Nogomet

Brazil s novom 'desetkom' otvara pripreme za Copa Americu protiv Meksika

Mario Borko • subota, 08.06.2024.
Brazil s novom 'desetkom' otvara pripreme za Copa Americu protiv Meksika
Foto: EPA

Copa America je sve bliže, a Brazil je kao i uvijek jedan od glavnih kandidata za osvajanje. Brazilci će noćas odigrati prvu prijateljsku utakmicu u sklopu priprema za kontinentalno natjecanje, a protivnik je Meksiko...

Dvije najjače i najkvalitetnije kontinentalne nogometne organizacije ove godine organiziraju svoja natjecanja. Europsko prvenstvo se održava u Njemačkoj, a Copa America, ponovno u proširenom izdanju, u Sjedinjenim Američkim državama. Brazil i Meksiko su sudionici Cope, a u sklopu priprema odigrat će u noći sa subote na nedjelju prijateljsku utakmicu.

Igraj na Meksiko - Brazil na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Brazil se još uvijek nije u potpunosti oporavio od poraza koji mu je nanijela Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Katru. Brazilci su nakon Mundijala izgubili prijateljske dvoboje od Maroka i Senegala, a u kvalifikacije za SP 2026 krenuli su s tri poraza u šest utakmica. Pobijedili su samo Peru i Boliviju i trenutno su sa sedam osvojenih bodova tek šesti.

U ožujku su na europskoj turneji popravili dojam. Pobijedili su Engleze na Wembleyu, a sa Španjolcima su remizirali na Bernabeu. Svijetu se predstavila nova zvijezda Endrick, a Brazil je dobio i novu “desetku“. Neymar je zbog ozljede prednjih križnih ligamenata van pogona, a poseban broj preuzeo je Rodrygo.

Seleçao je nedvojbeno mitska reprezentacija i mnogi je smatraju najboljom na svijetu, ali rezultati u posljednjih 20 godina ne idu joj u prilog. Četiri ispadanja u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i neslavni debakl protiv Njemačke u polufinalu prvenstva kojeg su bili domaćin, daleko su od rezultata kakve bi peterostruki prvaci svijeta željeli.

Na Copi je situacija bolja, ali Brazil je od 1997. do 2007. osvojio četiri od pet mogućih naslova, a od 2007. do danas jedan od pet i to 2019. kao domaćin. Brazilci su bili domaćini i 2021., a tada su u finalu izgubili od najvećih rivala Argentinaca. U SAD-u će Brazilci tražiti jubilarnu desetu Copu, a najprije ih u skupini čekaju Kostarika, Paragvaj i Kolumbija.

Meksikanci se spremaju za svoj 11. nastup na Copa Americi. Do sad su dva puta igrali finale i jedina su reprezentacija koja je došla do završnog koraka, a nije uspjela osvojiti naslov. Meksikanci su u devedesetima bili redoviti sudionici završnice tog natjecanja, ali sada su daleko od uloge favorita.

El Tri u Katru prvi puta nakon 44 godine nisu uspjeli proći skupinu Svjetskog prvenstva, ali su zato sreću pronašli u osvajanju CONCACAF Gold Cupa prošle godine. Meksikanci su u ožujku izgubili finale Lige nacija od SAD-a, a oni su za razliku od Brazila već odigrali dvije pripremne utakmice.

Boliviju su pobijedili s 1:0, a protiv Urugvaja su teško stradali. Momčad Marcela Bielse potpuno je nadigrala Meksiko i razbila ga s 4:0. Utakmica protiv Brazila tako ima još veći značaj za reprezentaciju Jaimea Lozana koja mora odigrati puno kvalitetnije kako bi popravila raspoloženje i podigla samopouzdanje uoči početka turnira.

Meksikanci će biti jači za jednog od najboljih strijelaca nizozemskog prvenstva Santiaga Gimeneza koji protiv Urugvajaca ušao tek u završnici. Meksiko se nada da može iznenaditi Brazil koji je kasnije krenuo s pripremama i tako ga pobijediti prvi puta nakon 2012. godine.

Mjesto i vrijeme

College Station, Kyle Field, 3:00

Zadnji susret

Posljednji puta ove dvije reprezentacije sastale su se 2018. u osmini finala Svjetskog prvenstva, a Brazil je slavio s 2:0. Bit će ovo 42. međusobni dvoboj u povijesti. Brazilci su dominantniji s 24 pobjede, Meksikanci ih imaju deset, a sedam puta je završavalo neriješeno.

Prognoza

Brazil je veliki favorit i trebao bi pobjednički započeti pripreme za Copa Americu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Piše: Petar Jenjić

    Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!