadolu Efesom brani naslov, a Fenerbahče želi dvostruku krunu

Mario Borko • četvrtak, 06.06.2024.
Mijatović s Anadolu Efesom brani naslov, a Fenerbahče želi dvostruku krunu
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu prva utakmica finala turskog prvenstva. U finalu se susreću dva najuspješnija kluba koji zajedno drže 26 naslova prvaka. Anadolu Efes ima prednost domaćeg terena i želi seriju otvoriti pobjedom...

Tursko prvenstvo stiglo je do same završnice, a u finalu se sastaju dvije najbolje momčadi iz regularnog dijela, Anadolu Efes i Fenerbahče. Ovo je osmi put u posljednjih 17 godina da će se gradski rivali sastati u finalu. Fener je u prethodnih sedam bio uspješniji s četiri pobjede, a Efes će ovoga puta imati prednost domaćeg terena.

Igraj na Anadolu Efes - Fenerbahče na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Efes iza sebe nema najbolju sezonu. U Euroligi nije uspio izboriti doigravanje, a u kupu je poražen u finalu, upravo do Fenera. U prvenstvu je Anadolu cijele sezone bio na dobroj razini, a s dva poraza u posljednje tri utakmice malo je pokvario dojam. Ipak omjer 25-5 bio je dovoljan za prvo mjesto i prednost domaćeg terena.

Put do finala bio je vrlo jednostavan za aktualne prvake. U prvoj seriji doigravanja Turk Telekom je poražen s 2-0. Bilo je 20 razlike u prvoj i osam u drugoj utakmici. Pinar Karşiyaka je u polufinalu bio još lakši zalogaj za momčad Tomislava Mijatovića. Poraz od sedam razlike u odlučujućoj trećoj utakmici najbliže je što se Pinar približio Efesu.

Shane Larkin igrao je vrlo malo u prvenstvu tijekom sezone, a kako se bliži finale tako on sve više participira i u sve je boljoj formi. U posljednjoj utakmici ubacio je 28 poena uz šest asistencija. Daniel Oturu bio je centar s najviše poena po utakmici u regularnom dijelu (17,2). U play-offu ne igra na toj razini, a u finalu će biti potreban u najboljem mogućem izdanju.

Mijatović je godinama bio pomoćnik, a onda je krajem veljače preuzeo mjesto glavnog trenera. Odradio je odličan posao, a klub je prije mjesec dana njegov status iz privremenog promijenio u stalnog trenera. Hrvatski stručnjak dobio je ugovor na dvije godine, a osvajanjem prvenstva njegove bi dionice dodatno porasle.

Navijači Fenerbahčea deset godina čekaju na naslov prvaka u nogometu, ove im sezone ni 99 bodova u prvenstvu nije bilo dovoljno, ali utjehu, kao i uvijek, mogu pronaći u košarkašima. Fener se nakon pet sezona vratio na Final Four Eurolige, osvoji je kup, a u finalu prvenstva ima realne izglede postati prvakom.

Fener je regularni dio završio, na omjeru 25-5, izjednačen s Efesom. Ipak gradski rival je bio bolji u oba međusobna susreta i zato će u finalu prve dvije utakmice igrati kod kuće. U prvoj rundi doigravanja Petkim Spor je u obje utakmice ostao 30 razlike iza, a prije polufinalne serije s Bešiktašom, Žuti kanarinci su igrali završnicu Eurolige.

Tamo su najprije uvjerljivo poraženi od kasnijeg osvajača Panathinaikosa, a za treće mjesto bolji je bio, još jedan grčki predstavnik, Olympiacos. Ta dva poraza nisu pokolebala Fener koji je Bešiktaš preskočio u tri utakmice. Još jedan gradski rival nije se u ni u jednoj utakmici uspio približiti na manje od osam poena razlike.

Nigel Hayes zakazao je na Final Fouru, ali je zato u polufinalu domaćeg prvenstva u svakoj utakmici serije ubacio više od 20 poena. Johnathan Motley je zbog ozljede upitan za finale. U Euroligi je pokušao zaigrati, ali nije bio na traženoj razini. Sertac Sanli i Georgios Papagiannis zajedno su protiv Bešiktaša nadomjestili izostanak američkog centra i vjerojatno će isto morati i u finalu.

Mjesto i vrijeme

Istanbul, Sinan Erdem Dome, 19:30

Zadnji susret

U posljednjem susretu u prvenstvu, Efes je u gostima slavio s 90:80. Bila je to njegova treća ovosezonska pobjeda nad gradskim rivalom. Fener je upisao dvije, jednu u Euroligi, a drugu u finalu turskog kupa.

Prošle godine ovi su se klubovi sastali već u polufinalu doigravanja, a nakon poraza u prvoj utakmici Efes je zaredao s tri u nizu, izborio finale i kasnije, rekordni, 16. puta postao prvak Turske.

Prognoza

U ovoj utakmici nema favorita, Anadolu Efes ima prednost domaćeg terena i zato je blaga prednost na njegovoj strani.

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!