Košarka

Olympiacos u Pireju ima priliku zadati bolan udarac najvećem rivalu

Mario Borko • petak, 07.06.2024.
Olympiacos u Pireju ima priliku zadati bolan udarac najvećem rivalu
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu druga utakmica finala grčkog prvenstva između Olympiacosa i Panathinaikosa. Crveno-bijeli su u prvoj utakmici u Ateni iznenadili Zelene i sada u svojoj dvorani mogu doći na korak do obrane naslova...

U finalnu seriju doigravanja za prvaka Grčke, Panathinaikos je kao novopečeni prvak Europe ušao kao favorit. PAO je imao prednost domaćeg teren, ali Olympiacos je od samog starta bio bolji i zasluženo slavio s 89:84. Zeleni sada imaju vrlo težak zadatak vaditi se u Pireju, a Crveno-bijeli na krilima prve utakmice mogu doći na korak do trećeg uzastopnog naslova.

Igraj na Olympiacos - Panathinaikos na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Olympiacos je odlično ušao u prvu utakmicu, imao je dvije minute prije kraja prve dionice prednost od osam poena, ali domaći to smanjuju na dva i brzom tricom na početku druge četvrtine prelaze u vodstvo. Sredinom tog perioda igre, Crveno-bijeli su napravili seriju 11:0 i na odmor su otišli s devet koševa viška.

Atenjani se do kraja nisu uspjeli približiti Pirejcima i na kraju su relativno lako izgubili prednost domaćeg terena. Olympiacos je tako, nakon što je u međusobnim dvobojima osvojio kup i superkup, još jednom nadmudrio najvećeg rivala u utakmici koja se igra za trofej.

Finalna serija se igra na tri dobivene utakmice, a Pirejci sada na domaćem terenu mogu doći do meč lopte. U 23 utakmice odigrane u svojoj dvorani u 2024. godini, Crveno-bijeli su izgubili samo jednom i to od Barcelone. PAO je krajem listopada uspio pobijediti u Dvorani mira i prijateljstva, ali na tu je pobjedu čekao preko tri godine, a u tom razdoblju je gubio devet puta.

Aktualni prvaci Europe u prvoj su utakmici izgubili iako su postigli čak 16 trica, duplo više od protivnika, uz odličnu učinkovitost,. S druge strane gosti su imali čak 16 slobodnih bacanja više. PAO je izgubio 12 lopti, Olympiacos pet manje. Kendrick Nunn je kod Zelenih postigao 21 poen uz šest skokova i tri asistencije, ali izgubio je četiri lopte.

Zanimljivo, kod Pirejaca dva najbolja strijelca bila su u drugom planu. Alec Peters postigao je osam koševa, a Isaiah Canaan samo četiri. Iskočili su Thomas Walkup sa 17 poena, Nigel Williams-Goss sa 16 i Nikola Milutinov s double-double učinkom od 12 koševa i 13 skokova.

Olympiacos je dvije godine za redom bio bolji u finalu domaćeg prvenstva od Panathinaikosa i čini se da mu je zadao ozbiljne traume. Očekivalo se da će prvaci Europe opravdati svoj status u domaćem prvenstvu, ali stvari nisu krenule dobro. Pirejci su također bili sudionici Final Foura Eurolige i njihov motiv da pokažu da su najbolja ekipa u državi ih zasad vodi u pravom smjeru.

Mjesto i vrijeme

Pirej, Dvorana mira i prijateljstva, 20:30

Zadnji susret

U utakmici odigranoj prije dva dana u Ateni, Olympiacos je slavio s 89:84.

Prognoza

Olympiacos je favorit i trebao bi pred svojim navijačima povećati prednost u finalnoj seriji. Panathinaikos je prvu utakmicu izgubio unatoč tome što je šutirao vrlo dobro, to će u Pireju teško ponoviti, a to znači da će od pobjede biti još dalje nego u Ateni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!