Nogomet

Skupina F: Portugalci apsolutni favoriti skupine, Gruzijci debitiraju

Branimir Korać • subota, 08.06.2024.
Skupina F: Portugalci apsolutni favoriti skupine, Gruzijci debitiraju
Foto: EPA

U skupini F Europskog prvenstva prvi favorit je Portugal koji ne bi smio imati problema u borbi za prolaz. O tome tko će uz njega dalje, odlučivat će Turska, Češka i Gruzija...

Iako je teško za neku skupinu na Europskom prvenstvu ustvrditi kako je najslabija, skupina F svakako spada u taj krug i definitivno je jedna od najneatraktivnijih. Tu se nalazi Portugal kao predstavnik nogometnih velesila dok su ostalo reprezentacije za koje se ne očekuje da će imati dalek put na ovom Euru.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim svjedočili smo kroz povijest svakojakim iznenađenjima i odličnim nastupima pa tako treba s rezervom gledati prema takvim najavama jer su iznenađenja uvijek moguća. Ipak, status favorita je jasan, to je definitivno Portugal i bila bi senzacija da Portugalci u ovoj skupini ne uhvate prolaz u sljedeću rundu natjecanja.

Je li Turska spremna ponoviti 2008.? Teško

Procjene govore kako bi Turska na Europskom prvenstvu u Njemačkoj trebala imati ogromnu podršku svoje zajednice koja je najbrojnija strana skupina koja živi u Njemačkoj. Prema podacima s kraja prošle godine, u Njemačkoj živi više od milijun i pol stanovnika s turskim državljanstvom.

Turci vjerno prate svoje reprezentacije na velikim natjecanjima stoga se očekuje kako će dominirati stadionima u susretima ove skupine. Osjećat će se kao kod kuće, kao da igraju na domaćem terenu i to će turskoj reprezentaciji biti velika prednost.

Temperamentne Turke vodit će temperamentni Talijan Vincenzo Montella koji je preuzeo reprezentaciju neposredno prije gostovanja u Osijeku u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo. U tom susretu Hrvatska je odigrala dosta loše i upisala je poraz koji joj je malo zakomplicirao život, a Turcima je to otvorilo put prema prvom mjestu u skupini.

Kolika je stvarna vrijednost ove reprezentacije, tek ćemo saznati, svakako je to čvrsta i zanimljiva momčad s nekolicinom igrača koji igraju u velikim klubovima u inozemstvu. Kapetan i najjače ime u ovoj reprezentaciji je veznjak milanskog Intera Hakan Calhanoglu, igrač fantastičnog udarca i dodavanja koji je od ogromne važnosti za tursku momčad.

Ne smije se preskočiti niti odličnog, neiskusnog, ali silno talentiranog veznjaka Real Madrida Ardu Gülera. U Madridu ga vide kao igrača budućnosti, nositelja igre i zamjene za Luku Modrića.

Ankete provedene u turskim medijima govore kako su navijači uvjereni u prolazak skupine, a za sve ostalo i više od toga, ovisit će na koga bi išli u nokaut fazi. Problema ima u posljednjoj liniji gdje su Turskoj zbog ozljeda otpali Caglar Söyüncüi Ozan Kabak pa će tu Montella morati pronaći neka druga rješenja.

Gruzijci debitiraju na velikim natjecanjima

Među onim malim reprezentacijama koje su se uspjele progurati na Euro spada i Gruzija. Gruzijci nikada ranije nisu uspjeli izboriti nastup na završnici europskog ili svjetskog prvenstva, sada su uspjeli i žele se predstaviti u najboljem svjetlu.

Reprezentacije s područja bivšeg Sovjetskog Saveza uvijek su smatrane kao neugodne, posebno na svom terenu dok van njega nisu bile toliko uspješne. Međutim i to se počelo mijenjati. No Gruzija je iskoristila mogućnost plasmana kroz dodatne kvalifikacije na osnovu plasmana u Ligi nacija, obje utakmice igrala je na svom travnjaku i na kraju slavila.

U polufinalu je bila favorit protiv Luksemburga i svladala ga je s 2:0 golovima Bude Zivzivadzea da bi nakon toga u finalu dodatnih kvalifikacija igrala protiv Grčke i boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon tvrdih 0:0 izborila svoj povijesni nastup na završnici Eura.

U reprezentaciji koju vodi bivši francuski reprezentativac Willy Sagnol nema niti jednog igrača iz domaće lige što je i razumljivo s obzirom na kvalitetu lige i tamošnjih klubova.

Sagnol je uoči Eura ostao bez iskusnog Jabe Kankave kojeg je želio voditi na Euro, ali veteran iz Slovana Bratislave se zahvalio na pozivu i ipak je odlučio kako neće nastavljati svoj reprezentativni put te je završio karijeru u reprezentaciji.

