Teme tjedna

Nitko nikada nije dominirao kao Platini u ljeto 1984.

Mario Borko • četvrtak, 06.06.2024.
Nitko nikada nije dominirao kao Platini u ljeto 1984.
Foto: EPA

Euro je pred vratima, Francuska je na njemu jedna od glavnih favorita za osvajanje, a to nije ni čudno s obzirom na to da su Tricolori na posljednja četiri velika natjecanja, tri puta došli do finala. Kylian Mbappé glavna je francuska zvijezda, buduća Zlatna lopta, ali i on će teško nadmašiti ono što je Michel Platini napravio 1984...

Svi smo prolazni, ali neke stvari žive vječno, tako su vjerojatno razmišljale francuske kolege u ljeto 1984. godine za vrijeme Europskog prvenstva u Francuskoj. Michel Platini radio je do tada, pa i do danas, neviđene stvari, odveo Tricolore do prvog naslova prvaka Europe i upisao se u vječnost.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trostruka Zlatna lopta danas je pomalo zaboravljena. Njegov zvjezdani status doveo ga je na čelo Uefe, a svjetske stadione i zvjezdanu nogometnu pozornicu zamijenile su uskoro rasprave na sudu i optužbe za razno-razne malverzacijske afere.

Slično kao i legendarni Davor Šuker u Hrvatskoj, iako on nikada nije za nešto optužen, Platini je postao persona non grata. Ipak, u pregledu povijesti, kao uvodu u novo Europsko prvenstvo, nemoguće ga je zaobići.

Tri pobjede i sedam golova u skupini

Platini je u lipnju 1984., ne samo odveo Francusku do prvog naslova prvaka Europe, nego je u pet utakmica postavio rekord kojeg će i danas, kada se na turniru igra sedam utakmica, biti jako teško srušiti. Tricolori su pobijedili svih pet utakmica, a kapetan je u svih pet susreta bio strijelac, završivši turnir s devet golova i dvije asistencije.

Francuska je prije toga propustila pet uzastopnih europskih smotri. Jedini nastup do tada imala je 1960. kada je kao domaćin turnira s četiri momčadi, završila posljednja. Na Svjetskom prvenstvu 1982. Francuzi su završili četvrti, a Platini je već tada bio kapetan.

Na turniru je sudjelovalo osam najboljih reprezentacija Europe koje su bile podjeljenije u dvije skupine. Francuska se smjestila u grupu A s Danskom, Belgijom i Jugoslavijom. Turnir je u Parizu otvoren s minimalnom pobjedom protiv Danske, Platini je u 78. minuti započeo svoj golgeterski niz, precizno pogodivši s vrha šesnaesterca.

U drugom kolu, protiv susjedne Belgije, Francuska je zabila pet golova. Bila je to uvjerljiva predstava koju je Platini začinio s tri gola, a svaki je zabio na različit način. Prvi, već u četvrtoj minuti, udarcem lijevom nogom sa 16 metara, drugi desnom iz kaznenog udarca u 75., a hat-trick je kompletirao glavom u 89. Alain Giresse i Luis Fernandez pripomogli su svojim golovima osigurati prolazak skupine.

Treće kolo protiv Jugoslavije nije imalo rezultatskog imperativa ni za jednu momčad, a Platini je drugu utakmicu za redom zabio hat-trick i tako ispratio “Europske Brazilce“ s natjecanja bez osvojenog boda. Da postignuće bude impresivnije, Platini je sva tri gola zabio na isti način kao i protiv Belgije, ali je drugi gol desnom, umjesto s bijele točke, postigao iz slobodnog udarca.

Spomenimo da su za Jugoslaviju zabijali Miloš Šestić i današnji izbornik Srbije Dragan Stojković. Predsjednik Dinama Velimir Zajec odradio je svih 90 minuta, kao i hajdukovci Branko Miljuš, Ivan Gudelj i Zlatko Vujović. Stjepan Deverić ušao je u igru s klupe, isto kao i kasniji dinamovac Srečko Katanec.

Izabranici Todora Veselinovića izgubili su s 5:0 protiv Danske i s 2:0 protiv Belgije, a legendarni igrač Vojvodine nakon prvenstva je otišao s klupe.

U pravo vrijeme na pravom mjestu

Polufinalne protiv Portugala jedna je od najpoznatijih utakmica na Europskim prvenstvima, a Francuzi su finale, u drami, izborili nakon produžetaka. Regularni dio završio je 1:1, Jean-Francois Domergue zabio je za vodstvo Tricolora u 25. minuti, a Rui Jordao izborio je u 74. produžetke za Portugalce. Isti je igrač u 98. donio vodstvo svojoj reprezentaciji, ali Domergue u 115. odgovara svojim drugim golom, za novo izjednačenje.

Naravno pošto je cijeli turnir za Platinija bio kao iz bajke, u 119. minuti se ponovno ukazao i donio pobjedu. Jean Tigana napravio je solo prodor, a kapetan je s pet metara, pokraj četiri protivnička igrača, loptu poslao u mrežu. Marseille je bio na nogama, a četiri dana kasnije u Parizu je čekala Španjolska.

Luis Arconada bio je heroj Španjolaca do finala, a onda je protiv Francuza nespretno pogriješio i poklonio im naslov prvaka Europe. Platini je slabašno izveo slobodan udarac, činilo se da će španjolski vratar lako savladati tu loptu, ali ona mu je skliznula niz ruke i pretvorila ga u tragičara.

Bruno Bellone otklonio je u sudačkoj nadoknadi sve dvojbe oko pitanja pobjednika i Francuzi su po prvi puta u svojoj povijesti otišli do kraja na velikom natjecanju.

Neizbrisiv trag

Platini je i te i iduće sezone osvojio Zlatnu loptu, a uskoro je nakon trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1986. okončao nogometnu karijeru. Četiri godine bio je izbornik francuske reprezentacija, a ona je u tom razdoblju propustila dva velika natjecanja. Legendarni Francuz pod nacionalnim je stijegom odigrao 72 utakmice, a s 41 golom dugo je bio najbolji strijelac Tricolora.

U novije vrijeme prestigli su ga Thierry Henry, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé i Olivier Giroud, a eventualno novi igrač Real Madrida može biti taj koji bi mogao jedno prvenstvo obilježiti na način na koji je to učinio Platini.

Dugo vremena Platini je s tih devet golova na jednom turniru bio najbolji strijelac Europskih prvenstava u povijesti, ali prestigao ga je Cristiano Ronaldo. Portugalac je na pet turnira postigao 14 golova, a uskoro će na šestom imati priliku još malo podebljati svoj rekord.

Do sad je na Europskim prvenstvima palo osam hat-trickova. Sedam igrača uspjelo je u tom zahtjevnom pothvatu, ali nitko dva puta kao Platini. Zanimljivo, David Villa je 2008. postigao posljednji hat-trick na Euru, na iduća tri turnira to nikome nije pošlo za nogom.

Možemo zaključiti da je Platinijeva zvijezda malo izblijedila. Nešto je do godina, a nešto i do njegovih kasnijih dijela, ali ljeto 1984. ne može mu nitko oduzeti. Povjesničar će se svake četiri godine iznova diviti najboljem ikad nastupu jednog igrača na Europskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!