Nogomet

Ne okreći se sine...

Petar Jenjić • nedjelja, 16.06.2024.
Ne okreći se sine...
Foto: EPA

Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu koji je obilježilo igranje naših susjeda. Slovenija je, za razliku od Srbije, došla do boda i može zadovoljnije na pripremu drugog kola, dok Englezi nisu oduševili protiv "Orlova", ali uzeli su puni plijen...

Nizozemska u visokom ritmu teško do pobjede

Poljska je bila dobra, ali Nizozemci su prevladali i okrunili svoju terensku inicijativu za prvu pobjedu na Euru. Kada se sve zbroji i oduzme, Oranje su imali više posjeda, više udaraca i češće su dolazile pred protivnički gol. Iako, ne bi bio nezaslužen ni bod Poljske koja je imala svoje šanse.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako se u utakmicama Poljske često očekuje da će biti nezanimljivo, to danas nije bio slučaj. Posebno kada uzmemo u obzir da su s druge strane bili Nizozemci koji su odmah od početka krenula vrlo jako, čvrsto, agresivno i dominantno, a Wojciech Szczesny brzo se našao na sto muka.

Na sto muka našao se i vratar na drugoj strani, Bart Verbruggen, treći najmlađi golman u povijesti Europskih prvenstava, a najmlađi u zadnjih 60 godina. Jedan ubačaj iz kornera, skok i trzaj Adama Bukse matirao je nizozemskog čuvara mreže.

Postao je četvrti poljski nogometaš koji je u debiju na Euru zabio pogodak. Ranije je to za rukom pošlo Robertu Lewandowskom, Arkadiuszu Miliku i Karolu Linettyju. To je bio najbrži gol koji su Nizozemci primili na Euru još od 2000. godine. Dojam je da je neigranjem najboljeg poljskog napadača momčad prodisala i slobodnije kreirala akcije prema protivničkom golu.

Nizozemci se nimalo nisu pokolebali, nastavili su napadati, promašili su nekoliko šansi, ali su preko Codyja Gakpa, uz malo sreće, došli do poravnanja. Zaista odlično bilo je prvo poluvrijeme, suprotno nekim ranijim očekivanjima.

Nastavak je ponudio vrlo dobar nogomet, ne tako uvjerljiv kao u prvom poluvremenu, ali i više nego dovoljno da zadrži pažnju navijačima na stadionu i pred TV ekranima. Oranje nisu bile previše uvjerljive koliko bi to mogla reći statistika, ali ipak su došle do pobjede.

Strijelac umjesto strijelca. Cody Gakpo izašao je iz igre u 81. minuti, ušao je Wout Weghorst i samo dvije minute kasnije donio svojoj momčadi sva tri boda. Ili da budemo još precizniji, dvije minute i 18 sekundi kasnije. Nijedna nizozemska zamjena u povijesti velikih natjecanja nije zabila brže.

Ne okreći se sine...

Prije točno 1100 dana Christian Eriksen srušio se na utakmici protiv Finske i borio za život, svi su bili u šoku, no sve je na sreću dobro završilo. Eriksen se vratio nogometu, ponovno igra u formi kao i prije nemilog događaja, kao predvodnik ove odlične danske reprezentacije.

Savršen dodir Jonasa Winda, sin vjetra proigrao je za igrača Manchester Uniteda i vodstvo Danske od 17. minute. Emotivan trenutak i za Eriksena i za sve danske navijače koji su tradicionalno u velikom broju pohodili utakmicu svojih ljubimaca. Slovenija je netom prije toga imala jako dobru šansu preko Benjamina Šeška, ali lopta je prohujala kraj stative.

Slovenija je pod vodstvom Matjaža Keka imala svoje prilike, no Danci su na poluvrijeme otišli sa zasluženim vodstvom. Ipak, u nastavku kao da su se zadovoljili minimalnom prednošću i nisu više bili toliko okomiti prema golu Jana Oblaka. Ohrabrila se Slovenija i počela sve više napadati.

