Nogomet

Njemačka i Škotska otvaraju 17. Europsko prvenstvo

Petar Jenjić • petak, 14.06.2024.
Njemačka i Škotska otvaraju 17. Europsko prvenstvo
Foto: EPA

Večeras kreće 17. Europsko prvenstvo. Domaćin Njemačka otvorit će turnir utakmicom prvog kola skupine A. Njen protivnik bit će Škotska koja će na svom četvrtom Euru u povijesti tražiti prvi prolazak skupine...

Odbrojavanju je došao kraj! Sve što se moglo reći, rečeno je, sve što se moglo najaviti, najavljeno je. Večeras od 21 sat na Allianz Areni u Münchenu kreće 17. po redu Europsko prvenstvo, a čast otvoriti ga imat će, jasno, domaćin Njemačka. Njen protivnik je reprezentacija Škotske, a dvoboj će voditi pretežito francuska sudačka postava predvođena Clementom Turpinom.

Igraj na Njemačka - Škotska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

O Njemačkoj i ne treba trošiti previše riječi. Radi se o trostrukom europskom prvak i trostrukom finalistu koja se nakon dva slaba nastupa na Svjetskim prvenstvima i slabim nastupom na prošlom Europskom prvenstvu, želi vratiti u vrh gdje po svojoj kvaliteti nesumnjivo i pripada.

Na proteklom Euru prošla je skupinu kao drugoplasirana, ali ih je u osmini finala dočekala Engleska koja ih je na putu do samog finala svladala 2:0. Nakon što je 2000. i 2004. godine završila nastup u grupnoj fazi, ovo joj je najlošiji nastup na Eurima u novije vrijeme. 2008. izgubila je u finalu od Španjolske, dok je 2012. i 2016. bila zaustavljena u polufinalima.

Elf, kao domaćin, nije igrao kvalifikacije, a ove godine odigrao je četiri prijateljske utakmice i pod vodstvom Juliana Nagelsmanna pokazao da se na njih itekako mora računati. Svladali su Francusku s 0:2 u Lyonu, a nakon toga kod kuće i Nizozemsku rezultatom 2:1. Početkom lipnja odigrali su bez golova protiv Ukrajine te svladali Grčku s 2:1.

S druge strane, Škotska nema tako bogatu povijest na velikim natjecanjima, a do sada je nastupila na tri Europska prvenstva. 1992. i 1996. godine zaključila je svoj nastup u grupnoj fazi s tri, odnosno dva boda, dok je na proteklom Euru pred svojim navijačima osvojila tek jedan bod.

Igrali su u skupini A kvalifikacija te zauzeli drugo mjesto sa 17 osvojenih bodova, četiri manje od Španjolske. Iza sebe na 11 bodova ostavili su Norvešku. Ove godine odigrali su četiri prijateljske utakmice. Uz poraze od Nizozemske (4:0) i Sjeverne Irske (0:1), svladali su Gibraltar (2:0) i remizirali s Finskom (2:2).

Izbornik Njemačke napravio je zamjenu i u ekipu uveo Emrea Cana umjesto Aleksandra Pavlovića koji ima upalu krajnika. Kod Škota su neki igrači otpali s popisa zbog ozljeda, a od onih koji su na popisu, Andy Robertson i Lawrence Shankland navedeni su na stranicama Uefe kao "upitni", ali i jedan i drugi će, prema najavama izbornika, biti u kadru momčadi, spremni zapapriti Nijemcima.

Nisu se često susretali Njemci i Škoti, zadnji put to je bilo u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine. Tada je Njemačka kod kuće slavila s 2:1, a zatim i u gostima s 2:3. Četiri od pet golova Njemačke tada je zabio Thomas Muller koji je i ovoga puta dio reprezentacije kao jedan od najiskusnijih.

Što su rekli

Ilkay Gündogan, kapetan Njemačke: "Igrati Europsko prvenstvo u svojoj državi je prilika koju dobijete jednom u životu, tako da je očito da se osjećam posebno. Znamo da će nam biti teško protiv Škotske koja ima puno kvalitete, puno zvijezda iz Premiershipa, tako da će nam biti velik izazov, ali imamo puno samopouzdanja. Znamo naše kvalitete i naš potencijal. Ako odigramo dobro, navijači će stajati iza nas. Možemo stvoriti odličnu atmosferu već na dan otvorenja natjecanja."

Andy Robertson, kapetan Škotske: "Njemačka je fantastična momčad koja ima povijest osvajanja trofeja. Igra na domaćem terenu i bit će pred njima veliki pritisak da odigraju što bolji turnir. Znamo koliko će nam teško biti, ali ako damo sve od sebe, onda svima možemo zapapriti. Nadam se da ćemo se pojaviti na 100 posto. Ako to uspijemo, onda nam to daje najbolje moguće šanse."

Mjesto, vrijeme, suci

Allianz Arena, München, 21:00

Suci: Clement Turpin, Nicolas Danos, Benjamini Pages; 4. sudac: Francois Letexier; VAR: Jerome Brisard, Willy Delajod (svi Francuska), Massimiliano Irrati (Italija)

Nedostaju

Njemačka: Pavlović (ozljeda)

Škotska: Robertson, Shankland (pod upitnikom)

Zadnji susret

Zadnji put su igrali u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj 2016. godine, a tada je Njemačka slavila na Hampden Parku rezultatom 2:3.

Prognoza

Njemačka je večeras favorit i tako će se postaviti, ali s obzirom na to da se radi o utakmici otvaranja, možda do pobjede i neće tako jednostavno. test

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka5:1Škotska
Mađarska1:3Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka5:1Škotska
Mađarska1:3Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!