Nogomet

Mađare vide kao potencijalno iznenađenje, Švicarci se na to ne obaziru

Mihaela Bradovski • subota, 15.06.2024.
Mađare vide kao potencijalno iznenađenje, Švicarci se na to ne obaziru
Foto: EPA

U drugom susretu prvog kola skupine A Mađarska u Kölnu igra protiv Švicarske. Očekuje se vrlo zanimljiv dvoboj u kojem će i jedni i drugi imati što za reći...

Njemačka je otvorila Europsko prvenstvo vrlo uvjerljivom pobjedom protiv Škotske i odmah je pokazala kako je spremna za velike stvari. Škote će taj poraz zasigurno uzdrmati, a to će pokušati iskoristiti Mađari i Švicarci.

Igraj na Mađarska - Švicarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim Mađari i Švicarci prvo trebaju odraditi svoj međusobni dvoboj u kojem će i jedni i drugi probati doći do pobjede svjesni koliko im ta tri boda mogu značiti u borbi za prolazak skupine.

Mađarska je kroz povijest imala veliku reprezentaciju, ima tri zlata s olimpijskih igara, bila je dva puta u finalu svjetskog prvenstva i jednom u polufinalu europskog. No sve je to daleka povijest, srebro s Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu posljednje je veliko dostignuće Mađarske.

No u posljednje vrijeme Mađari opet izgledaju dobro, imaju dva nastup na posljednja dva Eura i ovo im je treći plasman na završnicu zaredom. Reprezentaciju predvodi sjajni Dominik Szoboszlai od kojeg Mađari najviše očekuju.

Švicarska ima u povijest upisan jedan ogroman poraz protiv Mađarske i to čak s 9:0 u Budimpešti još 1911. godine. Kasnije je ipak bila puno uspješnija i u posljednjih šest međusobnih dvoboja ima četiri pobjede i dva remija.

U ovaj susret i jedni i drugi ulaze u vrlo dobroj formi. Mađari imaju samo jedan poraz u posljednjih 16 utakmica i to prije Eura u prijateljskom dvoboju protiv Irske golom u sudačkoj nadoknadi (2:1). Švicarska ima također samo jedan poraz u posljednjih 14 utakmica, izgubila je od Rumunjske na kraju kvalifikacija s 1:0 u za nju nebitnoj utakmici.

Što su rekli

Marco Rossi, izbornik Mađarske: "Karijera Granita Xhake najbolje govori kakav je igrač. Osvojio je Bundesligu i igrao finale Europske lige prošle sezone, on je duša njihove igre i morat ćemo ga nekako limitirati. No tu je još puno bitnih igrala, Akanji i Vargas su također od vitalne važnosti."

Granit Xhaka, reprezentativac Mađarske: "Sada se trebamo samo što više opustiti, sačuvati glave čistima i ne razmišljati previše o utakmici. Što se susret više približava, to je i adrenalin drugačiji, no sve to znamo, imamo dovoljno iskustva za dobro odraditi ovaj posao."

Mjesto, vrijeme, sudac

Köln, Köln Stadium, 15:00

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Nedostaju

Mađarska: Loic Nego (ozljeda)

Švicarska: Breel Embolo, Denis Zakaria (ozljede)

Prošli dvoboj

Prošli put su se sastali 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Švicarci su slavili s 5:2 uz dva gola Stevena Zubera.

Prognoza

Iako je Švicarska papirnati favorit, Mađarska ima potencijala biti jedno od iznenađenja Prvenstva. Ne bi bilo čudo kada bi već ovdje slavila. test

FOTO: EPA/Tamas Kovacs

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka5:1Škotska
Mađarska1:3Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka5:1Škotska
Mađarska1:3Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!