Benjamin Šeško pokazuje i na reprezentativnoj razini svoju kvalitetu, a sjajan udarac završio je i na gredi u 76. minuti. U sljedećem napadu naplatili su svoje promašaje, opalio je nakon kornera Erik Janža, okrenuo se u bloku Morten Hjulmand, lopta ga je pogodila u stražnjicu, promijenila smjer i ušla u gol.

Slovenci još uvijek čekaju prvu pobjedu na Europskim prvenstvima, ali zasigurno će biti kudikamo zadovoljniji ovim bodom, nego Danci, od kojih se ipak očekivalo da će pokazati kvalitetu više, a samim time postići i barem jedan gol više od protivnika.

U svojih zadnjih deset nastupa na Europskom prvenstvu, Danska je samo jednom pobijedila na otvaranju. Danas im je pobjedi presudio bivši igrač Osijeka koji je u 11. nastupu postigao treći gol za reprezentaciju.

(Ne)sretni broj 13

Navijačka prepucavanja Engleske i Srbije zadnjih dana zaključena su zviždanjem himnama za koje se nadamo da će stati na tome. Engleska je pravdala status favorita od samog početka, s potentnim napadom koji je tražio vodeći pogodak. On je i stigao u 13. minuti.

Pukla je lijeva strana Srbije nakon proigravanja Kylea Walkera, ispao je Filip Kostić, Bukayo Saka centrirao kraj Strahinje Pavlovića, a Jude Bellingham iskoristio spavanje Andrije Živkovića i s vrha peterca glavom zakucao loptu u mrežu.

Prepustila je Engleska nakon toga malo više posjeda Srbiji, kao da se zadovoljila jednim zabijenim golom. Prave završnice nije bilo od strane susjeda. Da bi stvari bile još gore, Filip Kostić morao je prisilno napustiti igru pretkraj prvog poluvremena koje je vrlo vjerojatno bilo najdosadnije u dosadašnjem tijeku turnira.

Koliko god je kompletna engleska reprezentacija bila sterilna nakon gola, još je više je to za rukom pošlo Harryju Kaneu koji je bio potpuno nevidljiv. U cijelom prvom poluvremenu imao je samo dva dodira s loptom. Puno premalo i za mamurnog igrača na utakmici amaterske lige nedjeljom ujutro, a kamoli nogometaša takvog ranga.

Kane je u nastavku zatresao gredu, ali bilo je to praktički sve od Engleza. Srbija je bila konkretnija, imala solidne do jako dobre situacije, no promjene rezultata nije bilo. Bod ne bi bio nezaslužen, ali već od ranije bilo je jasno da im Euro počinje od drugog kola.

Srbija je jedina uz Hrvatsku koja do sada nije zabila pogodak na Euru, a sada je čeka dvoboj sa Slovenijom.

Sportnetovih 11

Verbruggen; Bijol, Janža, Ake, Walker; Eriksen, Bellingham, Hojbjerg; Gakpo, Weghorst, Šeško.

Tragičar dana

Filip Kostić napustio je teren zbog ozljede u finišu prvog poluvremena. Srpskom reprezentativcu teško je to palo, a težina ozljede tek se treba saznati.

Igrač dana

Cody Gakpo danas je stvarao razliku na terenu, posebno tijekom prvog poluvremena u kojem je postigao i pogodak. Dobro je surađivao s Nathanom Akeom i bio konstantna prijetnja poljskoj obrani.

O tome se priča

Christian Eriksen u 33. godini vratio se na Europsko prvenstvo i postigao pogodak kojim je definitivno dotaknuo mnoge ljubitelje nogometa. Povratak na Euro u velikom stilu.

Broj(evi) dana

5:59 - Toliko je Srbiji trebalo vremena u utakmici protiv Engleske za prvo uspješno dodavanje.

S društvenih mreža

Ponedjeljak na Euru

Sutrašnji dan krećemo s dvije utakmice u skupini E. Od 15 sati u Münchenu će snage odmjeriti Rumunjska i Ukrajina, od 18 sati igraju Belgija i Slovačka u Frankfurtu, dok će od 21 sati drugu utakmicu skupine D odigrati Austrija i Francuska. Njihov dvoboj igra se u Düsseldorfu. test

FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!