Nogomet

Na današnji dan: Blijeda partija protiv Čeha i bolan poraz od Španjolaca

Mario Borko • utorak, 18.06.2024.
Na današnji dan: Blijeda partija protiv Čeha i bolan poraz od Španjolaca
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija će u akciju 19. lipnja, a oni praznovjerni bit će zadovoljno što to nije danas (18.). Vatreni su na današnji datum odigrali dvije utakmice na europskim prvenstvima, a u njima nisu uspjeli pobijediti...

Europsko prvenstvo u pravilu kreće u lipnju, nekad prije, a nekad kasnije. Ono 2012. u Poljskoj i Ukrajini startalo je ranije pa je hrvatska reprezentacija 18. lipnja igrala utakmicu trećeg kola protiv Španjolske, a prije tri godine u Škotskoj su u drugom kolu protivnici bili Česi.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Wolfgang Stark i Ivan Rakitić

Hrvatska je ovo Europsko prvenstvo otvorila teškim porazom od Španjolske 3:0, a ono 2012. je zaključila 18. lipnja minimalnim porazom od 1:0. Obje reprezentacije su u treće kolo ušle s po četiri boda, ali Španjolcima je za prolaz bio dovoljan i remi 0:0. Vatreni su, isto kao i Furija, pobijedili Irsku i remizirali s Talijanima, ali su zbog gol razlike morali tražiti pobjedu ili remi s golovima u slučaju da Italija pobijedi Irsku, što je i učinila.

Bilo je to vrlo teško s obzirom na to da je Španjolska u tom trenutku bila aktualni prvak svijeta i Europe, a Tiki-taka je bila na svom vrhuncu. Izabranici Slavena Bilića suprotstavili su se Španjolcima konzervativnom postavkom, ali uspješno su anulirali napadačke kvalitete koje su oni u tom trenutku posjedovali.

Vatreni su rasli kako je utakmica odmicala, bili su sve hrabriji u kontranapadima i bliži golu. Promašaj glavom Ivana Rakitića iz 59. minute, nakon sjajnog solo prodora Luke Modrića i danas se pamti. Isto tako pamte se i dvije sudačke odluke koje su otišle na stranu Španjolaca.

Sergio Ramos je otvoreni džonom, već u prvom dijelu, startao na stopalo Marija Mandžukića. Wolfgang Stark procijenio je da je branič Real Madrida odnio loptu i dosudio je kornera. U drugom dijelu Gerard Pique gotovo je skinuo dres Vedranu Ćorluki u skoku nakon kornera, ali Nijemac je ostao nijem.

Hrvatska se morala otvoriti, a Furija je to u svom stilu kaznila u 88. minuti. Andres Iniesta nesebično je asistirao Jesusu Navasu koji je lako pospremio loptu u mrežu Stipe Pletikose koji je u toj utakmici skupio sedam obrana.

Hrvatska je otišla kući, a Španjolci ponovno do kraja, do svog trećeg naslova prvaka Europe. U finalu su s 4:0 razbili Italiju, a da su to napravili u grupi, Vatreni bi sigurno izborili drugi krug.

Blijeda Hrvatska i neuspjeli eksperiment

Na prošlom Euru protivnik je 18. lipnja bila Češka. Atmosfera oko reprezentacije nije bila idealna. Korona uvjeti, prazni stadioni, razne promjene i puno nezadovoljnih igrača odrazili su se na rezultat. Minimalni poraz od Engleske na Wembleyu nije bio tragedija, ali nakon prvog poluvremena u Glasgowu, Hrvatska je izgledala neprepoznatljivo.

Zlatko Dalić se u toj utakmici odlučio improvizirati. Ivana Perišića preselio je na desnu stranu kako bi otvorio prostor za Josipa Brekala na lijevoj, a Ante Rebić je, bez obzira na blijedu partiju protiv Engleza, ponovno krenuo u vrhu napada. Češka je bila opasnija, a do vodstva je stigla u 37. minuti.

Slika 1 od 1.
Foto: Pixsell

Dejan Lovren odnio je loptu glavom nakon ubačaja, ali je laktom nehotice zahvatio Patricka Schicka. Carlos Del Cerro Grande nije ništa dosudio, ali javio se VAR koji je pozvao Španjolca da preispita svoju odluku, a on je pokazao na 11 metara. Schick je bio precizan, a Dalić je na poluvremenu napravio dvije promjene.

Luka Ivanušec ušao je na desno krilu, a Bruno Petković dobio je priliku u vrhu napada. Ključan je bio potez prebacivanja Perišića na lijevu stranu, a on je to potvrdio u samo dvije minute. Andrej Kramarić ga je odlično proigrao, a Perišić je u svom stilu neobranjivo zabio za 1:1.

Blijeda Hrvatska do kraja je čuvala taj bod u nadi da će u posljednjem kolu protiv domaćina Škotske prekinuti crnu niz i pobjedom osigurati osminu finala. Utakmica s Češkom završila je 1:1, Škotska je poražena s 3:1, a u nokaut fazi se ponovno ispriječila Španjolska. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!