Košarka

NBA liga tuguje, preminuo veliki Jerry West

Branimir Korać, HINA • srijeda, 12.06.2024.
NBA liga tuguje, preminuo veliki Jerry West

Tužna vijest stiže iz Los Angelesa, preminuo je veliki Jerry West, potbrila je to liga, ali i Los Angeles Clippersi...

Jedan od velikana NBA lige Jerry West umro je u 86. godini, objavila je NBA liga, te Los Angeles Clippers u kojima je bio savjetnik od 2017. godine.

Igraj na NBA utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Preminuo je mirno, uz njega je bila njegova supruga Karen," objavila je kalifornijska franšiza ne otkrivajući uzroke njegove smrti.

"Bio je oličenje košarkaške izvrsnosti i prijatelj svima koji su ga poznavali," navode Clippersi.

West je osvojio devet NBA naslova kao igrač, skaut, trener, izvršni direktor i konzultant tijekom legendarne karijere koja je trajala osam desetljeća.

Pod nadimkom "Mr. Clutch", West je bio All-Star tijekom svake sezone svoje 14-godišnje igračke karijere za Los Angeles Lakerse, pomažući klubu da osvoji naslov 1971/72.

West je proglašen MVP-jem NBA finala 1969. unatoč tome što je igrao u poraženoj momčadi. Postigao je 42 poena u sedmoj utakmici, no Lakersi su poraženi od rivala Boston Celticsa.

"Jerry West bio je košarkaški genije i figura koja je definirala našu ligu više od 60 godina. Istaknuo se ne samo kao NBA prvak i All-Star u svih 14 svojih igračkih sezona, već i kao vrhunski natjecatelj koji je prihvatio najveće trenutke," objavio je povjerenik NBA lige Adam Silver.

Karijeru je završio s prosjekom od preko 27 poena po utakmici, u vrijeme kada šut za tri poena nije postojao. Nakon umirovljenja kao igrač 1974., trenirao je Lakerse od 1976. do 1979., a zatim je ušao u upravu i postao generalni menadžer od 1982. iduća dva desetljeća, tijekom koji su Lakersi osvojili 8 naslova između 1980. i 2002. Bio je i jedan od ključnih ljudi u formiranju tandema Shaquille O'Neal - Kobe Bryant.

Potom se pridružio Golden State Warriorsima kao član upravnog odbora (2011-2017.) s kojima je osvojio dva NBA naslova, a zatim Clippersima 2017. godine.

Ušao je u Kuću slavnih kao igrač 1980. i ponovno 30 godina kasnije kao član američkog olimpijskog tima 1960. Zanimljivo, West je bio inspiracija za siluetu NBA loga. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBA

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!