Nogomet

Euro je pred vratima, ali u Finskoj se igra nacionalno prvenstvo

Mario Borko • petak, 07.06.2024.
Euro je pred vratima, ali u Finskoj se igra nacionalno prvenstvo
Foto: EPA

Europa je okrenuta kontinentalnom prvenstvu koje kreće za tjedan dana, a Finci će za to vrijeme normalno igrati nacionalno prvenstvo. Večeras se sastaju HJK Helsinki i SJK Seinäjoen...

Finska je na prošlom Europskom prvenstvu imala premijerni nastup na velikom natjecanju, ovoga puta se nije uspjela kvalificirati, pa Finci normalno nastavljaju igrati svoje nacionalno prvenstvo. HJK Helsinki je po peti uzastopni naslov prvaka krenuo “klimavo“ i večeras protiv SJK Seinäjoena mora tražiti sva tri boda.

Igraj na HJK Helsinki - SJK Seinäjoen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

HJK Helsinki mnogima je u sjećanju ostao po utakmici trećeg pretkola Lige prvaka 2011. godine protiv Dinama. Modri su su tada u obje utakmice bili uspješniji, a zvižduke s maksimirskih tribina u uzvratu utišao je Luis Ibánez koji je pred kraj utakmice pogodio za 1:0.

HJK je rekordna 33 puta bio prvak Finske, a posljednje tri sezone igrao je u grupnim fazama europskih natjecanja, dva puta Konferencijskoj i jednom Europskoj ligi. Najuspješnija sezona u povijesti kluba bila je ona 1998./99. kad su Helsinčanin igrali u skupini Lige prvaka i tamo srušili Benficu.

Dominacija se s vremena na vrijeme prekida, a početak ove sezone dao je nagovijestiti da bi se takvo što moglo desiti ove godine. HJK je nakon 11 kola tek peti u prvenstvu i s utakmicom više za vodećim KuPS-om zaostaje šest bodova. Naravno, to je u ranoj fazi prvenstva vrlo mala razlika, ali klub je promijenio trenera i vratio Tonija Korkeakunnasa na klupu nakon samo šest mjeseci.

Aktualni prvaci muče se s realizacijom, Topi Keskinen prvi je strijelac momčadi sa samo četiri gola. Luke Plange stigao je kao veliko pojačanje iz Crystal Palacea, ali zasad je isporučio u samo dvije utakmice.

Za razliku od Helsinkija koji je klub sa 116-godišnjom tradicijom, SJK Seinäjoena je osnovan prije nepunih 17 godina, a u tom je razdoblju uspio jednom biti prvak Finske. Bilo je to 2015. godine, a Kerho je još tri puta završavao među najbolje tri ekipe u državi.

SJK je u sezonu krenuo vrlo dobro. Trenutno je treći s 18 osvojenih bodova i bori se za vrh. Škot Stevie Grieve stigao je u klub prije više od godinu dana, a preko druge momčad i mjesta pomoćnog trenera prije desetak dana je napredovao do mjesta glavnog trenera. U debiju se nije proslavio, SJK je izgubio od Mariehamna, a sada slijedi neugodno gostovanje kod HJK-a.

Najbolji igrač momčadi je Jamie Moreno. Napadač iz Nikaragve do sad je postigao četiri gola, isto koliko i mladi Kasper Paananen koji je izdanak nogometne škole. SJK je nakon ulaska u ligu trebao 12 gostovanja kako bi prvi puta pobijedio Helsinki, ali na posljednjih pet ostvario je dvije pobjede i jedan remi.

Mjesto i vrijeme

Helsinki, Bolt Arena, 19:00

Zadnji susret

Posljednje tri utakmice između ovih dvaju protivnika obilovale su golovima. Prvi dvoboj ove sezone Seinäjokiju završio je 3:3, a vodstva su se neprestan izmjenjivala. Zadnja utakmica igrana na Bolt Areni završila je 0:0.

Prognoza

Helsinki je favorit i krajnje je vrijeme da krene pobjeđivati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!