Tenis

Trostruki osvajač Grand Slam turnira opet u Umagu

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 14.06.2024.
Trostruki osvajač Grand Slam turnira opet u Umagu
Foto: EPA

Na novom izdanju ATP turnira u Umagu nastupit će pobjednik iz 2006. godine i prošlosezonski finalist, Stan Wawrinka. Trostruki Grand Slam pobjednik potvrdio je povratak na mjesto gdje je osvojio svoj prvi veliki turnir...

Kad je prošle godine završen finalni meč Plava Laguna Croatia Opena Umag, poraženi finalist dobio je jednako snažan pljesak kao pobjednik turnira, Australac Alexei Popyrin. Ne bez razloga, jer je Švicarac Stan Wawrinka jedan od najomiljenijih tenisača na Touru, k tome sa stilom igre kojeg voli svaki pravi ljubitelj tenisa. Stoga je sjajna vijest da će taj jednoručni bekhend umaška publika moći vidjeti i ove godine, jer se Stan vraća u Stella Maris.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Imao sam nevjerojatan tjedan u Umagu prošle godine. Bio je ispunjen emocijama i nevjerojatnom podrškom navijača. Jedva čekam da ponovno zaigram pred prepunim tribinama, bilo bi nevjerojatno otići korak dalje i ponovno osvojiti turnir, 18 godina nakon mog prvog ATP naslova u Umagu. Sviđaju mi se tamošnji uvjeti i nadam se da ću moći dobro igrati za sve navijače koji će doći i podržati me", pojasnio je 39-godišnji Wawrinka što ga toliko privlači u Umagu.

Tako će turnir u glavnom ždrijebu imati najmanje dvojicu bivših osvajača turnira, nakon što je još ranije dolazak potvrdio Rus Andrej Rubljov, a moguće da se u ždrijebu pojavi još poneko poznato ime. Wawrinka je u Umagu osvojio naslov 2006. nakon što mu je u finalu meč predao Novak Đoković u tie-breaku prvog seta.

Bio je to njegov prvi osvojeni naslov u karijeri na velikim turnirima, a sada ih u riznici trofeja ima 16, uključujući čak tri s Grand Slama. Bio je pobjednik Australian Opena 2014., u Roland Garrosu 2015. te na US Openu 2016.

Trenutno je samo jedan od trojice aktivnih igrača koji se mogu pohvaliti osvajanjem najmanje tri Grand Slam turnira, uz Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza, preklanjskog pobjednika Umaga i koji je prije nekoliko dana osvojio French Open. Osim toga, ima i osvojenu zlatnu olimpijsku medalju, naslov u Davis Cupu, a najbolji plasman na pojedinačnoj ATP listi mu je treće mjesto.

"Ovdje sam osvojio svoj prvi turnir, bilo je to davno i lijepa sjećanja su se vratila", rekao je u emotivnom obraćanju na proglašenju pobjednika 2023. Wawrinka i tada zastao, jer su ga emocije slomile i oči zasuzile. Činilo se da je to njegov "posljednji ples" u Umagu, no baš kao što kaže tetovaža na njegovoj ruci: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again“, gledat ćemo iznimno motiviranog Stana.

Prošle godine Wawrinka je u Umagu imao veliku podršku navijača, koji iznimno cijene sve što je napravio tijekom karijere, a samo mu je jedna pobjeda nedostajala da postane treći višestruki osvajač Umaga, nakon Thomasa Mustera i Carlosa Moye. Isto tako taj poraz spriječio ga je da postane igrač koji je osvojio isti turnir u najvećem vremenskom razmaku otkako postoji ATP Tour (bilo bi to 17 godina, 2006.-2023.).

Povratkom Stana Wawrinke ovogodišnji Plava Laguna Croatia Open Umag dobio je još jedno veliko ime u glavnom ždrijebu. Ranije su potvrđeni: Andrej Rubljov, Lorenzo Musetti, Matteo Arnaldi, Lorenzo Sonego te mlade zvijezde Dino Prižmić, Jakub Menšik, Luciano Darderi i Flavio Cobollitest

FOTO - EPA, PETER SCHNEIDER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!