Nogomet

Hrvatska posljednju provjeru prije Eura ima protiv 'crne mačke' koju nikada nije pobijedila

Mario Borko • subota, 08.06.2024.
Hrvatska posljednju provjeru prije Eura ima protiv 'crne mačke' koju nikada nije pobijedila
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izabranici Zlatka Dalića večeras će u Lisabonu, protiv Portugala, odigrati zadnju pripremnu utakmicu uoči Europskog prvenstva. Vatreni su do sad s Portugalcima igrali sedam puta, a nikada nisu pobijedili...

Večeras, od 18:45, Hrvatska igra svoju posljednju utakmicu prije početka Europskog prvenstva u Njemačkoj. Još uvijek postoje određene dvojbe oko početnog sastava, a Zlatko Dalić bi ih postavom u utakmici protiv Portugala mogao otkloniti.

Igraj Hrvatska - Portugal na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pred Vatrenima je vrlo teška provjera prije puta u Njemačku. Izbornik od svog dolaska na klupu inzistira na zahtjevnim utakmicama pa je tako prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, Hrvatska odmjerila snage s Brazilom, a prije Eura 2021. je gostovala u Belgiji. Prije Katra nije bilo vremena za velike provjere tik uoči turnira, a Dalić se sada odlučio za Portugal.

Svjestan je to rizik s obzirom na to da je prezentacija protiv Belgije prije tri godine bila vrlo slaba i možda se i odrazila na atmosferu koja kasnije na turniru nije bila prava. Hrvatska nikada nije pobijedila Portugal, a samo je jednom u sedam susreta ostala neporažena. To Seleçao das Quinas čini jedinom reprezentacijom protiv koje Vatreni nisu uspjeli pobijediti, a da su igrali više od jedne utakmice.

Protiv Tunisa i Brazila, Hrvatska nikada nije pobijedila u 90 minuta, ali je slavila nakon jedanaesteraca.

Nad početnim sastavom hrvatske reprezentacije još uvijek kolaju razni upitnici. Joško Gvardiol vjerojatno će zaigrati na lijevom beku, a to znači da je pozicija drugog stopera uz Josipa Šutala potpuno otvorena. Martin Erlić i Domagoj Vida su činili stoperski par na Rujevici protiv Sjeverne Makedonije, a Marin Pongračić je ušao u nastavku.

Posljednji od trojice navedenih je u najboljoj formi, u najslabijoj je vjerojatno Erlić, ali on je zbog svoje pouzdanosti u dosadašnjim nastupima vjerojatni kandidat broj jedan. Ne bi iznenadilo ni da se Dalić odluči za Vidu, ali to bi bio svojevrsni korak nazad.

Otvorena je i pozicija prvog napadača. I Bruno Petković i Ante Budimir odigrali su dobru utakmicu protiv Sjeverne Makedonije i na najbolji mogući način prezentirali svoje kvalitete. Ipak, u sastav se vraća Mario Pašalić, tu je i oporavljeni Nikola Vlašić i nije nemoguće da na pozicije devetke zaigra Andrej Kramarić kako bi se za jednog od spomenute dvojice, ili Lovru Majera, otvorilo mjesto na krilu.

Portugal bi trebao dati i konačan odgovor na pitanje u kakvom je stanju Ivan Perišić i tko je startno lijevo krilo u slučaju da najbolji strijelac hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima ne bude spreman. Luka Ivanušec i Marko Pjaca glavni su kandidati.

Ovo je generalna proba za Španjolsku i Dalić će sigurno izaći s početnih 11 koje je predvidio i za susret prvog kola u Berlinu. No, prošlost nas ući da izbornik visoko vrednuje posljednje provjere i neki bi igrači mogli pojačati, a neki oslabiti svoj status, što im u ovoj utakmici mora biti dodatan motiv.

Vatrene će u Lisabonu dočekati pun stadion, ali neće biti kapetana Cristiana Ronalda. Hrvatskoj se nakon finala Lige prvaka vratio Luka Modrić i trebao bi večeras 175. puta zaigrati u nacionalnom dresu.

Portugalci su jedni od glavnih favorita nadolazećeg Eura. Imaju sjajnu reprezentaciju kojoj se vrijednost procjenjuje na više od milijardu eura. Portugal je osam puta nastupao na Europskom prvenstvu, svaki put je prošao skupini, šest puta je bio u polufinalu, a 2016. je postao prvak Europe.

