Tenis

Hrvatsko polufinale: Mikrut protiv Dodiga za finale Zagreb Opena

Branimir Korać, HINA • petak, 07.06.2024.
Hrvatsko polufinale: Mikrut protiv Dodiga za finale Zagreb Opena
Foto: FaH

Mladi hrvatski tenisači, 18-godišnji Osječanin Matej Dodig i 20-godišnji Splićanin Luka Mikrut, četvrtfinalnim su pobjedama nad Kazahstance Dmitrijem Popkom i Meksikancem Rodrigom Pachecom Mendezom u petak izborili plasman u polufinale ATP Challengera Zagreb Open i u subotu će u međusobnom dvoboju odlučivati koji će se od njih dvojice u nedjelju naći u svom prvom finalu na ovoj razini.

Obojica hrvatskih predstavnika trebala su više od dva i pol sata žestoke borbe za plaman u polufinale, a posebno dramatičan bio je Dodigov dvoboj protiv pobjednika nad Dinom Prižmićem u drugom kolu. Naime, Popko je u prvom setu vodio 5:3, ali je mladi Osječanin nizom od četiri gema došao do preokreta i važne prednosti. Popko je i u drugi set krenuo 'breakom', a tu je prednost uspio sačuvati do kraja druge dionice.

Igraj na mečeve turnira u Zagrebu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Treći set je bio najduži. Popko je ponovno prvi došao do 'breaka' za 3:2, ali je Dodig odmah uzvratio u sljedećem gemu. Unatoč prijetećim sivim oblacima i sve lošijoj vidljivosti, Dodig je u desetom gemu uspio doći do tri meč-lopte na servis suparnika. Prve dvije je Popko spasio, ali na treću je Matej dočekao veliku pobjedu za svoje drugo polufinale na Challenger Touru. Tako je ponovio rezultat koji je ostvario prije dva mjeseca u Splitu.

"Dao sam zadnje atome snage. Sad se treba oporaviti za sutra. Igram protiv još jednog Hrvata, svog dobrog prijatelja koji je u odličnoj formi i kojega još nikada nisam pobijedio. Želim uživati u svakom trenutku, igrati sa smješkom i dati sve od sebe", rekao je Dodig nakon velike pobjede.

Luka Mikrut je po prvi put stigao do polufinala na Challenger Touru. Za 20-godišnjeg Splićanina meč protiv 19-godišnjeg Meksikanca Pacheca Mendeza je odlično počeo. Poveo je 3:0, ali je u petom gemu izgubio prednost 'breaka', da bi opet došao do nje u sljedećem gemu i potom lako zaključio prvu dionicu. U drugom setu je Meksikanac na isti način uzvratio. Poveo je 3:0 pa dopustio Mikrutu da vrati 'break', ali je nizom od tri gema odveo meč u odlučujući set.

U njemu je ponovno hrvatski tenisač prvi došao do prednosti i poveo 3:2, ali je u sljedećem gemu izgubio servis. Kod 3:3 je Mikrut imao 0:40, ali je Meksikanac uz dosta sreće izvukao gem i poveo 4:3. Ipak, kod 5:5 Mikrut je iskoristio drugu priliku za 'break' i došao do servisa za meč u kojem je suparnik ostavio bez poena i tako došao do polufinala.

"Bio je dosta težak meč, puno izmjena. Fizički jako težak meč, s puno uspona i padova, ali na kraju sam našao snage za napraviti taj 'break' u trećem setu i onda odigrati vjerojatno najbolji servis gem u meču", rekao je Mikrut.

Drugi polufinalni par čine prvi i treći nositelj Zagreb Opena, najbolji bosansko-hercegovački tenisač Damir Džumhur i Španjolac Oriol Roca Batalla. Bit će to repriza polufinala Challengera odigranog prije tri tjedna u Tunisu, gdje je tenisač iz Barcelone sa 6:3, 7:6 bio bolji od Džumhura, a kasnije i došao do pobjedničkog trofeja.

Dvoboj Džumhura i Roce Batalle je na rasporedu od 11 sati, nakon njih će na teren Matej Dodig i Luka Mikrut. Subotnji program će biti zaključen finalnim dvobojem parova u kojem će Francuzi Jonathan Eysseric i Quentin Halys za naslov igrati protiv Rumunja Alexandrua Jecana i Henriquea Roche.

ATP Challenger Zagreb Open, pojedinačno - četvrtfinale:
Damir Džumhur (BIH/1) - Nick Hardt (Dom/7) 6:3, 6:4
Oriol Roca Batalla (Špa/3) - Enrico Dalla Valle (Ita) 6:3, 6:2
MATEJ DODIG (HRV) - Dmitri Popko (Kaz) 7:5, 4:6, 6:4
LUKA MIKRUT (HRV) - Rodrigo Pacheco Mendez (Mek) 6:3, 2:6, 7:5

FOTO: HINA/Zagreb Open/Rene Karaman

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!