Košarka

Kreće veliko NBA finale: Tko će biti prvak, Boston 18. ili Dallas drugi put?

Mario Borko • četvrtak, 06.06.2024.
Kreće veliko NBA finale: Tko će biti prvak, Boston 18. ili Dallas drugi put?
Foto: EPA

Finala konferencija završene su brže od očekivanog, a NBA fanovi će nakon tjedan dana stanke napokon dočekati početak velikog finala. Boston je favorit, ima prednost domaćeg terena, najbolji omjer nakon regularnog dijela i samo dva poraza u doigravanju, ali nešto se pita Dončića i društvo...

Šestu godinu za redom dobit ćemo različitog prvaka u NBA ligi. Dugo godina se tražio model kako pojačati jednakost i učiniti ligu zanimljivijom, a čini se da se u tome uspjelo. Velike trojke i dominantne franšize su stvar prošlosti, a osvajača je gotovo nemoguće predvidjeti.

Igraj na Boston Celtics – Dallas Mavericks na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ove sezone u finalu se sastaju Boston Celticsi i Dallas Mavericksi. Kelti su imali najbolji omjer pobjeda i poraza u ligi, a Dallas je do ovdje stigao iako ni u jednom krugu doigravanja nije imao prednost domaćeg terena.

Boston predugo čeka naslov i krajnje je vrijeme da ga osvoji

Najsigurnija oklada da će doći do finala, uoči sezone, bio je Boston. Celticsi su u prethodni sedam sezona, pet puta bili u finalu Istočne konferencije, ali samo jednom su uspjeli izboriti veliko finale. U njemu su poraženi od Golden State Warriorsa, a franšiza koja drži rekordan broj naslova s Los Angeles Lakersima na novi čeka od 2008. godine. I na taj se čekalo 22 godine tako da Jason Tatum i društvo još uvijek imaju vremena.

Kelti su regularni dio sezone odradili na visokom nivou, omjer 64-18 četvrti je najbolji u povijesti franšize. Tatum je bio legitiman kandidat za MVP-a, Jaylen Brown dodatno je napredovao, imao je šuterski najbolju sezonu karijere, a bilježio je i najveći broj asistencija. Njegov doprinos u obrani je neosporan, a kao jezičac na vagi u finalu bi se mogao pokazati otpisani igrač Dallasa.

Kristaps Porzingis stigao je u ligu pod nadimkom “The Unicorn“. Očekivanja od četvrtog pika na draftu bila su ogromna, ali New York Knicksi su odustali od njega nakon ozljede. Mavericksi su ga odlučili upariti s Lukom Dončićem, ali Latvijac nije uspijevao biti zdrav kad je to bilo najpotrebnije.

Brad Stevens odlučio se kockati i dovesti ga ljetos u Massachusetts, a Porzingis se pokazao kao dio koji je nedostajao. 20 poena po utakmici, sedam skokova i dvije blokade za manje od 30 minuta na terenu brojke su latvijskog diva u regularnom dijelu.

Porzingis se u prvoj seriji doigravanja protiv Miami ozlijedio i propustio je preostale dvije serije, ali i protivničke ekipe Bostona bile su pogođene ozljedama. Kelti su izgubili drugu utakmicu protiv Heata prije nego što su ih preostale tri utakmice “pregazili“. Cleveland Cavaliersi su nakon breaka u drugoj utakmici imali visoka očekivanja, ali ozljede su ih onemogućile u tome da zakompliciraju seriju.

Indiana Pacersi su u prvoj utakmici finala istoka poklonili pobjedu Keltima, a iako su u obje utakmice na svom terenu bili blizu, ozljeda Tyresea Halliburtona bila je preveliki hendikep.

Boston je tako bez ikakvih problema i pretjeranih napora izborio finale, a momčad Joea Mazzulla imala je devet dana za odmor i pripremu prve utakmice protiv Dallasa. Kelte su NBA fanovi uzeli na zub zbog sreće koju su imali u doigravanju, ali i oni su igrali bez svog trećeg najboljeg igrača.

Mazzulla je s 35 godina, najmlađi trener koji je doveo svoju momčad do veliko NBA finala. Posljednjem je to prije njega uspjelo velikom Billu Russellu koji je također vodio Celticse.

Ovo finale bit će pravi test, a možda i posljednja prilika, iako su još uvijek mladi, da Tatum i Brown uzmu toliko željeni prsten. Jrue Holiday igra odlično u play-offu, Derrick White još je podigao svoju razinu igre, a Al Horford i dalje daje svoj doprinos.

Pritisak je ogroman, ali momčad ima iskustva i jednostavno ove godine mora otići do samog kraja.

Dončić i Irving jednostavno imaju 'ono nešto'

Dallas je godinama ovisio o Dirku Nowitzkom. Nijemac je bio pojam za Maverickse i nitko nije mogao očekivati da će se u skorijoj budućnosti pojaviti igrač koji bi ga mogao nadmašiti. No, taj je igrač stigao prije nego što se legendarni Dirk stigao umiroviti. Luka Dončić stasao je uz legendu franšize, a dugo se pričalo da su Dallas i Atlanta napravili win-win trade razmijenivši Slovenca i Traea Younga.

