Nogomet

Skupina E: Belgija je favorit, ali Ukrajina će na krilima velike podrške biti opasan protivnik

Mario Borko • petak, 07.06.2024.
Skupina E: Belgija je favorit, ali Ukrajina će na krilima velike podrške biti opasan protivnik
Foto: EPA

Vjerojatno i najslabija grupa na nadolazećem Europskom prvenstvu je ona u kojoj su smještene Belgija, Rumunjska, Slovačka i Ukrajina. Belgijci ne bi trebali imati većih problema osvojiti prvo mjesto, a Ukrajinci se nameću kao reprezentacija koja bi uz njih trebala osigurati drugi krug...

Povećanje broja ekipa na Europskom prvenstvu dovelo je do toga da se smanjila kvaliteta. Euro je počeo kao elitno natjecanje četiri najbolje europske reprezentacije, s vremenom je rastao, a 2016. postao je možda i prevelik. Naravno postoje argumenti za i protiv, a najveći dobitak je sigurno taj da i manje reprezentacije mogu osjetiti čari velikog natjecanja.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U skupini E nalazi se samo jedna reprezentacija koja je među 20 najboljih na svijetu, riječ je o Belgiji koja je po FIFA renkingu treća. Ukrajinci su 22., a Rumunjska i Slovačka nalaze se iza 40. mjesta.

Zlatna generacija na zalasku još uvijek nije rekla svoju posljednju riječ

Belgija je kroz svoju povijest uvijek bila nogometna nacija. Rezultati su bili promjenjivi, a obilježile su je dvije generacije. Ona u osamdesetima bila je druga na Euru 1980. i četvrta na Svjetskom prvenstvu 1986. Crveni vragovi su 1972. kao domaćini završili treći, a najnovija generacija svoj je najveći uspjeh postigla na Mundijalu u Rusiji.

Eden Hazard bio je kapetan i najbolji igrač nove generacije, a on se, puno brže od očekivanog, umirovio nakon Katra. Ispadanje u skupini s Hrvatskom i Marokom nije bilo preveliko iznenađenje s obzirom na to da su glavni nosioci bili na zalasku. Ipak Belgija i dalje posjeduje veliku kvalitetu, Kevin De Bruyne je postao kapetan, a teško je govoriti o nekom padu kada znamo da su Belgijci i dalje treća reprezentacija svijeta.

Kvalifikacije su odradili bez poraza, ostvarili su šest pobjeda i dva remija. Samo su Austrija i Švedska uspjele neporažene napustiti Brisel. U ožujku su Crveni vragovi remizirali protiv Irske i Engleske, a u prvoj pripremnoj utakmici uoči prvenstva s 2:0 su svladali Crnu Goru.

Uz spomenutog De Bruynea od članova brončane generacije iz 2018. tu je i dalje Romelu Lukaku. Stasiti napadač malo je usporio na klupskoj razini, ali s 14 golova bio je najbolji strijelac cijelih kvalifikacija. Čak 83 pogotka u 114 nastupa postigao je Lukaku za reprezentaciju. On će i dalje biti glavna napadačka prijetnja, ali po odlasku Hazarda dobio je nove suigrače u napadu.

Jeremy Doku prezentirao se široj javnosti na Euru prije tri godine. Belgija je tada ispala u četvrtfinalu od Italije s 2:1, a igrač Manchester Cityja bio je najraspoloženiji kod Belgije s osam uspješnih driblinga. Trebalo mu je neko vrijeme da sazre i na klupskoj razini, a sada se tri godine kasnije vraća spreman za velike stvari.

Lois Openda postigao je 24 gola u Bundesligi i napadačka kvaliteta Belgijaca s njim ne dolazi u pitanje, ali obrana i vezni red ne prate kvalitetom ofenzivnu liniju. Jan Vertonghen s 37 godina i dalje je prva obrambena opcija, ali njegov nastup u Njemačkoj je upitan zbog ozljede.

