Nogomet

Pregled dana: Španjolsko slavlje, švicarski sir bolji od gulaša, najbrži gol u povijesti Eura

Petar Jenjić • subota, 15.06.2024.
Pregled dana: Španjolsko slavlje, švicarski sir bolji od gulaša, najbrži gol u povijesti Eura
Foto: EPA

Iza nas je drugi dan Europskog prvenstva u čijem je središtu bila utakmica između Španjolske i Hrvatske te pobjeda Furije s visokih 3:0. Švicarska je odigrala odlično protiv Mađarske i uzela bodove, dok je Albanija protiv Italije postigla najbrži gol u povijesti ovog natjecanja...

Kad vas ne ide, onda vas jednostavno ne ide. Još kada se na drugoj strani nađi reprezentacija kvalitete Španjolske, onda je to siguran recept za potencijalnu katastrofu. Nažalost po nas, tako je i bilo danas u Berlinu koji je bio prepun kockica, ali koje neće imati razloga za zadovoljstvo.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tri šanse i tri gola. Zaista ružno je to izgledalo, ali efikasnost Furije tijekom prvih 45 minuta zaista je bila impresivna. Praktički svaka šansa zapucana prema golu Dominika Livakovića završila je u mreži i to je jednostavno tako danas bilo.

Njemačka je sinoć vodila protiv Škotske s 3:0 na poluvremenu, na koncu slavila s 5:1, a dojam je bio da je moglo biti i više. S druge strane, Hrvatska je definitivno imala svoje šanse, mogla je sigurno postići pokoji pogodak (ali i primiti još neki), te ovakav ishod nije potpuno realan odnos snaga.

Igrači i izbornik sami su se doveli u ovu situaciju i sami se iz nje trebaju izvući. Može li se pronaći poneki as u rukavu u nastavku natjecanja? Naravno da može i vjerujemo da već za nekoliko dana protiv Albanije hoće, ali to ovisi i o tome koliko će se i što će se naučiti iz ove utakmice.

Možda povratak Joška Gvardiola na poziciju stopera, Luka Modrić na klupi i njegov ulazak posljednjih pola sata, Bruno Petković i Mario Pašalić od prve minute? Pokušavajući sagledati situaciju što objektivnije, napad je bio sasvim solidan, stvarale su se šanse, no obrambeni segment (cijele ekipe, ne samo stopera), nije bio na razini.

Puno je pitanja, vremena za odgovore nije puno. I prije su se Vatreni znali izvući iz teških situacija pa sumnjamo da će ovoga puta biti drugačije, koliko god boljelo u ovom trenutku. Kvaliteta se nije izgubila preko noći, još uvijek je tu, ali protivnik je bio takav da se neke mane nisu mogle sakriti.

Švicarci nadigrali Mađare

Današnja prva utakmica dana donijela je toliko nesporazuma u mađarskoj obrani da se količinski toga ne bi posramio ni razgovor prosječnog Višanina i Zagorca na lokalnim dijalektima. Ili da budemo više u skladu s drugim susretom prvog kola skupine A, bila je kao švicarski sir koji se pokazao boljim od gulaša.

Murat Yakin iznenadio je mnoge i na klupi ostavio Xherdana Shaqirija i Zekija Amdouna, a umjesto njih u početnoj postavi bili su Michel Aebischer i Kwadwo Duah. Kako se kasnije pokazao, bio je to vizionarski potez. Već u 12. minuti ispala je kao ratkapa mađarska obrana jednim dodavanjem Aebischera, a Duah doveo Švicarce u vodstvo. Prvi nastup, prvi udarac i prvi pogodak na Europskom prvenstvu za igrača bugarskog Ludogoreca.

Smiraj prvog poluvremena donio je i smiraj mađarskih nadanja za današnji dvoboj. Sjajni Aebischer pronašao je rješenje i malo prostora s 20 metara, opalio i pogodio neobranjivo sami kut. U 21. nastupu za reprezentaciju postigao je svoj prvi pogodak.

