Nogomet

Na današnji dan: Van Basten potopio Engleze, a Turci okrenuli Čehe

Mihaela Bradovski • subota, 15.06.2024.
Na današnji dan: Van Basten potopio Engleze, a Turci okrenuli Čehe
Foto: EPA

Bit će ovo prvi put u povijesti da hrvatska nogometna reprezentacija na europskim prvenstviuma nastupa 15. lipnja. No, na današnji dan dogodile su se neke povijesno bitne utakmice...

Dva susreta imamo u fokusu danas, Europsko prvenstvo 1988. godine u Njemačkoj te Euro 20 godina kasnije u Austriji i Švicarskoj.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Njemačkoj je na današnji dan Nizozemska igrala protiv Engleske. I jedni i drugi na startu su bili šokirani i poraženi od Sovjetskog Saveza i Republike Irske. I dok pobjeda Sovjeta protiv Nizozemske nije bila tolika senzacija, pobjeda Iraca protiv Engleza definitivno jest.

U drugom kolu tako su Englezi i Nizozemci igrali na sve ili ništa, tražili su isključivo pobjedu, a do nje su došli Nizozemci.

Imali su u to vrijeme jednog od najubojitijih napadač svijeta u Marcu van Bastenu koji je u konačnici bio koban za Englesku.

Doveo je Nizozemsku u vodstvo u završnici prvog poluvremena da bi Bryan Robson početkom drugog dijela izjednačio. Trudili su se Englezi, ali nije išlo, Van Basten je s još dva gola praktički izbacio Engleze iz igre.

Nakon tih 3:1, Engleska je poražena istim rezultatom i protiv Sovjetskog Saveza te je završila na dnu skupine bez bodova.

2008. godine u Austriji i Švicarskoj Turci i Česi imali su izravan međusobni dvoboj za prolaz u četvrtfinale. Računica je bila jasna, Česi su trebali pobjedu dok je Turskoj bio dovoljan i bod za drugo mjesto.

Češka je nakon sat vremena igre vodila s 2:0 golovima Jana Kollera i Jaroslava Plašila te se činilo da oslabljeni Turci mogu lagano pakirati kofere.

Međutim nisu se predali, Arda Turan smanjio je u 75. minuti, a Nihat Kahveci je s dva gola u 87. i 89. minuti, osigurao Turcima preokret i prolaz.

Ova pobjeda dovela ih je do dvoboja protiv Hrvatske koju će u rijetko viđenoj drami eliminirati. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!