Nogomet

Senegal i DR Kongo nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Mario Borko • četvrtak, 06.06.2024.
Senegal i DR Kongo nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA

U četvrtak se, od 21:00, u trećem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sastaju Senegal i DR Kongo. Samo pobjednik skupine osigurat će direktan plasman u SAD, Kanadu i Meksiko, a drugoplasirani mora skupiti što više bodova kako bi osigurao dodatne kvalifikacije...

Svjetsko prvenstvo u nogometu više nikad neće biti isto. To je rečenica koja se s vremena na vrijeme upotrebljava kad dolazi do određenih promjena, ali format od 48 reprezentacija ogroman je skok od kojeg će najviše profitirati najmanje reprezentacije. Afrika je do sad imala pet garantiranih mjesta na mundijalu, a sad ima devet, dok deseti ide u dodatne kvalifikacije.

Igraj na Senegal – DR Kongo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dovelo je to do promjena u kvalifikacijskom sistemu, pa tako u Africi više nema pretkvalifikacija nego će devet pobjednika skupina izboriti izravan plasman, a četiri najbolje drugoplasirane ekipe borit će se za mjesto u dodatnim kvalifikacijama.

U skupini B smjestili su se Senegal i DR Kongo. Dvije reprezentacije koje itekako pretendiraju za nastup na Svjetskom prvenstvu. Iako je do kraja kvalifikacija ostalo još osam utakmica, imperativ pobjede imaju obje ekipe jer su pravo na kiks već iskoristile.

Senegal je na prošlom Svjetskom prvenstvu prošao skupinu s Nizozemskom, Katrom i Ekvadorom, ali u osmini finala je zaustavljen od Engleske. Možda bi rezultat bio i bolji da najbolji igrač Sadio Mane nije propustio prvenstvo zbog ozljede. Senegalci su se nakon prvenstva lako kvalificirali na Afrički kup nacija gdje su branili naslov, a u međuvremenu su krenuli s kvalifikacijama za SAD, Kanadu i Meksiko.

Pobijedili su Južni Sudan s uvjerljivih 4:0, a kod Toga su remizirali bez golova. Na Afričkom kupu nacija sigurno su prošli kroz grupnu fazu, ali domaćin, Obala Bjelokosti, izbacio ih je na dramatičan način nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U ožujku je momčad Alioua Cissea bez problema odradila dvije prijateljske utakmice, a sada u lipnju protiv DR Konga i Mauritanije mora osvojiti svih šest bodova ne bi li dodatno kompromitirala svoju poziciju. Izborniku ne ide u prilog ponovni izostanak Manea zbog istegnuća mišića, ali Lavovi Terange i dalje posjeduju dovoljno kvalitete za ispunjenje ciljeva.

DR Kongo je samo jednom nastupila na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 1974. u Zapadnoj Njemačkoj, tada pod imenom Zair. Reprezentacija Zaira nije se proslavila, izgubila je sve tri utakmice u grupi, a poraz od Jugoslavije od 9:0 i danas je jedan od najvećih u povijesti Svjetskih prvenstava.

Pod ovim imenom Afrikanci nastupaju od 1998. godine, a najveći uspjeh su tri polufinala Afričkog kupa nacija. Posljednje početkom ove godine. Za razliku od prethodna dva puta, DR Kongo je izgubila utakmicu za treće mjesto i ostala četvrta, a u polufinalu ju je, kao i Senegal, zaustavio domaćin.

Sebastien Desabre sjeo je na klupu u kolovozu 2022. godine. Napravio je odličan posao, a idući cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo. Početak protiv Mauritanije je bio obećavajuć, ali poraz kod Sudana zadao je težak udarac. Teško se izvlačiti na gostovanju kod Senegala, ali upravo to će Leopardi pokušati učiniti.

Yoane Wissa ove je sezone eksplodirao s 12 golova u Premier ligi, a na pravu eksploziju u reprezentaciji još uvijek čeka. Simon Banza također je imao sjajnu sezonu u Bragi, bio je jedan od najboljih strijelaca portugalske lige i vrijeme je za njegov prvijenac u dresu Leoparda. Chancel Mbemba lider je reprezentacije za koju nastupa od 2012. godine.

Mjesto i vrijeme

Diamniadio, Stade Me Abdoulaye Wade, 21:00

Zadnji susret

Posljednji susret ove dvije reprezentacije odigrale su u siječnju prošle godine, a Senegal je tada slavio s uvjerljivih 3:0. Ukupno su do sad Senegal i DR Kongo (Zair) igrali osam puta, pet puta su bolji bili Senegalci, a dva puta Leopardi.

Prognoza

Senegal je veliki favorit i nema pravo na kiks, ali DR Kongo mogla bi mu zakomplicirati život.

FOTO: EPA/Rungroj Yongrit

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!