Košarka

Boston 'razbio' Dallas, osvojio svoj 18. NBA naslov i ponovno postao najuspješnija franšiza lige!

Mario Borko • utorak, 18.06.2024.
Boston 'razbio' Dallas, osvojio svoj 18. NBA naslov i ponovno postao najuspješnija franšiza lige!
Foto: EPA

Boston Celticsi su noćas petoj utakmici velikog NBA finala dovršili posao protiv Dallas Mavericksa i tako osvojili svoj 18. naslov u povijesti. Jaylen Brown proglašen je za MVP-a finala, a Kelti su prestigli Lakerse i ponovno postali najuspješnija franšiza lige...

Najbolja momčad regularnog dijela opravdala je taj status u doigravanju i nakon 16 godina vratila NBA prsten u Boston. Celticsi su noćas u petoj utakmici velikog NBA finala sa 106:88 nadigrali Dallas Maverickse i zaključili seriju s ukupnih 4:1.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kelti nisu dozvolili nikakvog iznenađenje i nakon teškog poraza u prošloj utakmici pokazali su u svom TD Gardenu da su jednostavno bolja ekipa. Ni u jednom trenutku nisu dopustili Dallasu da dođe do vodstva, a već su prvu četvrtinu završili s prednošću od deset razlike (28:18).

Na poluvrijeme se otišlo s 21 razlike (67:46), a ona je u trećoj četvrtini rasla do rekordnih 26 poena. Dallas jednostavno nije imao odgovor i morao je potpisati kapitulaciju. Završilo je 106:88 što je izjednačenje najveće prednosti kojom je Boston slavio u ovom finalu, prva utakmica završila je 107:89.

Jason Tatum odigrao je svoju najbolju utakmicu u finalu, postigao je 31 koš uz 11 asistencija i osam skokova. Ipak, za MVP-a finala proglašen je Jaylen Brown koji je u finalnoj seriji bio na prosjeku 20.8 poena, 5.4 skokova i 5 asistencija. Noćas je ubacio 21 koš uz osam skokova i osam asistencija.

Velikom slavlju pridonijeli su i bekovi. Derrick White postigao je 14 poena uz osam skokova, a Jrue Holiday ostvario je double-double učinak s 15 koševa i 11 skokova.

Kod Dallas je standardno najraspoloženiji bio Luka Dončić s 28 poena, 12 skokova i pet asistencija. Kyrie Irving imao je skromnu šutersku večer, a svojih 15 poena dodao je devet asistencija.

Celticsi su osvojili svoj 18. NBA naslov u povijesti, prvi nakon 16 godina i dva poraza u finalima u tom razdoblju. Najveći rivali Los Angeles Lakersi ostali su na 17. i navijači Kelta ponovno mogu s ponosom isticati da su najuspješnija franšiza u ligi.

Joe Mazzulla postao je najmlađi trener nakon Billa Russella koji je osvojio NBA naslov. Russellu je to za rukom pošlo 1968. u ulozi trenera i igrača, a Mazzulla je s 35 godina stigao do prvog prstena u svojoj drugoj sezoni u ulozi glavnog trenera. test

NBA finale, peta utakmica:
Boston Celtics – Dallas Mavericks 106:88 (4-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!