Izabranici Roberta Martineza prohujali su kvalifikacijama s deset pobjeda, postigli su 36 golova, a primili samo dva. Prije nekoliko dana su s 4:2 pobijedili Finsku u prijateljskoj utakmici, a nakon ispadanja u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, samo ih je Slovenija u ožujku uspjela poraziti. Izabranici Matjaža Keka su u Ljubljani iznenadili Portugalce, ali taj ih poraz nije nimalo poljuljao.

Osim već spomenutog Ronalda koji u dresu reprezentacije ruši sve rekorde, Bruno Fernandes je čovjek na kojeg treba obratiti posebnu pozornost. On je u posljednjih deset utakmica zabio devet golova i upisao osam asistencija. Kapetan Manchester Uniteda imao je odličan završetak sezone i na klupskoj razini, te je trenutno jedan od igrača u najboljoj formi u cijeloj Europi.

Portugalska reprezentacija obiluje zvijezdama, a posebno je impresivan napadački arsenal. Rafael Leao, Bernardo Silva, Diogo Jota, Goncalo Ramos i Joao Felix samo su neki od igrača koji će testirati spremnost hrvatske obrane.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Veliki test i izlog za nas. Utakmica protiv ekipe koja je jedan od favorita za titulu. Nama je opet prilika da pružimo šansu 16 igrača i da provedemo ideje koje smo imali u glavi. Težak protivnik, na njihovom terenu, mislim da je to dobro da vidimo gdje smo i što smo."

Marcelo Brozović, reprezentativac Hrvatske: "Odlična provjera da vidimo gdje smo i što smo, da vidimo na čemu još moramo raditi. Nakon ove utakmice imamo još tjedan dana za rad do susreta sa Španjolskom. Dosta utakmica je iza mene, dobro se osjećam, malo smo se i odmorili i spremni smo za dalje"

Roberto Martinez, izbornik Belgije: "Ovo će biti pripremna utakmica pa neće pokazati pravu snagu dviju reprezentacija. Nama će ona poslužiti da pripremimo igrače za Europsko prvenstvo. Hrvatski izbornik (Zlatko Dalić) radi fantastičan posao. Hrvatska je u nogometu primjer svijetu, jer s jedva četiri milijuna stanovnika ima nevjerojatne generacije igrače"

Mjesto, vrijeme, sudac

Lisabon, Estadio Nacional do Jamor, 18:45

Sudac: Harm Osmers (Njemačka)

Zadnji susret

Hrvatska i Portugal do sad su igrali sedam puta. Portugalci imaju šest pobjeda, dvije na Europskim prvenstvima (1996. i 2016.). Posebno je bolan onaj na Euru u Francuskoj koji je stigao u posljednjim minutama produžetka. Prvi, 1996., bio je ponajprije uzrokovan odlukom Miroslava Blaževića koji je odmarao glavne snage.

U lipnju 2013. godine pod vodstvom Igora Štimca, Vatreni su u prijateljskoj utakmici igranoj u Švicarskoj poraženi s 1:0. Strijelac je bio Ronaldo, a utakmica je zapamćena po najmlađem debitantu Alenu Haliloviću koji je tada upisao prve minute.

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji odigran je prijateljski susret koji je završio 1:1, a strijelci su bili Ivan Perišić i Pepe koji su usprkos svojim godinama i dalje važan dio svojih reprezentacija.

U Ligi nacija 2020. godine, Hrvatska je imala katastrofalno iskustvo. U Portugalu je izgubila s 4:1, a na praznom Poljudu je, nakon greške Dominika Livakovića u zadnjim trenucima susreta, poražena s 2:3. Hrvatska i Portugal ove će jeseni ponovno biti zajedno u grupi Lige nacija.

Prognoza

Portugalci kasnije kreću s turnirom i ovo za njih nije posljednja provjera pa bi u utakmicu mogli ući nešto opuštenije od Hrvatske koja pod svaku cijenu mora izbjeći negativan rezultat. Portugalci su favoriti, ali Vatreni bi mogli ostati neporaženi.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis08.06.2024. u 13:24
    protov tunisa i brazila,hrvatska do sada nije pobijedila. penali se ne broje.
    cameosis