Mark Cuban vjerovao je u priču iz bajke i čudo od djeteta iz Slovenije, a to mu se sada itekako isplatilo. Dončić je od samog dolaska u ligu počeo postavljati nove standarde, prije dvije godine dovukao je Mavse u finale konferencije, a onda je prošle propustio play-off.

20 utakmica prije kraja regularnog dijela prošle sezone u Dallas je stigao Kyrie Irving. Amerikanac koji je posljednjih godina više bio zamijećen po svojim djelima i izjavama izvan, unutar terena. 14 poraza i samo šest pobjeda ostvarili su Mavsi nakon njegovog dolaska i činilo se da je odluka o njegovom dovođenju bila potpuno pogrešna.

Sada, nešto više od godinu dana kasnije, Irving je svima “začepio“, a na tome ne misli stati. Dallas je regularnu sezonu završio s omjerom 50-32, na petom mjestu zapada. Rijetko tko ga je vidio u finalu s obzirom na to da su već u prvoj rundi na putu stajali Los Angeles Clippersi koji su imali prednosti domaćeg terena.

Dončić je u seriju ušao s ozljedom koljena, vidno usporen, ostvarivao je najgore brojke u karijeri u doigravanju, ali Mavsi su nakon poraza u prvoj utakmici ostvarili dvije pobjede. U trećoj su se vratili u utakmicu nakon što su u drugoj četvrtini bili u zaostatku od gotovo 30 razlike, ali su unatoč vodstvu u završnici ostali kratki, ponajprije zbog Jamesa Hardena

Taj poraz nije ih pokolebao, ostvarili su dvije uvjerljive pobjede i preskočili Clipperse koji su opet igrali bez Kawhija Leonarda. Oklahoma je u polufinalu zapada imala prednost domaćeg terena, Irving je imao slabu seriju, Maxi Kleber je bio ozlijeđen, ali Mavericksi su u trenucima kada se lomila utakmica jednostavno bili kvalitetniji.

Minnesota Timberwolvesi imali su impresivnu sezonu, izbacili su Denver Nikole Jokića, ali Irving se ponovno probudio, Dončić je igrao izvanserijski i nakon tri tijesne pobjede i jednog tijesnog poraza, Mavsi su u petoj utakmici “pomeli“ Edwardsa i društvo i nakon 13 godina se vratili u finale.

Jasno je da je ovo momčad koju čini duo. Dončić u doigravanju prosječno postiže 29 poena uz gotovo deset skokova i devet asistencija. Irving je na prosjeku od 23 poena i pet asistencija, ali u finalu konferencije zabijao je 27 koševa po utakmici.

Mavsi u odnosu na druge ekipe u doigravanju ne šutiraju previše, a s linije slobodnih bacanja su vrlo neuspješni. Uspiju li osvojiti svoj drugi NBA naslov postali bi najniže rangirana ekipa nakon Houston Rocketsa koji su 1995. osvojili naslov nakon što su regularni dio završili na šestom mjestu zapada s 47 pobjeda.

Jason Kidd osvojio je naslov s Dallasom kao igrač, a sada ima mogućnost postati peti čovjek koji će to uspjeti učiniti kao trener s istom ekipom.

Što su rekli

Jason Kidd, trener Dallas Mavericksa: “Drugi puta u posljednje dvije sezone stigli smo do finala Zapadne konferencije. Neki će reći da je to uspjeh, a neki da je to podbačaj, jednostavno je nemoguće sve zadovoljiti. Ja znam kako se pobjeđuje, radio sam to na svim razinama od osnovne škole, preko igračke karijere pa sada to trenerske. Ni 2011. kada sam s Dallasom osvojio naslov kao igrač nismo bili favoriti za osvajanje. Pred nama je ogromna prilika, zahvalni smo što smo ovdje i imamo četiri utakmice u koje moramo pobijediti Boston.“

Joe Mazzulla, trener Boston Celticsa “Finale prije dvije godine sam pratio iz prvog reda. Mislim da je u životu najvažnije naučiti kako se pobjeđuje. Finalna serija je kao i svaka druga prije nje. U njemu kao i u regularnoj sezoni, na treningu ili gdje god igrali odlučuju detalji i egzekucija.“

Mjesto i vrijeme

Boston, TD Garden, 2:30

Zadnji susret

Mavsi i Celticsi su ove sezone dva puta odmjerili snage. Oba puta uspješniji su bili košarkaši Bostona. Krajem siječnja u Dallasu su slavili sa 119:110, a početkom ožujka u TD Gardenu sa 138:110

Prognoza

Boston je relativno veliki favorit u prvoj utakmici, ali pokazao je na otvaranju svake dosadašnje serije slabost i Dallas bi to mogao iskoristiti.

FOTO:EPA/ADAM DAVIS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!