Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Njemačka ponovno domaćin

Miroslav Krpan • subota, 15.06.2024.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Njemačka ponovno domaćin

Među 150 sudionika međunarodne utrke koja se vratila u Kalendar FIA EHC i dvojica hrvatskih asova – Matija Jurišić i Domagoj Pereković...

Intenzivnim tempom svakih dva tjedna jedna utrka, odvija se ovogodišnja sezona FIA EHC – European Hill Climb Championship, utrka prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, začeta posljednjeg travanjskog vikenda u Austriji. Nakon toga održane su utrke u Španjolskoj, Portugalu i Češkoj, a ovog je vikenda na rasporedu peta utrka u Njemačkoj.

Utrka, ali i organizacija na njemačkoj stazi Bad Liebenstein to Steinbach, dugoj 5.300 metara, s usponom od 4,7 posto ima svoju 50-godišnju povijest otkako je održana prva utrka. Slijedilo je nekoliko višegodišnjih ciklusa odvijanja manifestacije, promjena i pauza uzrokovanih različitim infrastrukturnim, ali i financijskim razlozima, da bi ovogodišnja 26. ADAC Glabach Race odlukom FIA uvrštena ponovo u Kalendar svjetske federacije u sustavu Europskog prvenstva, na što su organizatori i domaćini izuzetno ponosni. Za stazu, najdužu u Njemačkoj, kažu da je najmodernija i najsigurnija brdska staza u Europi, a ove godine u različitim bodovnim konkurencijama, u više od 30 različitih klasa i grupa povijesnih i modernih automobila, formula i prototipova, očekuju start 152 vozača i vozačice iz 15 europskih zemalja, uz bodovanje tri državna prvenstva: Njemačke, Austrije i Luksemburga.

Ipak, najznačajnije bodovanje je FIA EHC – Europsko prvenstvo u kojem se među modernim vozilima očekuje nastup 42 vozača i vozačice iz 14 zemalja, a među njima i dvojica hrvatskih asova, višestrukih državnih prvaka i ove sezone vozača koji u kontinuitetu izuzetno uspješno pohode europskim stazama.

U FIA Grupi 4 ove sezone izuzetan je, sa sve četiri pobjede Matija Jurišić, mladi 21-godišnji riječki automobilistički as, višestruki državni prvak i najmlađi nositelj Zlatne kacige HAKS-a, vozač Autokluba RI autosport. Nastupima u Peugeotu 308 TCR, uz vodstvo u grupi sa dvih stotinu bodova, isti ga broj bodova, tek uz još samo jednog četverostrukog pobjednika FIA Grupe 3 Talijana Antonina Migliuola (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3), koji nastupa pod pseudonimom O-Play, drži na podjeli pozicije 1 i 2 ukupnog poretka Kategorije I, među 62 vozača ove sezone. Jurišić je najmlađi europski vozač u ovom rangu i plasmanu sezone PE.

Drugi hrvatski vozač u igri za sam vrh određenih konkurencija je još jedan, znatno iskusniji vozač, Zagrepčanin Domagoj Pereković, koji u Mitsubishi Lanceru Evo IX nastupa u prestižnoj i najjačoj FIA Grupi 1 Kategorije I. Propustio je nastup u Portugalu, pa tako i neke dragocjene bodove, a uoči Njemačke drugoplasirani je FIA Grupe 1 i 13. Kategorije I. Konkurencija u njegovoj grupi je više nego vrhunska, stoga svaki uspjeh i plasman među tri najbrža je uspjeh ravan pobjedi.

Uz Migliuola i Jurišića trenutni lideri grupa su: Grupa 1 Igor Stefanovski (Sjeverna Makedonija, Ferrari 488 Challenge Evo), Grupa 2 Nicolas Werver (Francuska, Porsche 997 GT3R) i Grupa 5 Norbert Nagy (Mađarska, BMW E46 330Ci).

U Kategoriji II (formule i prototipovi) s četiri ostvarene pobjede vodeći je Francuz Geoffrey Schatz u prototipu Nova Proto NP01, ali i dalje favoritom brojnih utrka slovi peterostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30 Zytec LRM), koji je u Češkoj odustao.

Subotnji treninzi (tri) u Njemačkoj počinju u 8,30 sati, a nedjeljne bodovne utrke u 8,30 i 12 sati, čija se vremena zbrajaju za konačni poredak. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!