Nogomet

Njemačka utakmicom protiv Grčke završava pripreme za Euro

Mario Borko • petak, 07.06.2024.
Njemačka utakmicom protiv Grčke završava pripreme za Euro
Foto: EPA

Večeras od 20:45 se u Mönchengladbachu sastaju Njemačka i Grčka. Nijemcima je to generalna proba uoči početka Europskog prvenstva, a Grci će protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu testirati svoju trenutnu formu...

Od završetka Svjetskog prvenstva u Katru pa do danas, Njemačka je odigrala 14 prijateljskih utakmica. Povlastica izravnog plasmana na veliko natjecanje, kad si domaćin, privilegija je za manje države, ali za njemačku reprezentaciju gotovo dvije godine bez natjecateljske utakmice sigurno nije nešto što joj ide u prilog.

Igraj na Njemačka - Grčka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Večeras će Nijemci tu “muku“ zaključiti protiv Grčke i nakon toga se napokon okrenuti dugoočekivanom turniru u svojoj zemlji i utakmici otvaranja protiv Škotske. Bit će ovo deseti međusobni susret Njemačke i Grčke, prvi nakon Eura 2012. Elf ima šest pobjeda, a tri puta je bilo neriješeno.

Njemačka je u najgorem nizu u povijesti. Osam godina nije bila u završnici velikog natjecanja, dva puta zaredom je na Svjetskom prvenstvu ispala u grupi, na prošlom Euru zaustavljena je u osmini finala, a u tri izdanja Lige nacija nije se ni približila nastupu na Final Fouru.

Nijemci su prošlog rujna na klupu doveli “zlatnog dečka“ Juliana Nagelsmanna, a za njegove su usluge platili rekordan iznos. Ni on na početku svog mandata nije uspio razbuditi momčad koja je prije njegovog dolaska upisala četiri poraza u sedam susreta. Pod njegovim vodstvom u sedam utakmica pobijedila je tri puta, dva puta je izgubila, a isto toliko puta remizirala.

Najvažnija vijest je povratak Tonija Kroosa, a u utakmici protiv Grčke mogli bismo saznati s kojih se 11 bivši trener Bayerna odlučio napasti četvrti naslov prvaka Europe. Nijemci su prije nekoliko dana, unatoč velikoj dominaciji i 27 upućenih udaraca, remizirali s Ukrajinom, ali u toj se utakmici još uvijek nisu priključili finalisti Lige prvaka.

Euro je pred vratima, Nijemci u taj turnir polažu velike nade, pritisak je ogroman, a Grčka je zadnja prilika za dizanje forme i samopouzdanja.

Grci su na dramatičan način, nakon raspucavanja s bijele točke, ostali bez Europskog prvenstva. Umjesto nekadašnjih prvaka Europe svoj je premijerni nastup na Euru osigurala Gruzija, a Piratiko je propustio peto uzastopno veliko natjecanje u nizu. Gus Poyet postao je bivši, a Grke trenutno vodi privremeni izbornik Nikos Papadopoulos.

Dosadašnji izbornik U-21 reprezentacije imat će vatreni debi u Njemačkoj. Grci su od europskog naslova 2004. do 2014. bili redovni sudionik velikih natjecanja (izuzev 2006.). Postali su prepoznatljivi po svom defenzivnom nogometu kojim ih je upravo Nijemac Otto Rehhagel odveo na krov Europe.

Jedno vrijeme Grci su izazivali strah kod mnogih reprezentacija, Hrvatska je također s njima imala neugodna iskustva, ali s vremenom se taj mentalitet izgubio i Grčka je pala izrazito nisko. Urugvajac Poyet uspio je osvojiti skupinu u Ligi C, Lige nacija i Grke, prvi puta od implementacije tog natjecanja, uvesti u višu ligu.

Grčka je u kvalifikacijama bila smještena u grupi s Francuskom i Nizozemskom. Tu jednostavno nije bilo mogućnosti prolaska, ali remi protiv svjetskih doprvaka bio je veliki uspjeh. Kao što smo spomenuli na putu za Njemačku ispriječila se Gruzija, a Grci će na jesen ponovno okrenuti novi list.

Grčki klubovi ulažu velik novac, Olympiacos je osvojio Konferencijsku ligu, ali u početnih 11 imao je samo tri Grka. Giannis Konstantelias, kojeg smo mogli upoznati u utakmicama između Dinama i PAOK-a, najveći je talent grčkog nogometa, no on nije dio ovog okupljanja zbog ozljede.

Vangelis Pavlidis najskuplji je reprezentativac. Bio je najbolji strijelac Eredivisie s 29 golova, ali i njegov nastup protiv Njemačke je upitan. Grci bi trebali imati lijepu podršku u ovoj utakmici, oko 500 tisuća ih živi u Njemačkoj, ali vjerojatnije je da će pobjedu ostvariti za četiri dana kada igraju protiv Malte.

Mjesto, vrijeme i sudac

Mönchengladbach, Borussia-Park, 20:45

Sudac: Jose Luis Munuera Montero (Španjolska)

Zadnji susret

Bit će ovo deseti međusobni susret Njemačke i Grčke, ali tek drugi prijateljski. Osam dosadašnjih dvoboja bilo je u sklopu natjecateljskih utakmica. Nijemci su slavili u šest navrata, a posljednji put 2012. u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Grci još uvijek čekaju na svoju prvu pobjedu.

Prognoza

Sve osim dominantne i uvjerljive pobjede Njemačke pred početak Eura bilo bi ogromno iznenađenje.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!