Nogomet

Dalić: 'Vjerujem u ovu reprezentaciju i igrače, imamo spoj mladosti i iskustva'

Petar Jenjić • nedjelja, 09.06.2024.
Dalić: 'Vjerujem u ovu reprezentaciju i igrače, imamo spoj mladosti i iskustva'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je prvu press konferenciju po dolasku Vatrenih u Neuruppin...

Hrvatski nogometni reprezentativci stigli su u svoju bazu za Euro, Neuruppin, a prvi je put pred novinare, po dolasku u Njemačku, stao izbornik Zlatko Dalić:

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Jučer je zaista bila dobra pripremna utakmica, jedan dobar trening. Rezultat je uvijek važan i lijepo je pobjedom krenuti, ali važnije od toga jest ono što smo vidjeli. Imali smo zahtjeve koje smo dali igračima i vidjeli smo da je to bilo jako dobro, ono što smo tražili. Oni su to proveli u velikoj mjeri, bilo je puno lijepih stvari, ali to je samo pripremna utakmica za put za dalje. Sada šest dana priprema za Španjolsku i ako tu želimo biti dobri, morat ćemo odigrati još kvalitetnije. Ovo nas ne smije opustiti ni dovesti u stanje euforije i veselja."

Lijep su doček imali Vatreni:

"Jako lijep doček i još jednom hvala hrvatskim ljudima koji su pokazali što im znači reprezentacije. Cijene i poštuju sve što radimo i uvijek su uz nas. Svjesni smo velikih očekivanja i velikog broja ljudi, nadam se da ih nećemo iznevjeriti. Oni su naša snaga i još veći motiv da damo sve od sebe. Bilo je danas jako lijepo, puno djece, svi u hrvatskim dresovima. Hvala im na ovome."

Kako će se igrači nositi s pritiskom i euforijom?

"Mislim da smo dovoljno iskusni i da smo dovoljno ovakvih trenutaka prošli da se znamo nositi s time. Mi moramo imati svoju privatnost i mir i da se spremimo za utakmice. Ja znam da svi žele potpis i sliku, ali mi ćemo dati sve što možemo, ali znat ćemo sačuvati svoj mir. On nam je bitan."

Planovi za šest dana do utakmice?

"Svaka utakmica imat će drugačiji pristup i taktiku. Za Španjolsku moramo biti još bolji u nekim segmentima, nego protiv Portugala, ali moramo raditi na nekim stvarima. Ne bih želio dijeliti svoje igrače, da je netko manje ili više unutra. Perišić je igrao 35 minuta, bilo je nekoliko jakih duela koje je izdržao i posebno me veseli što se muški borio. Nema potrebe mijenjati puno toga, imamo pet dana. Primljeni gol protiv Portugala bio je prelagan i moramo raditi na tome. Napravit ćemo dobru analizu. Znamo put i taktiku za Španjolsku, vidjet ćemo kako ćemo se još postaviti, trebat će nam čvrsti blok. Do sada nismo radili ništa napadačke prekide jer nismo htjeli puno pokazivati, ali imat ćemo dvije, tri varijante, imat ćemo i analizu Španjolske. Ladić je bio na utakmicama. Oko sastava ćemo vidjeti. Ovo što je bilo u Portugalu bilo je dobro."

Utakmica Španjolske protiv Sjeverne Irske?

"Ja se nadam da ćemo biti impresivni u subotu. Nismo je stigli pogledati, ali svakako hoćemo. Velika pobjeda, 5:1, to je sjajna reprezentacija, puna samopouzdanja i mladih igrača, to dokazuju rezultati. Nama to daje rezultat protiv Portugala i finale Lige nacija. Čeka nas veliki protivnik i mi smo spremni."

O Jošku Gvardiolu:

"Prije tri godine je stigao iz mlade reprezentacije i debitirao na Euru. Igrao je na lijevom beku. On je zaista svestran, ima moć, energiju i snagu te naša procjena je da možemo naći kvalitetnije rješenje na lijevom boku s njim. On nam sve može dati, igra u sjajnoj formi. Obavili smo razgovore s njim prije mjesec dana, on će prihvatiti sve što mu kažemo. Mlad je i on će sigurno biti jedan od, ako ne i najbolji, defenzivni igrač na svijetu."

San o zlatnoj medalji?

"Mi do sada na Eurima nismo imali rezultate na Svjetskim. Do sada nismo ni kad smo prošli grupu pobijediti utakmicu knock-out faze. Želimo proći grupu, a nakon toga korak po korak. Puno ekipa može ići na zlatnu medalju, ali dat ćemo sve od sebe da budemo bolji. Nećemo sebi stvarati pritisak, bit ćemo strpljivi i mirni. Vjerujem u ovu reprezentaciju i igrače, imamo spoj mladosti i iskustva te mi to daje optimizam. Vjerujemo u ono što radimo."

Umor od (ne)nogometnih obaveza?

"Mislim da je bilo dosta s dočecima, dolascima i odlascima te da se moramo posvetiti svom poslu, osobito ja. Bilo je lijepo obaviti sve stvari po protokolu."

"Mislim da je lijep ambijent, imat ćemo dobar teren, nije daleko od hotela. Trebat će nam mir, puno je zahtjeva i to ćemo morati svesti na najmanju mjeru. Tu smo zbog drugog posla, imamo svoje obaveze. Ugodno je i lijepo te se nadam da ostajemo dugo tu."

O Perišiću, Vlašiću i Baturini:

"Perišić nas je ugodno iznenadio, dobio je sigurno još veću sigurnost. Vlašić je pokazao da se nije vidjelo da je bio ozlijeđen. S pravom smo ga čekali, nešto je donio i pokazao da se oporavio. Baturina nema veliki problem, samo smo ga poštedjeli zbog mišića, da se nešto ne dogodi. Bit će danas u treningu, nema nikakvih problema, svi su zdravi i spremni, u dobrom stanju. To je bila preventiva."

Razlika između ove ekipe i one sa Svjetskog prvenstva u Katru?

"Dobili smo mlađe igrače s dvije godine igranja, Šutala i Gvardiola. Dobili smo malo ove starije. Nema neke velike razlike, isti stil i priča koja traje. Imamo neke probleme na nekim pozicijama, nastojim skrpati i posložiti, a uvijek ispadne dobro. Dečki su uvijek odgovorili najbolji mogući način. U Katru je bilo 18 novih igrača, a ponovili smo sličnu priču. Tu smo s drugačijim ambicijama, veliki su planovi i ambicije. Svjestan sam toga i na tom planu moramo puno raditi, da iskoristimo sve naše kapacitete."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!