Nogomet

Albanija - bez superzvijezda, ali s velikom momčadskom snagom

Petar Jenjić • utorak, 11.06.2024.
Albanija - bez  superzvijezda, ali s velikom momčadskom snagom
Foto: EPA

Albanija će biti drugi protivnik hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu. Albanci su osvojili svoju kvalifikacijsku skupinu i izborili svoj drugi nastup na velikom natjecanju...

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini s Albanijom koja ne može biti zadovoljna ždrijebom, ali definitivno će dati sve od sebe kako bi ostavila što bolji dojam na svom drugom velikom natjecanju.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Albanci su prvi i posljednji put na Euru nastupili 2016. godine u Francuskoj gdje su ostavili jako dobar dojam. Prvo su tijesno izgubili od Švicarske (0:1), zatim su sve do 90. minute držali "nulu" protiv Francuske, ali ipak upisali poraz, dok su u posljednjem kolu svladali reprezentaciju Rumunjske (1:0).

U kvalifikacije za Euro krenuli su gostujućim porazom od Poljske (1:0), a nakon toga nisu izgubili nijednu utakmicu. Prvo su kod kuće svladali Moldaviju (2:0), nakon čega je uslijedilo gostovanje i slavlje kod Farskih otoka (1:3). Na remi u gostima kod Češke (1:1) nadovezala se pobjeda od 2:0 protiv Poljske, nakon čega su kod kuće upisali odličnu 3:0 pobjedu protiv Češke.

Uoči posljednja dva kola bili su čvrsto vodeći s 13 bodova, ali su remijima protiv Farskih Otoka i Moldavije došli na "samo" njih 15. Međutim, poklopili su se i neki drugi rezultati pa su Crveno-crni ostali na vrhu skupine zbog boljeg međusobnog omjera s Češkom.

Iako je svoj prvi poziv u reprezentaciju dočekao u ožujku prošle godine, Jasir Asani brzo se prometnuo u važnu kariku reprezentacije. Igrač Gwangjua postigao je tri pogotka u nastavku kvalifikacija, a isti broj zabio je i Nedim Bajrami koji je ove sezone sa Sassuolom ispao u Serie B.

U kadru Albanije dobro nam je znano ime s HNL terena. Arber Hoxha bio je važna karika Dinama u završnici sezone, a sada će predstavljati reprezentaciju na velikom natjecanju. Hoxha je ranije upisao tri nastupa za Kosovo, ali s obzirom na to da se radilo o prijateljskim dvobojima, još uvijek je mogao promijeniti odluku. Plasman na Euro definitivno je valjan razlog.

Za Kosovo je u prijateljskim utakmicama igrao i nekadašnji nogometaš Osijeka Mirlind Daku iza kojeg je jako dobra sezona u Rubin Kazanu. 26-godišnji napadač je u 33 utakmice postigao deset golova i dodao četiri asistencije što mu je donijelo mjesto u idealnoj postavi cijelog ruskog prvenstva.

Kad se već spominju nekadašnji HNL-ovci, tu je i bivši igrač Hajduka Ardian Ismajli, branič koji je za Empoli odigrao 27 utakmica u minuloj sezoni.

Početkom 2023. godine na klupu reprezentacije zasjeo je dobro nam znani Brazilac Sylvinho, više po igračkoj, nego po trenerskoj karijeri. Prije dolaska u Albaniju bio je trener Lyona i Corinthiansa, a klupe oba kluba napustio je nakon manje od devet mjeseci. Potpisao je ugovor na 18 mjeseci s ciljem da odvede momčad na Europsko prvenstvo.

Do sada je vodio reprezentaciju u 14 utakmica te pri tome upisao osam pobjeda, tri remija i tri poraza. Nekadašnji osvajač Lige prvaka s Barcelonom velika je zvijezda u Albaniji, a krajem protekle godine dobio je i albansko državljanstvo.

Teško je reći da Albanija ima velike zvijezde, kao što ih imaju druge reprezentacije, ali definitivno se može reći da se radi o skupu jako dobrih nogometaša koji igraju važne role u svojim klubovima pa će se tako sigurno dosta oslanjati na raznovrstnost i momčadsku igru.

Potencijalni problem mogla bi stvoriti ozljeda vratara Etrita Berishe koji ima problema s leđima pa bi umjesto njega na gol mogao stati Thomas Strakosha koji je ove sezone u Brentfordu branio svega u četiri utakmice i njemu sigurno nedostaje utakmica u nogama. Tu je i mladi golman Eintrachta Simon Simoni.

Berat Djimsiti bio je jako važan kotačić u pohodu Atalante na naslov u Europskoj ligi i ulazak u finale talijanskog kupa, dok je Elseid Hysaj odigrao 31 utakmicu ove sezone za Lazio. Kristjan Aslanni sudjelovao je u Interovoj tituli u Serie A, iako je uglavnom ulazio s klupe.

Marin Pongračić sigurno se jako dobro poznaje s Medonom Berishom i Ylberom Ramadanijem s kojima igra u Lecceu. I dok se Berisha nije previše naigrao ove sezone, Ramadani je odigrao 34 utakmice u Serie A.

Gledajući vrijednost igrača, tu je jasno tko je na prvom mjestu. Armando Broja, produkt Chelseaja, koji je u netom završenoj sezoni za Bluese odigrao 27 utakmica, iako je, kao i prošle, imao određenih problema s ozljedama. Ovog bi ljeta mogao napustiti Stamford Bridge, spominju se Monaco i Everton, ali konkretnijih informacija nema.

Albanija otvara Europsko prvenstvo 15. lipnja protiv Italije, četiri dana kasnije igrat će protiv Hrvatske, dok će grupnu fazu zaključiti protiv Španjolske 24. lipnja. test

FOTO: EPA/MALTON DIBRA

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.06.2024. u 18:21
    iza hrvatske imaju mogućnost zgrabiti drugo mjesto u skupini.
    cameosis