Nogomet

Albanci puni samopouzdanja prijete aktualnom europskom prvaku

Mihaela Bradovski • subota, 15.06.2024.
Albanci puni samopouzdanja prijete aktualnom europskom prvaku
Foto: EPA

U drugom susretu u hrvatskoj skupini Europskog prvenstva, odmah nakon dvoboja između Hrvatske i Španjolske, sastat će se aktualni prvak Europe Italija i Albanija...

Neuvjerljiva Italija i borbena i motivirana Albanija sastat će se u prvom kolu skupine B. Albaniju su nekako već svi otpisali, a da nije niti kročila na travnjak, no njeni navijači su uvjereni da će biti iznenađenje.

Igraj na Italija - Albanija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Albanija nije poznata kao velika sportska nacija, njena reprezentacija dugo je bila u donjem europskom domu, ali 2016. godine napokon je probila led i izborila prolaz na veliko natjecanje. Na Euru u Francuskoj nije bila samo promatrač, upisala je i jednu pobjedu protiv Rumunjske dok je na otvaranju dosta namučila Švicarsku.

Od tog Prvenstva drugačije se gleda na Albance, svjesni su svi da je to čvrsta reprezentacija, borbena do krajnjih granica i tu se ništa nije promijenilo niti s ovom novom generacijom igrača.

No je li dovoljno dobra da prođe u Njemačkoj u nokaut fazu? Teško, iako se ne smije podcijeniti i olako shvatiti dvoboj s njom. Talijani to dobro znaju, dosta Albanaca prošlo je kroz talijanski nogomet i neće upasti u zamku i pomisliti lako ćemo.

Italija ima svojih problema s kojima se treba baviti, a to je prvenstveno dizanje forme nakon dosta neuvjerljivih igara tijekom priprema. Tamo je upisala remi protiv Turske, tijesno svladala Bosnu i Hercegovinu, ali dojam nije bio očaravajući.

Nakon ždrijeba Talijani su bili zadovoljni rasporedom utakmica, otvaranje protiv Albanije smatraju idealnim u ovoj skupini. Hoće li im i željeni raspored pomoći da dostignu željenu poziciju, to ćemo tek vidjeti.

Što su rekli

Luciano Spalletti, talijanski izbornik: "Divovi i heroji ne izlaze sa strahom – oni izlaze sa strašću i vjerom. Svatko od nas treba osigurati da ima svoju kutiju s alatom i da može zavrtati ili odvrnuti ono što treba. Imamo svoj način igre i moramo u njega vjerovati. Ponekad vas protivnici zaustave, ali uvjeren sam da možemo nametnuti naš plan igre."

Berat Djimsiti, kapetan Albanije: "Mnogi od nas igrali su u Italiji dugo vremena, tako da poznajemo puno igrača. Što se tiče slabosti, Italija je aktualni europski prvak i uvijek je konkurentna na velikim natjecanjima."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park, 21:00

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Nedostaju

Italija: Nicolo Fagioli (ozljeda)

Albanija: -

Prošli dvoboj

Prošli put ove reprezentacije susrele su se u prijateljskoj utakmici 2022. godine kada je Italija slavila s 3:1. Povela je Albanija golom Ismajlija, ali Italija je okrenula pogocima Di Lorenza i dvaput Grifa.

Prognoza

Italija je favorit bez ikakve dvojbe i očekuje se njena pobjeda unatoč tome što ne izgleda moćno. Albanija bi bila itekako zadovoljna i bodom. test

FOTO: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska3:0Hrvatska
Italija2:1Albanija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska3:0Hrvatska
Italija2:1Albanija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!