Nogomet

Gruzija debitira na velikom natjecanju, a Turska unatoč lošoj formi ima velike ambicije

Mario Borko • utorak, 18.06.2024.
Gruzija debitira na velikom natjecanju, a Turska unatoč lošoj formi ima velike ambicije
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Danas su na Europskom prvenstvu na rasporedu samo dvije utakmice u skupini F. Od 18:00 sastaju se Turska i Gruzija. Turci na turnir dolaze s velikim ambicijama, ali ne baš u najboljoj formi, a Gruzijci su svoj najveći uspjeh već postigli i sve dalje bit će bonus...

Kada večeras od 18 sati na teren istrči reprezentacija Gruzije, ostat će još 19 europskih reprezentacija koja čekaju na svoj prvi nastup na Euru. Gruzijci će večeras prvi puta nastupiti na nekom velikom natjecanju, a protivnik je susjedna Turska koja ima puno više iskustva na velikim natjecanjima.

Igraj na Turska - Gruzija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Turci su svoj šesti nastup na Euru izborili osvojivši kvalifikacijsku skupinu u kojoj je bila smještena Hrvatska. Vincenzo Montella sjeo je na klupu na sredini kvalifikacija i sa sedam bodova u tri utakmice osigurao plasman s prvog mjesta. U studenom je u Berlinu s 2:3 poražena Njemačka i vatreni Turci počeli su sanjati nešto veliko.

Na Svjetskom prvenstvu nastupili su dva puta, a posljednji nastup 2002. bio je ujedno i najveći uspjeh u povijesti njihovog nogometa. Treće mjesto i danas je nezaboravno postignuće, a na Euru 2008 Turska je zaustavljena od Nijemaca u polufinalu. Nakon toga više nije uspjela proći grupu, a u ovaj turnir starta nakon pet utakmica bez pobjede.

Montellin sjajni start potpuno je zaboravljen u ožujku kad je prvo izgubio od Mađarske 1:0, a onda je sa 6:1 potopljen od Austrije. Često ishitreni Turci ipak su ga ostavili na klupi, a remi protiv Italije na početku priprema za Euro dao je malo mira. Ipak, poraz od Poljske pred turnir nije dobra najava, ali Turci vjeruju da će se sve promijeniti protiv Gruzije.

U Njemačkoj živi velik broj Turaka i podrška s tribina bit će ogromna. Iako bi to fanatičnim Turcima trebalo dati dodatnu snagu, lako je moguće da će izgorjeti pod pritiskom.

Gruzijci u sjajnom raspoloženju očekuju svoj prvi nastup na velikom natjecanju. Do njega je moglo doći i prije tri godine, ali tada se u play-offu ispriječila Sjeverna Makedonija. Ovoga puta sreća je bila na njihovoj strani i nakon jedanaesteraca su uspjeli izbaciti Grčku i osigurati nastup na Euru.

Gruzija je bila u skupini sa Španjolskom, Škotskom, Norveškom i Ciprom i uspjela je osvojiti samo osam bodova. Ipak, odlični rezultati u Ligi nacija doveli su je u dodatne kvalifikacije koje su uspješno apsolvirane. Willy Sagnol više od tri godine radi s reprezentacijom i postiže povijesne rezultate.

Nova generacija predvođena Hvičom Kvarachelijom na turnir dolazi bez velikih očekivanja, ali s puno vjere. Samopouzdanje je dodatno podignuto pobjedom protiv Crne Gore u prijateljskoj utakmici, a Turska na startu je idealna prilika da u državi s manje od četiri milijuna stanovnika zavlada potpuno ludilo.

Što su rekli

Willy Sagnol, izbornik Gruzije: "Pred nama je vrlo teška utakmica. Trebat ćemo biti strpljivi, ne smijemo olako gubiti lopte u organizaciji igre i moramo strpljivo čekati naše prilike za napad. Imam veliko poštovanje prema Turskoj. Na nama je da budemo prava momčad jer imamo veliku odgovornost predstaviti ovu posebnu državu u najboljem svijetlu."

Vincenzo Montella, izbornik Turske: "Već smo doživjeli ogromnu podršku kad smo nedavno igrali prijateljsku susret u Njemačkoj. Za nas je to velika odgovornost. Ne želimo razočarati turski narod, sve ljude ovdje i u domovini. Zato ćemo se s ponosom boriti za ovu zastavu do samog kraja. Nismo pobijedili u Njemačkoj 72 godine, nikada nismo porazili Hrvatsku, sve smo to nedavno uspjeli postići i vjerujem da je ovo godina kad ćemo srušiti sve barijere."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park (Westfalen), 18:00

Sudac: Facundo Tello (Argentina)

Prošli dvoboj

Posljednji ogled ovih dviju reprezentacija zbio se prije 12 godina. U prijateljskom susretu slavila je Turska s 3:1. Do sad su se Turci i Gruzijci sastajali pet puta, Turska ima tri pobjede, Gruzija jednu, a jedan je susret u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. završio 1:1.

Prognoza

Teško je predviđati rezultat jer je Turska daleko od idealne forme, ali svejedno bi trebala opravdati status favorita i tijesno slaviti. test

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska3:1Gruzija
Portugal2:1Češka
1Portugal 25:1+46
2Turska 23:4-13
3Češka 22:3-11
4Gruzija 22:4-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska3:1Gruzija
Portugal2:1Češka
1Portugal 25:1+46
2Turska 23:4-13
3Češka 22:3-11
4Gruzija 22:4-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!