Nogomet

Apsolutni autsajder na krovu Europe

Petar Jenjić • četvrtak, 13.06.2024.
Apsolutni autsajder na krovu Europe

Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla reprezentacija Grčke koja do tog trenutka nije upisala nijednu pobjedu na velikim natjecanjima...

Kroz nogometnu povijest vidjeli smo jako puno toga, ali 2004. godina definitivno je bila jedna od čudnijih. Te godine Middlesbrough je osvojio engleski Liga kup, Werder Bremen osvojio je dvostruku krunu u Njemačkoj, Valencia je bila prvak Španjolske i osvojila Kup UEFA, a Porto je osvojio Ligu prvaka.

Igraj na Njemačka - Škotska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Upravo se u Portugalu odigralo i jedno od najvećih iznenađenja reprezentativnog nogometa. Nakon što je Danska "upala" na Euro 1992. i osvojila ga, onda što tek reći za ono što se dogodilo 12 godina nakon toga kada je Grčka šokirala nogometni svijet i uspela se na krov Europe.

Posebno kada uzmemo u obzir da je do tada praktički bila nogometni "liliputanac" bez ikakvih uspjeha na velikim natjecanjima. Nastupila je na Europskom prvenstvo 1980. godine i s jednim bodom zauzela posljednje mjesto, dok je na Svjetskom prvenstvu zauzela isto zadnju poziciju uz gol razliku 0:10.

Otto Rehhagel

Kada je Otto Rehhagel preuzeo Grčku 2001. godine, nije imao nikakvog iskustva u vođenju reprezentacije, a isto tako nikada nije trenirao nikoga izvan matične Njemačke. Jasno, bio je trener s velikim pedigreom i osvojenim trofejima. Uz Juppa Heynckesa jedini je sudjelovao u više od tisuću bundesligaških utakmica, kao trener i kao igrač.

S Fortunom Düsseldorf osvojio je njemački kup, s Werderom je dva puta osvajao Bundesligu i dva puta njemački kup, tri puta njemački superkup i jednom Kup pobjednika kupova, dok je s Kaiserslauternom prvo osvojio 2. Bundesligu, a odmah u sljedećoj sezoni i naslov prvaka Njemačke.

Svoj debi na klupi imao je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kada je poražen s čak 5:1 na gostovanju kod Finske, dok je u zadnjem kolu remizirao na gostovanju kod Engleske, dvoboju koji je ostao poznat po slobodnjaku Davida Beckhama u sami smiraj susreta.

Kvalifikacije za EP 2004

Već su sljedeće kvalifikacije za Euro u Portugalu dale nagovijestiti na čemu će Grčka temeljiti svoju taktiku. Završila je u skupini sa Španjolskom, Ukrajinom, Armenijom i Sjevernom Irskom te na iznenađenje mnogih uzela prvo mjesto i izborila izravno mjesto na svom tek trećem velikom natjecanju.

U osam utakmica upisala je šest pobjeda i dva poraza uz gol razliku 8:4. Iza sebe ostavila je Španjolsku na 17 bodova, Ukrajina je imala deset, Armenija sedam, a Sjeverna Irska tri boda. Upravo je u zadnjem kolu potvrdila prvu poziciju pobjedom od 1:0 protiv Sjevernih Iraca kada je iz penala poentirao Vasilios Tsiartas.

Euro

I dok su navijači gajili optimizam za prvu pobjedu na nekom velikom natjecanju, ždrijeb je rekao da će do toga jako teško doći. Izvukli su domaćina Portugal, protivnika iz kvalifikacijske skupine Španjolsku te reprezentaciju Rusije.

Ni manje ni više upravo su na Dragau protiv domaćina imali priliku otvoriti veliko natjecanje. Međutim, odigrali su odličnu utakmicu i upisali pobjedu od 2:1. Prvo je rano zabio Georgios Karagounis, da bi penal početkom nastavka realizirao Angelos Basinas. Tek je Cristiano Ronaldo u završnici ublažio poraz svoje momčadi.

"Danska reprezentacija iz 1992. godine nam je odličan primjer. Oni su napravili velike stvari, iako su bili daleko od najbolje momčadi. Mislim da ta ekipa nije bila ništa bolja nego što smo bili mi danas", rekao je nakon utakmice Demis Nikolaidis.

Bila je to ujedno i jedina utakmica na turniru u kojoj su Grci postigli više od jednog pogotka. U drugom kolu odigrali su 1:1 protiv Španjolske kada je bod osigurao Angelos Charisteas, dok su u trećem izgubili od Rusije rezultatom 2:1. Jedini gl zabio je Zisis Vryzas. I Grci i Španjolci imali su po četiri boda te istu gol razliku, no Rehhagelova momčad prošla je dalje zbog više zabijenih golova.

U četvrtfinalu je čekao branitelj naslova Francuska. Očekivalo se da će Trikolori riješiti utakmicu u svoju korist, no jedan centaršut i udarac glavom Angelosa Charisteasa u 65. minuti svladao je Fabiena Bartheza. Promjene rezultata do kraja nije bilo, a Grci, ako već do tada nisu, sada su se potpuno našli na nogometnoj mapi.

Polufinale je donijelo dvoboj protiv Češke, jedno od najkompletnijih, a možda i najkompletnije momčadi tog Europskog prvenstva koja je osvojila grupu s pobjedama protiv: Latvije, Nizozemske i Njemačke, dok je u četvrtfinalu s čak 3:0 izbacila reprezentaciju Danske.

Međutim, krajem prvog poluvremena Česima se ozlijedio Pavel Nedved, a promjene rezultata nije bilo sve do isteka regularnog dijela. Uefino pravilo srebrnog gola bilo je na snazi još na ovom Europskom prvenstvu. U slučaju da neka momčad dođe do vodstva u prvom produžetku, drugi se ne bi igrao.

Bio je to ubačaj iz kornera na prvu stativu, na pravom mjestu našao se Traianos Dellas i skrenuo loptu u mrežu. S obzirom na to da se igrala sudačka nadoknada prvog produžetka, vremena za Čehe jednostavno više nije bilo. Grci su nastavili svoj pohod na trofej.

Finale

Portugal je od trećeg kola nadalje igrao sve utakmice u Lisabonu. U četvrtfinalu je nakon boljeg izvođenja penala izbacio Englesku, dok je u polufinalu bio bolji od Nizozemske s 2:1. Upravo je taj dvoboj protiv Oranja odigran dan ranije nego drugi polufinalni dvoboj koji se igrao u Portu.

Grci su imali dan odmora manje od protivnika i morali su putovati između gradova. Na kraju, možda i najlošiju utakmicu na cijelom prvenstvu odigrali su upravo u finalu, no ni Portugalci nisu bili nešto pretjerano bolji. S obzirom na velika očekivanja i domaći teren, očito pod pritiskom nisu mogli bolje reagirati .

Kao i u polufinalu, finale je odredio jedan korner, ovoga puta u 57. minuti. Ricardo je potpuno otišao u prazno, iskoristio je to Charisteas i glavom pospremio loptu u mrežu. Imali su Portugalci još neke šanse, najbliže pogotku bio je Luis Figo, no nisu uspjeli zabiti. Markus Merk odsvirao je kraj za grčko čudo u Portugalu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!