Igru Gruzije nose mlađe zvijezde, prvenstveno Hviča Kvarachelija koji briljira i u dresu Napolija i reprezentacije, a tu je i sve traženiji napadač Metza Georges Mikautadze. Sve je to ista generacija u koju spada još jedan kvalitetan i dobro poznat igrač Zuriko Davitašvili dok je na vratima prvi vratar Valencije Giorgi Mamardašvili.

Već sam plasman u Njemačku za Gruziju je velika stvar, prolazak skupine ipak bi bio veliko iznenađenje.

Jaki Portugalci favoriti skupine

Portugal je apsolutni favorit skupine i reprezentacija od koje se očekuju da prođe u nokaut fazu, ali ne samo to, Portugalci žele i traže i korak ili nekoliko njih više. Imaju pokriće za takvo razmišljanje, vrlo kvalitetnu reprezentaciju koja ima i puno iskustva i niz igrača koji spadaju među one vrlo visoke kvalitete.

Na klupi Portugala je Roberto Martinez, Španjolac koji je u hrvatskoj javnosti posebno poznat kao dobar prijatelj Zlatka Dalića. Martinez je prije Portugala vodio reprezentaciju Belgije, ima iskustva s velikih natjecanja te vođenja reprezentacije u kojoj je niz velikih imena s kojima treba znati menadžirati.

Za one koji su se probudili nakon 20 godina, da, i dalje su u reprezentaciji i Cristiano Ronaldo i Pepe. Ronaldo je skupio više od 200 nastupa u dresu reprezentacije, postigao gotovo 130 pogodaka i ne misli stati. Njegova strast i želja za pobjeđivanjem gura i ostale reprezentativce.

Međutim neki drugi igrači danas su u ključnim ulogama, igrači poput Brune Fernandesa ili Bernarda Silve, u napadu je velik potencijal u Rafaelu Leau, Goncalu Ramosu, Joau Felixu, opasnost uglavnom prijeti sa svih strana.

I nije Portugal samo napadački jak, ima i dobru obranu, zna odigrati i povučenije te iz brze tranzicije zaprijetiti, uglavnom vrlo neugodan, kvalitetan i opasan protivnik koji je sposoban svakome stvoriti velike probleme. Niti jedna reprezentacije ne može olako ući u dvoboj protiv Portugala i tvrditi kako će dominirati i pobijediti.

Koliko daleko Portugal može otići na ovom Euru, teško je reći, ali ako gledamo kadar s kojim Martinez raspolaže, Portugal može daleko. Važno mu je završiti na prvom mjestu u skupini kako bi izbjegao komplikacije u osmini finala. Već drugo mjesto mu donosi drugoplasiranog iz skupine u kojoj su Francuzi i Nizozemci dok mu prvo mjesto donosi nekog od trećeplasiranih.

Čehe često podcjenjuju, ali nisu bezazleni

Daleko je ova češka generacija od one Bergera, Poborskog, Šmicera koja je bila vrlo cijenjena, igrala dobar nogomet i imala dobre rezultate. Međutim Česi u svakom slučaju nisu za podcijeniti i mora ih se ozbiljno shvatiti.

U kvalifikacijama nisu briljirali, ali uspjeli su kao drugoplasirani izboriti nastup na Euru. Ispred njih bila je Albanija s istim brojem bodova, ali s boljim međusobnim omjerom. Izgubili su Česi glatko u Albaniji, kod kuće su s istim protivnikom odigrali samo 1:1 i ostali bez prvog mjesta.

Međutim nisu samo tu ostali bez vrha skupine, kiksali su i u gostima kod skromne Moldavije koja je iskoristila skupinu u kojoj nije bilo velesila pa je tako do posljednjeg kola bila u igri za drugo mjesto i izravan prolazak na Euro. Međutim u posljednjem kolu Moldavci su u Olomoucu poraženi od Češke s 3:0 i tako su ostali bez Europskog prvenstva.

Česi vjeruju da u ovom društvu mogu do nokaut faze. Portugalci su definitivno jači i kvalitetniji protivnik s kojim će im biti jako teško igrati, ali zato Gruzija i Turska spadaju u rang reprezentacija s kojima se Česi mogu nositi stoga su i logične i razumljive njihove ambicije.

Za golove bi trebao biti zadužen Patrik Schick, sjajni napadač Bayera iz Leverkusena, važnu ulogu u ovoj reprezentaciji ima veznjak West Hama Tomaš Souček, a od onih mlađih ističe se Adam Hložek.

Ne treba od Čeha očekivati neki atraktivni i veliki nogomet koji će bacati u trans, ali to je solidna reprezentacija koja ima što za reći te se nipošto ne smije podcijeniti. U posljednjem prijateljskom susretu dobro se raspucala i pregazila Maltu sa 7:1, a generalnu probu uoči Europskog prvenstva imat će protiv Sjeverne Makedonije u ponedjeljak.

FOTO: EPA/ESTELA SILVA

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!