Nogomet

Aganović za Sportnet: 'Rumunji će još rasti, a jako me zanima dvoboj Belgije i Slovačke'

Branimir Korać • ponedjeljak, 17.06.2024.
Aganović za Sportnet: 'Rumunji će još rasti, a jako me zanima dvoboj Belgije i Slovačke'
Foto: Duje Bonačić

Danas nastup na Europskom prvenstvu otvara još šest reprezentacija, a među njima i Rumunjska. Teško je pronaći boljeg poznavatelja prilika u rumunjskom nogometu od Adnana Aganovića koji je niz godina proveo u rumunjskim klubovima...

Adnan Aganović prošao je puno toga u karijeri, od svog Dubrovnika u kojem je krenuo pa preko Međimurja, Varaždina i Istre sve do niza rumunjskih klubova pa i turskog Altaya, ciparskog AEL Limassola i grčke Larisse.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aganović kao i svi pozorno prati događanja na Europskom prvenstvu, pratio je i nastup Hrvatske protiv Španjolske i smatra kako je to bio samo loš dan.

"Bio je to loš dan, energijom više nego tehničko-taktički i on se ne smije ponoviti. Imaju dovoljno iskustva i znanja da se polako dižu kako će turnir odmicati. Sada je najbitnije proći skupinu."

Slijedi susret protiv Albanije za koji se treba prvenstveno psihički oporaviti.

"Takve utakmice su jako opasne. Morate pobijediti, a u slučaju da ti Albanija zabije neki gol iz prekida, onda si u problemima. Koliko sam vidio dobro se brane, zatvaraju linije, ali idealno bi bilo da mi njih prvi otvorimo. Idealno bi bilo da zabijemo već u prvom poluvremenu. Opasni su, imaju svoje oružje u Broji iz Chelseaja, zatim Bajrami, treba biti oprezan s njihovim kontranapadom."

Jučerašnji program otvorili su Nizozemci i Poljaci, Poljska bez Lewandowskog držala je favoriziranu Nizozemsku u šahu.

"Nizozemska je mala ekipa, nikada mi se nisu sviđali. Uvijek imaju top igrače, a nikako metalno prijeći tu granicu da postanu ozbiljnija ekipa kao npr. Italija. Igraju nogomet, imaju kvalitetu, ali nemaju pobjednički mentalitet da bi na velikim natjecanjima napravili nešto više."

Zato je Slovenija oduševila protiv jake Danske.

"Ugodno iznenađenje, kompaktna i dobra ekipa koja osim Šeška nema igrača neke srednje europske kvalitete. Ali imaju Keka koji je napravio sinergiju, odlično se nadopunjuju, ta 4-4-2 je sjajna formacija za njih. Šteta ti auti Danaca, tri ili četiri su bačena i bila opasnost sa strane Danske. Ostalo su dobro odradili."

Benjamin Šeško je velika opasnost, svaki put kada je s loptom, protivnik je u problemima.

"Šeško je strašna opasnost, strašne predispozicije, treba mu jako malo i ima jako malo godina. U narednih pet godina izrast će u jednog od najboljih svjetskih špiceva. Izrasta u novog Haalanda, ima te predispozicije.".

Od Srba i Engleza očekivalo se više.

"Nije me toliko razočarala ta utakmica zato što sam znao da će Srbija napadati u prazno. Gaji taj neki nogomet s tri nazad i iznenađuje me njihov izbornik zašto ne pokušava riskirati. Vaditi Mitrovića, a ostaviti tri stopera iza dok si u minusu, nema nikakvog smisla. Vidiš da dominiraš, imaš inicijativu i na kraju praktički ugasiš utakmicu. Nitko ne kaže da je Engleska razočarala. Odigrala je ispod svog kapaciteta, od Fodena pa do ovih ostalih igrača, Kane je imao samo dva dodira u prvom dijelu, Southgate ima strašnu ekipu. Nije Srbija bila toliko dobra, koliko je Engleska bila loša."

Današnji program otvaraju Rumunjska i Ukrajina, može li Rumunjska iznenaditi?

