Košarka

Dallas traži povratak u finalnu seriju, a Boston treću pobjedu

Petar Jenjić • srijeda, 12.06.2024.
Dallas traži povratak u finalnu seriju, a Boston treću pobjedu
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu treća finalna utakmica NBA lige između Dallas Mavericksa i Boston Celticsa. Nakon dvije domaće pobjede, Boston traži i treću, a samim time i dolazak na korak do naslova prvaka...

Kada pričamo o NBA doigravanju, često se kaže da je najvažnija prva domaća i prva gostujuća utakmica. Tako je slučaj i u ovom NBA finalu između Boston Celticsa i Dallas Mavericksa, u seriji u kojoj "Zeleni" vode s 2-0 i večeras imaju priliku doći na samo korak do naslova.

Igraj na Dallas Mavericks - Boston Celtics na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon glatke i rutinske pobjede u prvoj utakmici (107:89), Boston je pred svojim navijačima slavio i u drugoj. Bilo je to pravo izdanje domaće momčadi, upravo onakvo kakvo je i potrebno ako žele doći do titule NBA prvaka. Dallas se nadao da može do breaka i pobjede u Bostonu, ali nije bio niti blizu.

Boston je slavio sa 105:98, a sada slijede dvije utakmice u Dallasu. Mogu li Mavericksi zakomplicirati ovo finale ili će gosti doći još bliže svom prvom naslovu prvaka još od 2008. godine, saznat ćemo u American Airlines Centru u Dallasu gdje utakmica počinje od 02:30 sati po hrvatskom vremenu.

U jedinoj međusobnoj utakmici ove sezone u Dallasu, Boston je odnio pobjedu rezultatom 110:119. Bila je to izvrsna utakmica Jaysona Tatuma i Jaylena Browna koji su kombinirano ubacili 73 poena, dok Mavericksima nije pomogao ni triple-double Luke Dončića. I dok slovenski košarkaš isporučuje svoje, to nismo vidjeli kod Tatuma, barem u napadu.

Ni u prvoj ni u drugoj utakmici nije dominirao, iako je u obje ostvario double-double, a u drugoj bio na korak do triple-doublea. Kako sada stvari stoje, čini se da Celticsi imaju više rezerve od Dallasa i teško je za očekivati da Tatum neće početi ubacivati šuteve u visokom postotku. Do sada je 97 igrača u finalima šutiralo 150 i više šuteva od 1968. godine. Tatumovih 35.4 posto najlošiji je učinak.

Boston je u drugom susretu imao šestoricu dvoznamenkastih, a jedan od njih bio je i Kristaps Porzingis koji se vratio za finalnu seriju i u prva dva susreta kombinirano ubacio 32 poena. Međutim, za večerašnji je pod znakom pitanja. Po tom pitanju ništa konkretnije nisu rekli ni iz tabora Bostona u najavi utakmice.

S druge strane, Dončić već neko vrijeme vuče ozljedu, a prema pisanju ESPN-a, prije druge utakmice dobio je injekciju protiv bolova. Očekuje se da će jednu dobiti i prije treće utakmice, a Slovenac je službeno uvršten kao upitan za nastup.

Od 36 ekipa koje je imalo vodstvo od 2-0 u seriji, čak 31 otišla je do kraja. Još nijednom Celticsi nisu izgubili u doigravanju ove sezone u gostima, a Dallas im stoji na putu savršene sezone.

Što su rekli

Kyrie Irving, igrač Mavericksa: "Celticsi nas neće prestati pritiskati ili usporavati ritam. Znamo zbog čega smo ovdje, ali sada moramo podignuti razinu igre, a sve kreće od mene."

Joe Mazzulla, trener Celticsa: "Porzingis radi sve što može da bude spreman za sutra. Radi se o ozbiljnijoj ozljedi, ali na kraju dana ni momčad ni medicinsko osoblje neće ga stavljati u lošu situaciju. Odlučili smo odluku donijeti umjesto njega, a on će napraviti sve kako bi zaigrao."

Mjesto, vrijeme

American Airlines Center, Dallas, 02:30 po hrvatskom vremenu

Nedostaju

Mavericks: Brown III (ozljeda), Dončić (pod upitnikom)

Celtics: Porzingis (pod upitnikom)

Zadnji susret

Boston je u svom TD Gardenu došao do pobjede rezultatom 105:98.

Prognoza

S obzirom na kvalitetu Celticsa, teško je za očekivati da u ovoj seriji mogu ispustiti prednost. Ipak, Dallas bi trebao dobiti barem jednu utakmicu, a ta bi mogla biti večerastest

FOTO: EPA/CJ GUNTHER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!