Nogomet

Zelenika za Sportnet: 'Lakše će biti nositi se s Brojom nego s Moratom'

Branimir Korać • nedjelja, 16.06.2024.
Zelenika za Sportnet: 'Lakše će biti nositi se s Brojom nego s Moratom'
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Hrvatska je odradila prvi nastup na Europskom prvenstvu, upisala je visok 3:0 poraz protiv Španjolske i okreće se polako susretu s Albanijom. Vratar koji je bio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Oliver Zelenika za Sportnet daje svoje viđenje jučerašnjeg dvoboja u Berlinu, ali i komentira ostale susrete koji su bili na rasporedu te će danas biti odigrani...

Jedan od najkonstantnijih i najboljih vratara SuperSport HNL-a, Oliver Zelenika, pozorno je prato jučerašnji start Hrvatske na Europskom prvenstvu protiv Španjolske. Vratar Varaždina također nije očekivao rasplet koji se dogodio.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Hrvatska nije odigrala onako kako smo mi navijački očekivali, pogotovo nakon Portugala gdje smo odigrali odličnu utakmicu. Španjolska je bila favorit u javnosti, ali ne toliki koliko je pokazivao rezultat. Odlično je otvorila utakmicu i sve riješila s ta tri gola. Dalić je valjda prvi put u povijesti odmarao i Modrića i Kovačića već od 65. minute, vjerojatno je i on bio svjestan situacije u kojoj se Hrvatska nalazi."

Španjolska je izgledala jako dobro i predstavila se u nekom drugačijem izdanju nego ranije.

"Ovo je neka drugačija ekipa Španjolske, moglo se vidjeti da je to neki drugačiji profil igrača u kadru. Imaju dva ekstremno talentirana i brza krilna igrača koji teže prostoru i to je dovelo do toga da se i mi prilagodimo njima jer su na širokom prostoru teško zaustavljivi. Imali smo problema na tim drugim loptama i tako je pao i prvi gol, nismo se niti snašli i došao je drugi, a onda na kraju i taj treći koji je prelomio utakmicu."

Veliki problem bio je taj presing, lopta je predugo bila kod stopera i teško je ona dolazila do veznog reda da bi se krenulo prema naprijed.

"Da, to je bio problem, ali opet protiv Portugala upravo su Šutalo i Pongračić pronalazili te rupe i kanale gdje su se otvarali Modrić, Kovačić i Brozović. Španjolska je to definitivno skautirala i vidjela koji nam je forte. Šutalo i Pongračić su možda nepoznati za dio španjolske javnosti, ali su dobro proskautirani. Bilo je tu onda i preskakanja na Budimira kojem je bilo jako teško nositi se dva na jedan s izuzetno kvalitetnim stoperima."

Protiv Albanije bi moglo biti promjena.

"Sigurno je da će biti promjena, mislim da će se Gvardiol vratiti na stopera radi te sigurnosti i onog gdje se u reprezentaciji najbolje osjeća. Tko će s njim biti u paru, vidjet ćemo. Moramo biti svjesni da je Morata već godinama na visokom nivou i u našoj skupini je najneugodniji napadač, posebno kada mu se pridodaju Yamal i Williams koji su izuzetno brzi. Vidjelo se to kod prvog gola gdje je Šutalo praktički morao birati između Williamsa i Morate, izabrao je Williamsa, to je djelić sekunde u kojem odlučuješ. Sada slijedi Broja koji je potpuno drugačiji profil napadača i mislim da će se s njim nositi lakše nego s Moratom."

Livaković i Simon, Livaković je kod golova mogao vrlo malo toga napraviti, Simon je obranio penal Petkoviću.

"Radi se o dva vrhunska vratara sličnog profila, jako su reaktivni, imaju vrhunske reakcije, pogotovo iz blizine, Simon je i u prvom dijelu imao neke vrhunske reakcije kada se rezultat lomio. Livaković je s druge strane bio nemoćan. Što je trebao zaustaviti, zaustavio je, u drugom dijelu je skinuo Yamalu onu mrtvu šansu, puno ružnije bilo bi 4:0."

