Košarka

U Bostonu su u stanju pripravnosti za slavlje, mogu li Celticsi završiti posao?

Petar Jenjić • petak, 14.06.2024.
U Bostonu su u stanju pripravnosti za slavlje, mogu li Celticsi završiti posao?
Foto: EPA

Večeras bi mogla završiti sezona NBA lige. Boston Celticsi imaju vodstvo od 3-0 u seriji protiv Dallas Mavericksa i samo im jedna pobjeda nedostaje za naslov prvaka...

Dallas Mavericksi i Boston Celticsi večeras igraju četvrtu utakmicu finala NBA doigravanja. Boston je slavio u sva tri prethodna dvoboja, večeras u Teksasu ima mogućnost potvrditi svoj 18. naslov prvaka te tako ponovno samostalno postati najuspješnija franšiza u povijesti lige.

Igraj na Dallas Mavericks - Boston Celtics na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U noći sa srijede na četvrtak su upisali sedmu gostujuću pobjedu u ovosezonskom doigravanju u sedam odigranih utakmica. Iako su i tada igrali bez Kristapsa Porzingisa, nije im na kraju bilo važno. U 156 navrata ekipe su vodile 3-0 u doigravanju i još nijedna nije ispustila tu prednost pa tako vrlo vjerojatno neće ni Celticsi.

Podsjetimo, Mavericksi su bili na rubu velikog preokreta. Boston je napravio seriju od 20:5 i vodio s 21 poenom razlike (91:70), na što je Dallas odgovorio još većom serijom od 22:2 i stigao na samo poen zaostatka tri i pol minute prije kraja.

Ipak, nažalost po sve poklonike Dallasa, 30-ak sekundi kasnije Luka Dončić zaradio je šesti prekršaj, a sudačka provjera bila je neuspješna. Jayson Tatum i Jaylen Brown spasili su Celticse iz toga, uz pomoć Derricka Whitea, te upisali novu pobjedu.

Nakon glatke i rutinske pobjede u prvoj utakmici (107:89), Boston je pred svojim navijačima slavio i u drugoj. Bilo je to pravo izdanje domaće momčadi, upravo onakvo kakvo je i potrebno ako žele doći do titule NBA prvaka. Dallas se nadao da može do breaka i pobjede u Bostonu, ali nije bio niti blizu.

Celticsi su trijumfirali rezultatom 105:98. Mogu li Mavericksi zakomplicirati barem malo ovo finale ili će gosti doći do svog prvog naslovu prvaka još od 2008. godine. I večerašnja utakmica u American Airlines Centru u Dallasu kreće od 02:30 po hrvatskom vremenu.

U svih pet utakmica finala Zapada Mavericksi su protiv Timberwolvesa prebacili 100 koševa, ali u finalu protiv Bostona to im nikako ne ide. U sve tri utakmice ostali su spušteni ispod te brojke.

U kadru Bostona ponovno vrlo vjerojatno neće biti Kristaps Porzingis zbog ozljede lijeve noge. Kao jedna od dvije najvažnije karike Mavericksa, Luka Dončić će vrlo vjerojatno stisnuti zube i pod injekcijama protiv bolova odigrati utakmicu, lako moguće i zadnju u Dallasu za ovu sezonu.

Što su rekli

Jason Kidd, trener Mavericksa: "Povijest je tu da iz nje učimo, posebno kada vidite velike igrače i njihove borbe. Kada gledate Celticse, izgubili su prije dvije godine od Warriorsa, prošle od Miamija u finalu Istoka u sedam utakmica. Morate iskusiti to i razumijeti da vam nije obećano da ćete se vratiti u tu fazu natjecanja, već da morate nastaviti raditi."

Jayson Tatum: "Nitko još ništa ne slavi, još uvijek osjećamo da je puno posla ispred nas. Još uvijek je puno toga što moramo napraviti."

Mjesto, vrijeme

American Airlines Center, 02:30 po hrvatskom vremenu

Nedostaju

Mavericks: Brown III (ozljeda), Dončić (pod upitnikom)

Celtics: Porzingis (pod upitnikom)

Zadnji susret

Boston Celticsi slavili su u noći sa srijede na četvrtak rezultatom 99:106 i poveli s 3-0 u seriji.

Prognoza

Boston je jači i kvalitetniji, no vjerujemo da će svoj novi naslov prvaka potvrditi tek u sljedećoj utakmici, pred svojim navijačima. Tako da za večeras opet prognoziramo slavlje Dallasa. test

FOTO: EPA/ADAM DAVIS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!