Nogomet

Oni nisu tu: Haaland čeka na veliko natjecanje, Southgate otpisao nekoliko zvijezda

Petar Jenjić • subota, 08.06.2024.
Oni nisu tu: Haaland čeka na veliko natjecanje, Southgate otpisao nekoliko zvijezda
Foto: EPA

Nakon objave popisa svih igrača, znamo s kojim će nogometašima raspolagati izbornici na Europskom prvenstvu. Neka od zvučnijih imena otpala su zbog ozljeda, neka iz drugih razloga, dok se treći nisu ni kvalificirali sa svojim zemljama. Izdvojili smo one najvažnije...

Norveška je kroz svoju povijest nastupila na tri Svjetska prvenstva i jednom Europskom prvenstvu, a zadnje veliko natjecanje igrala je sada već daleke 2000. godine. Ni kvalifikacije za plasman u Njemačku nisu donijele puno sreće za Lavove.

Igraj na EURO 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Igrali su u skupini A i završili na trećem mjestu s 11 bodova, šest manje od druge Škotske i čak deset manje od prvoplasirane Španjolske. Tu se prvenstveno izdvaja zvijezda Manchester Cityja Erling Haaland koji će još sačekati na svoje prvo veliko natjecanje s reprezentacijom.

Tu je naravno i Martin Odegaard koji je odradio odličnu sezonu za Arsenal, kao i Alexander Sorloth koji je postigao 23 pogotka u Primeri za Villarreal u netom minuloj sezoni, od čega čak četiri Real Madridu u jednoj utakmici.

Europsko prvenstvo nije izborila ni Švedska koja je odradila lošu skupinu F i završila na trećem mjestu sa samo deset bodova, devet manje od druge Austrije i deset manje od reprezentacije Belgije. Na prvenstvo tako neće Alexander Isak iz Newcastlea koji je utrpao 25 golova u sezoni te briljantni Viktor Gyökeres koji je predvodio Sporting Lisabon s 43 pogotka i 15 asistencija u svim natjecanjima.

Na popisu španjolske nogometne reprezentacije nije se našao mladi branič Barcelone Pau Cubarsi, kao i Marcos Llorente iz Atletico Madrida te Aleix Garcija iz Girone. Mlada zvijezda Barcelone Gavi isto preskače veliko natjecanje zbog potrganih ligamenata.

Italija će na veliko natjecanje bez ijednog igrača Milana po prvi puta još od Svjetskog prvenstva 1938. godine. Luciano Spalletti zbog ozljeda neće moći računati ni na: Destinyja Udogijea, Francesca Acerbija i Giorgija Scalvinija, a potonji se ozlijedio u zadnjoj utakmici klupske sezone. Suspenziju zbog klađenja još odrađuje Sandro Tonali, dok se na popisu iznenađujuće nije našao Manuel Locatelli.

Engleska traži novi visok plasman, a izbornik Gareth Southgate otpisao je nekoliko zvučnih imena. Jedan od njih je branič Arsenala Ben White koji još od zadnjeg reprezentativnog okupljanja nije dio ekipe. Jedan od onih koji je otpao jest James Maddison koji nije u Southgateovim planovima, dok su s popisa još otpali iskusni stoper Manchester Uniteda Harry Maguire te veznjak Manchester Cityja Jack Grealish. Veći dio sezone propustio je Reece James pa samim time nije bio ni pozvan.

Austrijanci će svakako imati težak posao na Euru kojeg će odraditi bez jednog od glavnih igrača, Davida Alabe. On se ozlijedio još u prosincu prošle godine i neće se stići oporaviti na vrijeme. Saša Kalajdžić odigrao je 19 utakmica ove sezone, što u Premiershipu, što u Bundesligu, no u veljači se ozlijedio. Nedavno je ozljedu lijevog koljena pretrpio i Xaver Schlager, kao i njegov prezimenjak Alexander koji je bio prvi izbor za vratara.

Još s preliminarnog njemačkog popisa Julian Nagelsmann izostavio je Bayernovog Leona Goretzku i Matsa Hummelsa iz Borussije Dortmund. Problem s ozljedom ima Serge Gnabry koji je u posljednje vrijeme više izvan terena nego na terenu.

Iako se vratio na nogometne terene, pa čak i branio u finalu Lige prvaka, Thibaut Courtois neće na Europsko prvenstvo. Belgijski vratar kroz cijelu je sezonu imao problema s ozljedom i još početkom svibnja izbornik Domenico Tedesco rekao je da ga neće voditi na ovo veliko natjecanje.

Škotska će svoj plasman u knock-out fazu natjecanja tražiti bez veznjaka Lewisa Fergusona koji je igrao odlično za Bolognu do travnja kada je zaradio ozljedu koljena kojeg je i operirao.

Francuska će biti jedan od favorita natjecanja, ali će na drugo uzastopno veliko prvenstvo bez Lucasa Hernandeza koji je potrgao ligamente desnog koljena.

FOTO: EPA/Javad Parsa

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!