Nogomet

Martinez: 'Dalić radi sjajan posao, a Hrvatska je u nogometu primjer svijetu'

Branimir Korać, HINA • petak, 07.06.2024.
Martinez: 'Dalić radi sjajan posao, a Hrvatska je u nogometu primjer svijetu'
Foto: EPA

Hrvatska je zahtjevan protivnik s vlastitim stilom pa će Portugal u prijateljskoj utakmici protiv nje vidjeti na kakvoj je trenutno razini, izjavio je u petak izbornik portugalske nogometne reprezentacije Roberto Martinez.

Hrvatska je konkurentan i drugačiji protivnik od onih koje smo imali dosad. Voli imati loptu u svojim nogama, ima jasan stil igre s igračima poput Modrića, Kovačića i Brozovića, a i kada njih trojica nisu na terenu igra istim stilom, izjavio je Martinez na konferenciji za medije u Lisabonu.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"To je stoga protivnik koji će nam pokazati na kakvoj smo trenutno razini", dodao je.

Portugal i Hrvatska će u subotu s početkom od 18.45 sati (17.45 sati po lokalnom vremenu) na Nacionalnom stadionu u Lisabonu odigrati pripremnu utakmicu za Europsko prvenstvo.

Portugal je ovaj tjedan u prijateljskoj utakmici svladao s 4:2 Finsku, dok je Hrvatska s 3:0 bila bolja od Sjeverne Makedonije.

"Ovo će biti pripremna utakmica pa neće pokazati pravu snagu dviju reprezentacija. Nama će ona poslužiti da pripremimo igrače za Europsko prvenstvo", rekao je Martinez.

Poručio je da će se njegovi igrači prilagoditi stilu Hrvatske, ali će nastojati kontrolirati utakmicu.

"Trudit će se biti dobro povezani u igri te se kvalitetno braniti kada ne budu imali loptu u svom posjedu", izjavio je.

Portugal je u kvalifikacijama pobijedio u svih deset utakmica pa se nada ponavljanju uspjeha iz 2016. kad je bio prvak Europe. Hrvatska je bila finalist Svjetskog prvenstva 2022. i Lige nacija 2023.

"Hrvatski izbornik (Zlatko Dalić) radi fantastičan posao. Hrvatska je u nogometu primjer svijetu, jer s jedva četiri milijuna stanovnika ima nevjerojatne generacije igrače", rekao je Martinez koji je prije Portugala bio i izbornik Belgije.

Rekao je da Portugal dobro kombinira starije igrače, poput Cristiana Ronalda i Pepea, s onim mlađima.

"Stvorili smo ozračje u kojem mladi igrači vjeruju da mogu pomoći", rekao je Martinez. Dodao je da je njegova momčad "moderna" pa se brani i napada sa svim igračima.

Branič Pepe, napadač Ronaldo i defenzivni veznjak Ruben Neves propustit će ogled s Hrvatskom.

"Zasad je plan da se Pepe priprema malo individualnije. Trenira s ostalima, ali ideja je da igra protiv Irske u utorak", objasnio je izbornik.

Portugal će s Irskom imati posljednju provjeru pred odlazak na Europsko prvenstvo.

U petak su se momčadi priključili Ruben Neves i Ronaldo, koji su prije osam dana sa svojim klubom Al-Hilalom igrali finale saudijskog Kupa. Martinez je rekao da se oni također pripremaju za utakmicu s Irskom.

"Danas je naša reprezentativna obitelj konačno kompletna, što je važno", zaključio je.

Portugal i Hrvatska su dosad igrale međusobno sedam puta. Portugal je pobijedio šest puta, a jedna utakmica je završila neodlučeno.

Hrvatska će Europsko prvenstvo otvoriti za osam dana protiv Španjolske, a u skupini su još Italija i Albanija. Portugal je u skupini sa Češkom, Turskom i Gruzijom.

FOTO: EPA/RODRIGO ANTUNES

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!