Nogomet

Englezi i penali nikad nisu bili ubojita kombinacija - dobro to zna Gareth Southgate

Petar Jenjić • ponedjeljak, 10.06.2024.
Englezi i penali nikad nisu bili ubojita kombinacija - dobro to zna Gareth Southgate
Foto: EPA

Engleski izbornik Gareth Southgate imao je sasvim pristojnu igračku karijeru, ali istu je obilježio njegov promašeni penal na Europskom prvenstvu 1996. godine...

Gareth Southgate imao je vrlo dobru igračku karijeru, bio je član Crystal Palacea, s kojim je izborio plasman u prvi rang, zatim Aston Ville i Middlesbrougha s kojima je osvojio Liga kup. Upisao je 57 nastupa za englesku nogometnu reprezentaciju, a nakon igračke karijere bacio se u trenerske vode.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Engleska je godinama imala sjajne pojedince, igrače kakve bi svaka reprezentacija poželjela na velikim natjecanjima, ali jednostavno uspjeha nije bilo. Medalje, to nam je svima poznato, nema već gotovo 60 godina, ali upravo je Southgate kao izbornik vratio Englesku u same završnice velikih natjecanja. Jednom se ispriječila Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva, a drugi put Italija u finalu Europskog prvenstva.

Međutim, koliko god i gdje god se trudio pobjeći od toga, Southgatea će jednostavno cijeli život pratiti glas igrača koji je promašio jedan od najvažnijih jedanaesteraca u povijesti engleskog nogometa. Na kultnom Wembleyju. Na Europskom prvenstvu. U borbi za finale.

Istu večer ostao je dokasno u razgovoru sa Stuartom Pierceom, jednim od dva engleska reprezentativca koji su promašili penal u raspucavanju za plasman Gordi Albiona u finale Svjetskog prvenstva šest godina ranije.

"Rekao mi je da ga je to učinilo boljom i snažnijom osobom. Mislim da smo sličnog karaktera i volio bih reagirati isto kao i on. Ono što me više od svega zaboljelo jest to što sam iznevjerio ljude poput njega. Nakon toga se umirovio od reprezentacije, to mu je bila zadnja šansa za veliko finale", rekao je Southgate nekoliko tjedana poslije kobnog penala.

Odmah dan nakon utakmice spakirao je torbe i otišao s djevojkom na Bali. Po njegovoj anegdoti, išao je na uspon prema vulkanu i tamo ga je, usred ničega, zaustavio lokalac i pitao ga je li Englez. Kada mu je on odgovorio potvrdno, čovjek se samo nasmijao i na lošem engleskom rekao:

"Aha, ti si drama s penalima."

Nešto manje od tri tjedna prije početka Europskog prvenstva u Engleskoj 1996. godine, David Baddiel, France Skinner & Lightning Seeds objavili su pjesmu "Three Lions" čiji je pitak stih "It's coming home" vrlo brzo ostao u uhu svih engleskih navijača koji su tražili povratak na vrh.

Točno 30 godina ranije osvojen je naslov svjetskog prvaka, a povratak velikog natjecanja "kući" značio je veliku dozu optimizma za engleske navijače. Nekad s većom, a nekad s manjom dozom pokrića. Nekad s većom, a nekad s manjom dozom bahatosti i pogleda s visoka.

Engleska je skupinu osvojila s dvije pobjede i jednim remijem, a u četvrtfinalu je nakon boljeg izvođenja penala izbacila Španjolsku. Redom su zabijali: Alan Shearer, David Platt, Stuart Pearce i Paul Gascoigne, dok su dva španjolska nogometaša bila neprecizna.

Southgate je kao branič igrao odlično tijekom cijelog turnira, a neki su ga čak svrstavali među tri najbolja nogometaša tog Eura. Međutim, jedan je trenutak promijenio sve.

Kao i šest godina ranije u Italiji, u polufinalu natjecanja ponovno su čekali Nijemci. Nije bilo pobjednika u 120 minuta igre, završilo je 1:1, a sudac Sandor Puhl usmjerio je igrače na kratak odmor uoči izvođenja penala.

Isti redoslijed izvođača imali su Englezi i u polufinalu, ali za razliku od Španjolaca, svi Nijemci bili su precizni. Peti penal za Engleze zabio je Teddy Sheringham, a odgovornost za šesti preuzeo je stoper Aston Ville.

Southgate je stavio loptu na bijelu točku, odmaknuo se oko šest metara unatrag i izabrao prizemni udarac u desnu stranu vratara Andreasa Köpkea. Tadašnji golman Eintrachta pročitao je njegov pokušaj i obranio ga, a nakon toga Andreas Möller poslao loptu pod gredu i odveo Elf u finale.

FOTO: EPA/Neil Hall

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!