29-godišnji Barnabas Varga prvi je put ozbiljniji prvoligaški nogomet krenuo igrati 2022. godine u Paksu (uz kratki boravak u austrijskoj Bundesligi), a nakon 26 golova iz 31 utakmice preselio je u Ferencvaroš. Potpuno indisponirani Mađari probudili su se nakon otprilike sat vremena igre, a odličan trzaj glavom donio je smanjenje zaostatka Mađarske.

I to je bilo to od Mađara. Božić je uranio ove godine za Švicarce još jednom. Willi Orban poklonio je loptu protivniku u trećoj minuti sudačke nadoknade, a Breel Embolo zaključio posao.

Albanci krenuli jako, ali Talijani misle ozbiljno

I dok smo se mi još oporavljali od hrvatskog poraza, Albanija je krenula ozbiljno. Velika greška talijanske obrane i Nedim Bajrami je nakon 23 sekunde igre doveo svoju reprezentaciju u vodstvo. Bio je to najbrži pogodak u povijesti Europskih prvenstava.

Dosadašnji rekord držao je Dmitri Kiričenko koji je zabio za Rusiju u pobjedi protiv Grčke na Euru 2004. godine (2:1), nakon jedne minute i sedam sekundi. S jednom minutom i 22 sekunde slijedi ga Šveđanin Emil Forsberg s prošlog Eura.

Talijanski blitzkrieg nije zadržao Albance predugo u veselju. Alessandro Bastoni i Nicolo Barella poentirali su od 11. do 16. minute i donijeli preokret Talijanima. Igralo se u vrlo visokom ritmu kroz cijelo prvo poluvrijeme, a Albanci su pokazali da nisu tako bezazleni kao što su neki predviđali.

U drugom poluvremenu nije bilo previše šansi, najveću za Albance imao je Rey Manaj u samoj završnici. Mogao je donijeti bod, ali nije bio precizan. Albanija, kao i Hrvatska, ostaje na dnu skupine bez boda.

Sportnetovih 11

Unai Simon - Bastoni, Rodriguez, Carvajal, Le Normand - Ruiz, Xhaka, Aebischer, Barella - Morata, Yamal.

Tragičar dana

Tragičar za jedne, slavljenik za druge. Iako je Italija uspjela preokrenuti, Federico Dimarco loše je izveo aut na početku utakmice i "proigrao" Bajramija. Možemo reći da je najzaslužniji za novi najbrži gol u povijesti Europskih prvenstava.

Igrač dana

Iskusni Dani Carvajal leti terenom kao da je u cvijetu nogometne mladosti. Bek Real Madrida odigrao je sjajnu utakmicu protiv Hrvatske, postigao pogodak i otklonio većinu opasnosti pred vlastitim golom.

O tome se priča

Lijepo se bilo prisjetiti 2006. godine, otvaranja Svjetskog prvenstva protiv Brazila i gromoglasnog pjevanja Lijepe naše. Orio je tada Berlin taktovima hrvatske himne , a orio je i ovoga puta. Nismo imali ni tračak sumnje da će tako biti. Šteta što izvedba na terenu nije bila približno takva.

Broj(evi) dana

16 godina i 338 dana - Španjolac Lamine Yamal postao je najmlađi igrač koji je zaigrao u jednoj utakmici Europskog prvenstva.

23 - Samo je toliko sekundi bilo potrebno Albaniji da dođe do vodstva protiv Italije. Nedim Bajrami vlasnik je najbržeg pogotka u povijesti Europskih prvenstava.

S društvenih mreža

Albanci i Talijani dobro su se zabavljali uoči međusobne utakmice, a jedan je albanski navijač pred Talijanima prelomio napola špagete. Na opće oduševljenje nekih, a na zgražanje drugih.

Nedjelja na Euru

Treba predahnuti malo od današnjeg dugačkog dana s nove tri utakmice. Krećemo od 15 sati dvobojem skupine D u Hamburgu gdje će snage odmjeriti Poljska i Nizozemska. Nakon toga slijede dvije utakmice naših susjeda u skupini C. Slovenija će od 18 sati u Stuttgartu igrati protiv Danske, a Srbija od 21 sat u Gelsenkirchenu protiv Engleske. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!