Nogomet

Nizozemci na De Kuipu ugošćuju Kanađane

Mario Borko • četvrtak, 06.06.2024.
Nizozemci na De Kuipu ugošćuju Kanađane
Foto: EPA

Večeras se od 20:45, u prijateljskoj utakmici, sastaju Nizozemska i Kanada. Bit će to, do sad, drugi susret ovih dviju reprezentacija u sklopu priprema za njihova kontinentalna natjecanja...

Europske reprezentacije pripremaju se za Euro, a sjeverno i južnoameričke za Copa Americu. Kanađani su svoje pripremne utakmice odlučili odraditi u Europi, a za prvog su protivnika izabrali Nizozemce.

Igraj na Nizozemska - Kanada na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemci se polako, ali sigurno vraćaju u sami svjetski vrh. Smjena generacija dovela je do izbivanja s jednog Europskog i jednog Svjetskog prvenstva, ali u posljednjih pet godina Oranje su opet među deset najboljih na svijetu. Uspon je krenuo finalom Lige nacija 2019. godine, a iznenađujuće ispadanje od Češke u osmini finala prošlog Eura brzo je zaboravljeno.

Nizozemce su na Svjetskom prvenstvu od polufinala dijelili jedanaesterci protiv Argentine, a još jedno finale Lige nacija onemogućila im je Hrvatska. Kvalifikacije za Euro u Njemačkoj odrađene su suvereno, ali glavni konkurent u skupini, Francuska, bila je u oba dvoboja uspješnija. Momčad Ronalda Koemana pobijedila je preostalih šest utakmica i izborila svoj 11. nastup na Euru.

Koeman je na početku mandata promijenio postavke Louisa van Gaala i implementirao igru s četvoricom u zadnjoj liniji. Ipak u nekim se utakmicama vratio igri s trojicom stopera, a u ožujku je u dvije utakmice isprobao obje formacije. U zadnjem susretu Oranje su poražene od Nijemaca s 2:1, a protiv Kanade bismo mogli dobiti odgovor na pitanje za što se bivši trener Barcelone u konačnici odlučio.

Frankie de Jong propustit će, zbog ozljede gležnja, utakmicu s Kanadom, ali trebao bi biti spreman za Euro.

Kanada je posljednjih godina sve relevantnija reprezentacija, a vrhunac je bio nastupa na Svjetskom prvenstvu u Katru. Kanađani su u prvoj utakmici protiv Belgije oduševili svijet, stvorila su se velika očekivanja, mnogi su ih vidjeli kao potencijalno iznenađenje turnira, ali kao i u slučaju Nizozemske, ispriječili su se Vatreni. Kanađani su tako Katar napustili postigavši prvi gol na svjetskoj smotri, ali s nula bodova na kontu.

Dobre igre su se nastavile, ali SAD ih je u finalu CONCACAF Lige nacija porazio s 2:0. Ista se reprezentacije ispriječila u četvrtfinalu Gold Cupa, Amerikanci su polufinale izborili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Kanađani su nakon toga, iznenađujuće poraženi u novom izdanju Lige nacija od Jamajčana, a ostanak u elitnoj skupini osigurali su pobjedom protiv Trinidada i Tobaga. Bivši trener Leedsa i RB Leipziga Jesse Marsch veliko je pojačanje na klupi Canucksa i trebao bi napraviti dodatan iskorak s mladom reprezentacijom, a u Rotterdamu će imati vatreno krštenje.

Zbog sve bolje reputacije, Kanada je, po prvi puta u povijesti, dobila priliku nastupiti na Copa Americi, a smještena je u vrlo jaku skupini s Argentinom, Čileom i Peruom. Canucksi turnir otvaraju 21. lipnja protiv svjetskih prvaka, a za tri dana će svoju formu testirati protiv doprvaka Francuza.

Mjesto, vrijeme, sudac

Rotterdam, De Kuip, 20:45

Sudac: Rohit Saggi (Norveška)

Zadnji susret

Bit će ovo drugi susret ovih dviju reprezentacija, prvi se zbio prije točno 30 godina. Nizozemci su tada slavili s uvjerljivih 3:0.

Prognoza

Nizozemci su veliki favoriti u ovoj utakmici i trebali bi se bez većih problema razračunati s Kanađanima.

FOTO: EPA/Noushad Thekkayil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!