Domenico Tedesco na klupi je od veljače prošle godine, a u 13 utakmica još uvijek ne zna za poraz. Posljednji su Crveni vragovi doživjeli na Svjetskom prvenstvu u Katru, a osvajanjem prvog mjesta u skupini u osmini finala bi se susreli s jednom od trećeplasiranih reprezentacija iz grupe A, B, C ili D.

Belgiji se sve otvara, ali bez obzira na visok FIFA renking kladionice joj ne vjeruju i stavljaju je tek na osmo mjesto favorita. Belgijci imaju naviku pobjeđivanja malih reprezentacija, ne treba ih otpisati i realno je za očekivati da će ponovno, kao i na prethodna dva Europska prvenstva, stići do četvrtfinala, a tamo je sve moguće.

Ukrajina ima poseban motiv, a očekuje je ogromna podrška

Političku situaciju u Ukrajini žalosno je komentirati. Ratne tragedije dovele su do toga da danas preko milijun Ukrajinaca živi u Njemačkoj, a oni će biti posebna snaga igračima koji će na terenu pokušati prezentirati svoju zemlju na najbolji mogući način.

Ukrajinci su od samostalnosti samo jednom nastupili na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 2006. upravo u Njemačkoj, a tada su stigli do četvrtfinala gdje su ih zaustavili kasniji prvaci Talijani. S druge strane Ukrajina je redovni sudionik Europskog prvenstva, 2012. je debitirala kao domaćin, a ovo je treće na koje se uspješno kvalificirala.

Prije tri godine napravljen je povijesni uspjeh prolaskom u četvrtfinale, ali Engleska se tamo pokazala kao prevelik zalogaj. Nakon toga Ukrajina se nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo u Katru. U dodatnim kvalifikacijama ukazao se Gareth Bale i srušio snove Ukrajinaca. U Ligi B, Lige nacija osvojeno je drugo mjesto iza Škotske, a prolaz do Eura morao se tražiti preko dodatnih kvalifikacija jer su Engleska i Italija u skupini bile presnažne.

Ukrajinci su igrali vrlo dobro i mogli su pobjedom protiv Talijana u posljednjem kolu skupine, igranom Leverkusenu, osigurati izravna plasman, ali ostalo je 0:0. U dodatnim kvalifikacijama Ukrajina je u posljednjih pet minuta nadoknadila zaostatak kod BIH i kasnije pobjedom protiv Islanda osigurala četvrti Euro u nizu.

Ukrajina je vrlo mlada reprezentacija i njeno vrijeme tek dolazi. Artem Dovbyk osvojio je trofej Pichichi za najboljeg strijelca LaLige. Andriy Lunin bio je jedan od najzaslužnijih za Realov 15. naslov prvaka Europe. Oleksandr Zinchenko, Mykhaylo Mudryk i Viktor Tsygankov uz spomenuti dvojac čine okosnicu reprezentacije.

Andriy Yarmolenko i Ruslan Malinovskyi donose potrebno iskustvo i Ukrajinci su se sigurno kadri potući s Belgijom za prvo mjesto. I drugo mjesto u skupini E otvara razne mogućnosti s obzirom na to da u osmini finala vodi na drugoplasiranu ekipu iz skupine D.

Rumunji se rado sjećaju slavnih dana, ali teško će ih ponoviti

Rumunjska se nakon osam godina vratila na veliko natjecanje. Na Svjetskom prvenstvu Rumunja nema od 1998. kad ih je zaustavila Hrvatska, ali se s vremena na vrijeme pojave na Europskom. Ovo će biti njihov šesti nastup na Euru, a jedini puta grupu su uspjeli proći 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Rumunjska je u kvalifikacijama za Katar ostala jedan bod iza Sjeverne Makedonije i tako propustila šansu izboriti dodatne kvalifikacije. Edward Iordanescu doveden je za izbornika, a on je u dvije godine svog mandata ostvario polovični uspjeh.

Rumunji su iz Lige B, Lige nacija ispali u niži razred. U vrlo izjednačenoj grupi s BIH, Finskom i Crnom Gorom završili su kao posljednji. Ipak savez je ostao vjeran izborniku i to mu se isplatilo. Rumunjska je, u najslabijoj kvalifikacijskoj grupu, završila prva bez poraza i tako nakon osam godina ponovno izborila nastup na Euru.

