Nogomet

Nagelsmann otklonio sve dvojbe oko statusa prvog vratara, Gündogan ostaje kapetan

Mario Borko • subota, 08.06.2024.
Nagelsmann otklonio sve dvojbe oko statusa prvog vratara, Gündogan ostaje kapetan
Foto: EPA

Njemačka je odradila pripremne utakmice i može se okrenuti početku Europskog prvenstva kojeg kao domaćin otvara u petak od 21:00 protiv Škotske. Izbornik je otklonio sve dvojbe oko vratara, a status prvog imat će Manuel Neuer...

Njemačka je drugi puta domaćin Europskog prvenstva. Nijemci su i na prošlom Euru, koji se igrao diljem Europe, utakmice u skupini igrali kod kuće, ali Koronavirus tada je onemogućio pravi navijački doživljaj. Svjetsko prvenstvo 2006. posljednje je veliko natjecanje kojeg je Njemačka organizirala, a jedna dvojba uoči ovog Eura neodoljivo podsjeća na onu iz 2006.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jürgen Klinsmann dugo je dvojio hoće li na Svjetskom prvenstvu braniti kapetan i najbolji igrač prošlog Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji Oliver Kahn ili će na vrata stati Jens Lehmann koji je u tom trenutku bio u boljoj formi. Obojica su bila na zalasku karijere s 37 godina, ali Lehmann je s Arsenalom igrao finale Lige prvaka i nametao se kao prva opcija.

Legendarni napadač Elfa odlučio se za Lehmanna, Michael Ballack je postao kapetan, a Kahn se od reprezentacije oprostio na posljednjoj utakmici turnira u borbi za treće mjesto s Portugalom. Njemačka je tu utakmicu pobijedila i osvojila treće mjesto, a Lehmann je status prvog vratara imao do finala Eura 2008. godine, nakon kojeg se povukao.

Manuel Neuer, ponajprije zbog ozljeda, nije bio dio reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Katru, a Marc-Andre ter Stegen napokon je dočekao svoju priliku. Hansi Flick u izostanku Bayernovog golmana odredio je Ilkay Gündogan kao novog kapetana i činilo se da je Njemačka okrenula novu stranicu bez svog legendarnog vratara.

Ipak Neuer se vratio u sastav za Euro, a Julian Nagelsmann otkrio je da će imati status prvog vratara:

“Ne želim uopće ulaziti u nikakve rasprave oko statusa prvog vratara. Manuel Neuer je naša prva opcija i bit će naš prva opcija i na turniru. Neću uopće diskutirati o tome, bez obzira na to koliko netko pokušao nametnuti takvu temu“

Legendarni vratar je nakon odlaska Philippa Lahma iz reprezentacije, gotovo punih deset godina bio kapetan reprezentacije, ali bez obzira na njegov povratak traka će ostati oko ruke veznjaka Manchester Cityja:

“Znam da sam potreban kao vođa koji reflektira novu realnost Njemačke. Mi možda izgledamo drugačije, ali svejedno smo Nijemci. Znam da mogu biti ogledni primjerak, ali ne želim se oko toga posebno zamarati. Nisam postao kapetan zbog svojeg porijekla, te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom. Kapetan postaješ zbog načina na koji te percipiraju izbornik i suigrači i kapetanska traka je priznanje da su oni u tebi prepoznali iskrenost i dobrotu“, rekao je Gündogan.

Nijemci su u posljednjoj pripremnoj utakmici jedva pobijedili Grčku. Bila je to tek njihova šest pobjeda u 15 pripremnih utakmica uoči Eura. Elf na prvenstvo putuje s gomilom pitanja i sumnji, a na igračima i izborniku je da svoje pokažu na terenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!