Automoto

Jubilarna 50. Delta s 50-ak posada iz osam zemalja

Miroslav Krpan • petak, 07.06.2024.
Jubilarna 50. Delta s 50-ak posada iz osam zemalja
Foto: Miroslav Krpan

Skromnih 50-ak posada iz osam zemalja obilježava veliki jubilej kraljice autosporta u nas...

Doživjeti 50! I eto nas u vikendu kada će i to biti ostvareno u krugu ljubitelja oktana, bilo onih za volanom, u organizacijskom aparatu ili vatrenih navijača uz staze znanih brzinskih ispita.

Višednevni program obilježavanja zavidnog jubileja 50. kultne Delte, najstarijeg hrvatskog automobilističkog natjecanja, koje se, s jednim prekidom, održalo na životu od daleke 1974. godine, kada je vožen prvi imenom Ina Delta TLX rally, sa startom u Delnicama, vožnjom Gorskim kotarom i Likom, sve do cilja u Rijeci, tada sjedištu najveće hrvatske rafinerije. Bilježi se i piše pobjednička posada Tomislav i Milena Markt u BMW 1600. Od tada pa do danas, knjige se ispisati mogu, ali statistika je neumoljiva. U 49 dosadašnjih izdanja Delta rallyja, koji je u pet desetljeća više puta mijenjao ime, nastupile su tisuće posada, od kojih se izdvajaju one pobjedničke. Među vozačima trijumfiralo je 26 automobilista, a među suvozačima 30. Pristigli su iz 13 zemalja, uključujući prvih 17 godina objedinjene države (Jugoslavija), a pobjednički tron osvojilo je 14 marki automobila, među kojima se izdvajaju Renault i Mitsubishi s po devet pobjeda.

Najtrofejniji vozač je Zagrepčanin Juraj Šebalj sa sedam pobjeda, slijedi Slovenac Branislav Küzmič s pet, dok su tri naslova osvajali legendarni Zagrepčanin Tihomir Filipović i posljednjih sezona, višestruki slovenski prvak Rok Turk. Sa šest pobjeda među suvozačima prednjači Toni Klinc (sve uz Šebalja) ispred Slovenca Rudija Šalija (dvije uz Aleša Pušnika i tri uz Branu Küzmiča) koji je upisao pet pobjeda. S tri se diči Davor Devunić (jedna uz Filipovića i dvije uz Niku Pulića).

Među 26 dobitnika Delte jedna je vozačica Slovenka Romana Zrnec koja je 1986. godine pokorila sve uzvišene muške veličine do naslova rally prvakinje najjače klase tadašnje države, u tandemu sa Špelom Kožar. Među suvozačicama sedam je dama okusilo slast pobjede, na danas, jubilarcu – Delta rallyju.

OD LOKALNOG DO EUROPSKOG NIVOA

Delta rally, od početnog bodovanja za tadašnje republičko prvenstvo Hrvatske uzdiglo se u visine sve do Prvenstva Europe Koeficijent 10, da bi potom ponovo tražila mjesto pod suncem europskih rally sustava s današnjim visokim rejtingom jednog od bodovnih natjecanja FIA ERT (Europski rally Trophy). Bilo je i padova, pa je prekid kontinuiteta uslijedio otkazivanjem rallya 2010., koji je, kao slijed sustava, preseljen prvo na Kvarner, potom u Istru. Bile su to godine kada smo istovremeno bilježili nestvarnu evidenciju istog predbroja Croatia rallya i Delta rallya. No, vratilo se u normalu i sad stigosmo, najkraćim podsjećanjem, na svjetlu tradiciju do jubilarca.

Autoklub Delta Zagreb organizator je 50. Zagreb Delta rallya od 6. do 9. lipnja u sustavu bodovanja FIA ERT, Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Republike Hrvatske, Alpe Adria rally cup i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a). Očekuje se start skromnog broja 50-ak (56 prijavljenih) posada koje pristižu iz osam zemalja, među kojima je 38 hrvatskih iz 13 klubova.

Vozit će se gotovo svim znanim dionicama kojima je Delta putovala u prošlosti, sada itinererom duljine čak 525,22 km, od čega 151,06 km otpada na 14 brzinskih ispita što se odvijaju tijekom tri natjecateljska dana na sedam lokacija. Baza organizatora i servisni park je u okruženju stadiona u Maksimiru, ceremonijalni start je s zagrebačkog Europskog trga, a prvog se dana dva puta vozi u okruženju Dugog Sela BI Prozorje-Dugo Selo (9,69 km). Subotnji program objedinjuje u dva kruga brzincima Kašina-Laz Bistrički (10,62 km) od 9,54 sati, potom Banšćica-Matenci (9,73 km) i Pila-Hunjka (10,24 km). Završnog dana po dva će se puta voziti BI Drežnik Podokićki-Kladje (6,84 km), Samobor-Braslovje (11,69 km) i najduži BI Smerovišće-Grdanjci (16,72 km). Cilj je u Kurelčevoj u 16,45 sati.

KONKURENCIJA ZA PRESTIŽ

Slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin (Hyundai i20 1.6) željna je četvrtog trijumfa na Delti, a znakovite rivale imat će u Mađarima Zoltan Lazslo-Tamas Kurti (Škoda Fabia RS Rally2) i prošlogodišnjim pobjednicima Antal Kovacs-Gergely Istovics (Hyundai i20 N Rally2). Od hrvatskih posada za visok plasman ili postolje za PH vrijedi izdvojiti posade Viliam Prodan-Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport, Ford Fiesta Rally3), jednog od pobjednika Delte (2011.) Mađara Janosa Szilagyija i Roberta Balaija (AK Delta Sport, Peugeot 208 Rally4) ili pak na njegovom 34. startu Delta rallya veteranu i nositelju Dijamantne kacige HAKS-a Nenadu Lončariću uz suvozačicu Tajanu Vojvodić-Pinky (AKK Sveta Nedelja) u Subaru Imprezi Sti.

No, Deltu prvo vrijedi odvest – i stići do cilja. Dug je put do trona!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!