Rumunji su iza sebe ostavili Švicarsku i Izrael, a prvo mjesto izborili su u zadnjem kolu u izravnom dvoboju sa Švicarcima. Šest pobjeda, četiri remija i 22 boda odličan je učinak za Tricolore koji su svoj posljednji Euro u Francuskoj završili u skupini sa samo jednim osvojenim bodom.

Iordanescuova reprezentacija ne obiluje zvijezdama. Kapetan Nicolae Stanicu, Denis Alibec i Valentin Mihaila bili su najbolji strijelci u kvalifikacijama s po tri gola. Radu Dragusin najvrjedniji je i najbolji igrač reprezentacije, ali on je na proljeće u Tottenhamu imao smanjenu minutažu.

Po kladionicama Rumunji su treći favorit za prolazak skupine, ali kako bi, nakon 24 godine, izborili nokaut fazu trebat će otkinuti bodove Belgiji ili Ukrajini u prve dvije utakmice i pobijediti Slovačku u posljednjem kolu.

Slovaci su autsajderi grupe, ali jako vole Euro

Slovačka je nakon osamostaljenja dugo bila irelevantan faktoru u europskom nogometu. Zlatna generacija predvođena Marekom Hamšikom 2010. je izborila Svjetsko prvenstvo i tamo, u skupini s tada aktualnim prvacima svijeta Talijanima, izborila drugi krug. U osmini finala se ispriječila Nizozemska, ali to ljeto svi Slovaci s ponosom pamte.

Nakon pet neuspjelih pokušaja, Sokoli su se 2016. kvalificirali na svoj prvi Euro. Remijem protiv Engleske uspjeli su kao trećeplasirani proći grupu i izboriti nokaut fazu. Njemačka se u osmini finala pokazala prejakom, ali prolazak skupine na prvom Euru bio je hvale vrijedan uspjeh. Prije tri godine Slovačka je ponovno završila kao treća u grupi, ali je zbog 5:0 poraza od Španjolske ostala bez šansi za prolazak kao jedna od najboljih trećih.

Slovaci su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, u skupini s Hrvatskom, ostali daleko od prvog mjesta, a u Ligi C, Lige nacija osvojeno je treće mjesto iza Kazakhstana i Azerbejdžana. Francesco Calzona preuzeo je reprezentaciju prije dvije godine, a ovog je proljeća paralelno vodio i Napoli.

Slovačka je u kvalifikacijama bila smještana u grupi s Portugalom, ali se za drugo mjesto borila s BIH, Luksemburgom i Islandom. Slovaci su loše krenuli remijem protiv Luksemburžana, ali do kraja su ostvarili sedam pobjeda i dva poraza protiv Portugala, što je bilo više nego dovoljno za drugo mjesto i plasman na treći uzastopni Euro.

Nakon uspješno odrađenih kvalifikacija, Sokoli su odradili tri pripremne utakmice. Austrija ih je porazila s 2:0, a protiv Norveške su u gostima remizirali s 1:1. Samopouzdanje im je podignuto protiv San Marina u pobjedi 4:0, a posljednju provjeru imat će protiv Walesa.

Milan Škriniar kapetan je i najbolji igrač reprezentacije. Stanislav Lobotka bio je dio šampionskog Napolija i glavni je kotačić veznog reda, a mladi Tomas Suslov nadolazeća je zvijezda. David Hancko odradio je odličnu sezonu u Feyenoordu i njegova se vrijednost procjenjuje na 35 milijuna eura.

Tu je i Luka Haraslin kojeg navijači Dinama jako dobro pamte, a Robert Boženik će predvoditi napad. Iskusni Martin Dubravka davat će sigurnost na golu, a legendarni Juraj Kucka spreman je za svoje četvrto veliko natjecanje.

Slovačka na prvu djeluje kao najslabija reprezentacija u grupi, ali Slovaci su kadri iznenaditi i mogli bi se u posljednjem kolu protiv Rumunjske ponovno provući do drugog kruga, a onda je sve ostalo bonus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!