"Mislim da je tu sve otvoreno iako kvalitetom Rumunji ne mogu parirati Ukrajini, Malinovskom, Mudriku i ostalima. Međutim Rumunjska ima jako dobru tranziciju po krilima s dva brza igrača iz Parme, Mana i Mihailu, ta njihova tranzicija bi mogla doći do izražaja. No ako bude onako kao što je logično, Ukrajina bi trebala dobiti. Otvoreno je sve, Rumunji su maksimalno motivirani."

Posljednje utakmice u pripremama Rumunjska je odigrala loše, remizirala je i s Lihtenštajnom koji je u kvalifikacijama imao gol razliku 1:28.

"Malo se tu miksalo i tražilo nekih solucija. Hrvatska je imala pravi ispit s Portugalom, Rumunjska nije imala to. Mislim da će igrati s tri brza igrača naprijed, Dragusom iz Gaziantepa i ovom dvojicom iz Parme, a koliko će izdržati bez posjeda, to ćemo vidjeti."

Rumunjska je imala jako dobru generaciju koja je u U-19 i U-21 izgledala sjajno, Man, Hagi. Koliko su Rumunji zadovoljni njihovim napretkom?

"Mislim da se još nisu stabilizirali u seniorskom nogometu, njihov vrhunac bit će tek na idućem SP-u ili Euru. Tek su sada počeli igrati konkretnije u svojim ekipama. Man, Mihaila, pa i taj Hagi koji je imao tešku ozljedu, zatim Marin koji je dugo u Empoliju. Oni će tek sazrijeti kroz par godina. Imaju i Dragusina koji je u Tottenhamu, još mlađi i treba mu vremena. On je taj lider ekipe, dosta su mladi i njihovo vrijeme tek dolazi."

Koliko ulažu Rumunji u svojoj ligi i klubovima u mlade?

"Ulažu jako puno. Prije par godina su uveli pravilo U-21 igrača gdje dvojica moraju početi utakmicu. Problem im je bila infrastruktura, ali i ona se poboljšava. Tražili su i pravilo da šest igrača mora biti u prvih 11 iz Rumunjske, nije im zasad prošlo, ali brinu za mlade igrače."

Još dvije utakmice današnjeg programa, Belgija - Slovačka, Belgija je veliki favorit.

"Veliki favorit protiv jako opasne ekipe. Slovačka mi se jako svidjela, gledao sam je uživo u Bratislavi protiv Portugala gdje je odigrala presing u prvih 45 minuta i Portugalci jedva prelazili centar. Imaju sjajnog izbornika, imaju jako dobro posloženu sredinu i jedino im nedostaje pravi napadač. Po imenima Belgija bi trebala dobiti, ali jako sam znatiželjan što će tu biti, jako dobra utakmica po meni. Slovake nitko ne vidi daleko, ali pokazali su se kao dobra ekipa u kvalifikacijama."

Francuska je favorit protiv Austrije.

"Uvijek dolaze neki novi Francuzi, novi naraštaji, imaju strašan bazen i kapacitet. Ako su oni na maksimumu, mogu do finala. Austrijanci su tvrd i težak protivnik, jako su kompaktni, gledao sam ih i u pripremama protiv Srbije, ali mislim da je Francuska ipak prevelik zalogaj."

Vaši planovi, već ste dugo van hrvatskog nogometa, jako dugo u Rumunjskoj, prošla sezona sa Sepsijem bila je jako dobra.

"Sada ćemo vidjeti gdje dalje, bez ugovora sam, ali nikada nisam bio ozlijeđen ili nespreman. Je li to sreća ili genetika, ali jako sam zahvalan na tome. Vrijeme je za neki novi izazov, tri puta sam se vraćao u Rumunjsku, prošao puno toga, mislim da sam imao sreće u životu."

Četiri posljednje sezone u Sepsiju, klubu koji je samo rastao.

"Tri europske sezone, dizali smo se iz sezone u sezonu, uzeli četiri trofeja. Jako dobar i stabilan klub, bio je gušt raditi tamo,. Digli smo klub na višu razinu i prebacili očekivanja. Sada će svi tražiti trofeje što Sepsi realno možda neće moći u narednim godinama isporučivati, ali vidjet ćemo što će se događati." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!