Nogomet

I dok svi čekaju Euro, HJK Helsinki ide na nezgodno gostovanje

Petar Jenjić • srijeda, 12.06.2024.
I dok svi čekaju Euro, HJK Helsinki ide na nezgodno gostovanje

HJK Helsinki pokušat će doći do nove obrane naslova prvaka Finske. Iako nije najbolje krenuo u sezonu, vremena za popravak itekako ima, a danas je dobra prilika za bodove kod Gnistana...

Europsko prvenstvo pred vratima je za mnoge reprezentacije, gotov pa sva pozornost usmjerena je na turnir u Njemačkoj, a ponekad zaboravimo da se neke europske lige igraju po drugačije sistemu zbog nešto drugačije klime.

Igraj na Gnistan - HJK na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tako je i u finskoj Veikkausliigi gdje su sve ekipe odigrale minimalno deset utakmica ove sezone, većina 11, dok je HJK Helsinki već stigao na njih 12, a danas će s početkom u 18 sati odigrati i (ne)sretno 13. kolo na gostovanju kod Gnistana.

Jasno, HJK je uvjerljivo najtrofejnija finska momčad s čak 33 naslova prvaka, a osvojila je ujedno i posljednja četiri. Međutim, kako sada stvari stoje, morat će se jako, jako potruditi kako bi još jednom postao prvak Finske.

U zadnja dva tjedna svibnja odigrao je čak pet prvenstvenih utakmica. Prvo je kod kuće izgubio od VPS-a (1:2), a nakon toga je svladao minimalno upravo današnjeg protivnika (1:0). Uslijedio je remi protiv Ilvesa (1:1), zatim poraz u gostima kod Oulua (1:0), dok je u posljednjem kolu s visokih 4:1 svladala SJK.

Upravo je u toj zadnjoj utakmici dominirao mladi Englez Luke Plunge koji je na posudbi iz Crystal Palacea. Postigao je tri pogotka, a ranije tijekom sezone dodao je još dva, kao i dvije asistencije. Gledajući isključivo vrijednost igrača, prvo ime je lijevo krilo Topi Keskinen koji je u sezoni postigao četiri gola i dodao jednu asistenciju.

To mu trenutno donosi treće mjesto s 19 bodova iz 12 utakmica. Na vrhu je KuPS s 25 bodova uz utakmicu manje, dok je drugi VPS s 23 boda i isto tako utakmicom manje. Nešto lošije plasiran je njihov današnji protivnik koji kroz svoju povijest nema nijedan osvojen trofej.

Za sada je na osmom mjestu s 12 bodova iz 11 odigranih utakmica. U zadnjih pet kola upisao je svega jednu pobjedu, kod kuće protiv Lahtija s 2:1. Remizirao je bez golova protiv KuPS-a i u gostima kod Mariehamna (1:1), dok je izgubio od današnjeg protivnik (1:0) te u prošlom kolu od Ekenasa (1:0).

Ove godine odigrali su dvije međusobne utakmice. Osim spomenute pobjede Helsinkija, igrali su i u nacionalnom Liiga Cupu gdje je ista momčad slavila, ovoga puta s 1:2. Prije toga zadnju službenu utakmicu odigrali su još 2018. godine u kupu.

Mjesto, vrijeme

Mustapekka Areena, Helsinki, 18:00

Nedostaju

HJK: Kanellopoulos (zdravstveni razlozi), Bande (reprezentacija)

Gnistan: (-)

Zadnji susret

Helsinki je na domaćem terenu slavio s 1:0 pogotkom Lucasa Lingmana iz 13. minute.

Prognoza

U današnjoj utakmici gosti bi trebali opravdati ulogu favorita i doći do pobjede. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!