U drugoj utakmici u skupini Italija je slavila s 2:1 protiv Albanije, Albanija je rano povela, ali nije uspjela zadržati prednost.

"Albanija je najskromnija ekipa u našoj grupi. Iskoristila je tu neopreznost na startu, stvarno čudan gol, došlo je to i iz onog što je Italija promijenila način igre. Nema tu više nabijanja, igraju stvarno atraktivno s igračima takvog profila. Albanija je bila stvarno u podređenom položaju, najgora stvar koja im se mogla dogoditi je da tako rano povedu pa da Talijani grizu sto posto praktički od prve minute. Nisu se odvojili, ali stvarno su izgledali dominantno."

Jučerašnji dan otvorili su Švicarska i Mađarska, Mađarska je razočarala posebno u fazi obrane.

"Nisu izgledali dobro, izgledali su kao da ih je pojeo pritisak. Švicarci su stabilna i dobra ekipa koja ima tu smjenu generacija, iznenadilo me da jedan Shaqiri ne igra u prvih 11, ali oni koji su igrali, pokazali su zašto je to tako. Poletni su, visoki presing, slično kao Njemačka na otvaranju, samo što je Njemačka nogometno kvalitetnija. Trenutno je Švicarska bolja taman za ta dva gola i to su i pokazali."

Današnji program otvaranju Nizozemska i Poljska, dvije reprezentacije koje imaju velikih problema s ozljedama, posebno je hendikepirana Poljska neigranjem Lewandowskog i Milika.

"Igrao sam u Poljskoj i znam da su jako ovisni o Lewandowskom, on im je udarna igla, nešto što je prije u Portugalu bio Ronaldo. Vuče ih sam i bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati bez njega. Koliko vidim očekuju puno, smatraju da je njihova generacija na vrhuncu. No Nizozemci su favoriti, nisu dugo bili na postolju, ali i oni ovdje vide svoju priliku, po meni su dark horse ovog Eura."

Slovenci se vraćaju na Europsko prvenstvo nakon 24 godine i igraju s Dancima koje su upoznali u kvalifikacijama.

"Slovenci su dobili pragmatičnost s Kekom, znamo koliko je Rijeka napravila s njim. Imaju i Oblaka koji je već godinama Top 3 na svijetu. Mogu biti zanimljivi i nezgodni, definitivno će biti zanimljivo pogledati s obzirom da smo susjedi. Danska je ozbiljna reprezentacija, ostavila je neki dojam da igra dosta slično nama, igrali smo i u Rusiji jako tijesnu utakmicu. Vrlo su opasni i u prekidima gdje su auti njihov forte, jako teško primaju golove."

Srbija i Engleska imaju velike najave, a rezultati uglavnom izostaju.

"Medijski jako napumpano sa strane Engleske, imaju talentiranu generaciju, ali nabijaju sami sebi pritisak i onda to rezultira da je razočaranje kada izgubiš u polufinale. Tu je niz mladih igrača koji su nositelji. To su ekipe koje imaju velikih očekivanja i bit će zanimljiv susret. Engleska je veliki favorit i u Kataru je bila dobra u grupi pa kasnije zapne. Bit će velika borba u kojoj će na kraju prevagnuti kvaliteta Engleske koja je iznad reprezentacije Srbije."

I dok bude trajao Euro, Zelenika će već započeti pripreme sa svojim Varaždinom za novu sezonu.

"Svi smo još u drugom planu jer je Euro tek počeo. Pripreme kreću praktički za tjedan dana, ova sezona bit će puno zanimljivija i zahtjevnija pogotovo za ekipe iz sredine tablice i donjeg dijela zbog tog devetog mjesta koje vodi u kvalifikacije pa neće biti dovoljno da jedan ispadne, a ostali budu u nekom automodeu. Bit će zanimljivo, momčadi se slažu, već smo dobili i raspored, u svakom slučaju očekujem zanimljivu sezonu." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Piše: Petar Jenjić

    Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Avtomatiq16.06.2024. u 14:27
    Ono kad netko kaze da je najgore sto se momcadi moze dogodit je da rano povede, dodje mi da se samozapalim
    Avtomatiq