Nogomet

Čuvaj se francuske glave

Branimir Korać • ponedjeljak, 10.06.2024.
Čuvaj se francuske glave
Foto: EPA

Uz sve one lijepe trenutke koji su obilježili dosadašnja europska prvenstva, bilo je i onih ružnih. Prisjetit ćemo se dva vrlo eksponirana i vjerojatno najpoznatija udarca glavom, Manuela Amorosa i Zinedinea Zidanea koje se doduše dogodilo na SP-u 2006. godine…

Francuzi su imali genijalnih nogometaša, ali i te genijalce pratile su neke tamne stvari. Michel Platini dok je bio na čelu Uefe našao se pod sumnjom za korupciju, Zinedine Zidane glavom je u finalu Svjetskog prvenstva udario Marca Materazzija, ali nije bio jedini zbog kojeg je patentiran izraz "čuvaj se francuske glave". Sjećate li se Manuela Amorosa?

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Amoros nokautirao Olsena pa si uništio cijeli Euro

Stariji nogometni zaljubljenici jako dobro se sjećaju Manuela Amorosa i to ne samo po pomračenju uma na Euru 1984. godine. Bilo bi nepravedno zanemariti Amorosovu klasu, bio je sjajan bek i nije slučajno stigao do više od 80 nastupa u dresu francuske reprezentacije.

Međutim, šira nogometna publika pamti ga po trenutku ludila s Eura 1984. godine više nego po sjajnim igrama u dresu reprezentacije i Monaca.

Francuska je pod svaku cijenu tražila dobar rezultat, odnosno titulu na tom Europskom prvenstvu kojem je bila domaćin, posebno nakon razočaranja na Svjetskom prvenstvu dvije godine ranije gdje je željela titulu, a završila kao četvrta.

Prvo kolo u skupini Francuzima je na Parku prinčeva donijelo Dansku, a susret je protekao u nervoznom ozračju, stvari se nisu odvijale onako kako su Francuzi očekivali, ali u 78. minuti Michel Platini postigao je svoj prvi gol na tom Euru i donio Francuskoj pobjedu 1:0.

Nedugo nakon što je napokon probijen danski bedem, Amoros je uz aut liniju prevario Jespera Olsena koji mu uklizava i zadržava njegovu nogu među svojima, a francuski branič odmah nakon pada uzima loptu i pokušava pogoditi u glavu Olsena, promašuje ga i onda mu prilazi i udara ga glavom.

Njemački sudac Viktor Roth niti najmanje nije razmišljao i odmah je izvukao crveni karton dok su danski liječnici ukazivali pomoć Olsenu.

Amoros je dobio tri utakmice suspenzije i vratio se tek u finalu protiv Španjolske kada je u 73. minuti ušao umjesto Patricka Battistona. Kasnije je Amoros tvrdio kako nije udario Olsena i kako je u cijeloj priči on žrtva.

"To isključenje gledam kao nepravdu, on je startao na mene i onda je zadržao moju nogu. Trznuo sam glavom prema njemu, ali nisam ga udario. Bila je to mladenačka naivnost, ali i moja vruća španjolska krv", govorio je Amoros.

Materazzi isprovocirao Zidanea

22 godine kasnije dogodio se još poznatiji i još eksponiraniji događaj, doduše ne na Euru već na Svjetskom prvenstvu. Veliko finale između Francuske i Italije, veliki Zinedine Zidane igrao je svoju posljednju utakmicu u profesionalnoj karijeri, a završila je neslavno.

Doveo je Francusku u vodstvo već u sedmoj minuti da bi Marco Materazzi izjednačio u 19. i taj rezultat ostat će sve do kraja produžetaka.

No ono što se dogodilo u 110. minuti ušlo je u povijest. Zidane je nasjeo na bezobraznu provokaciju Materazzija, vratio se prema njemu te ga udario svom snagom glavom u prsa.

Horacio Elizondo odmah je isključio Zidanea koji se nije bunio, bio je svjestan što je napravio. Francuzi su pokušali nagovoriti argentinskog suca da promijeni odluku, ali nije bilo šanse.

Nakon finala malo tko je vjerovao da Materazzi nije isprovocirao Zidanea, talijanski branič bio je poznat po svojoj prgavosti i odmah je bilo jasno kako je Zidaneu rekao nešto što je ovog razbjesnilo.

Dugo se čekalo na odgovor što je Materazzi u toj situaciji rekao, na kraju je i sam priznao kako je uvrijedio Zidaneovu sestru koja je u to vrijeme bila uz Zizouovu majku koja se osjećala vrlo loše.

Zidane je nasjeo na provokaciju, na trash-talk Materazzija na koji ipak nije uspio zadržati mirnoću. Na kraju je Francuska izgubila i titulu, Italija je slavila na penale, a danas se rijetki sjećaju sjajnih igara Zidanea na tom SP-u, ali zato se svi sjećaju udarca u Materazzijeva prsa.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!