Nogomet

Hrvatska nikada nije izgubila drugu utakmicu na turniru, ali prije Albanije mnogo je upitnika

Mario Borko • srijeda, 19.06.2024.
Hrvatska nikada nije izgubila drugu utakmicu na turniru, ali prije Albanije mnogo je upitnika
Foto: Damir Senčar/HINA

Hrvatska nogometna reprezentacija danas će od 15:00 u Hamburgu protiv Albanije odigrati drugo kolo skupine B na Europskom prvenstvu. Vatreni su uzdrmani nakon teškog poraza na startu od Španjolske, a Albanci su pružili dobar otpor Italiji i nadaju se da preko Hrvatske mogu do drugog kruga...

U najavi druge utakmice hrvatske reprezentacije na velik natjecanjima uvijek se ističe podatak o neporaženosti. Niz sada iznosi 12 utakmica, a Vatreni u njima imaju sedam pobjeda i pet remija. Ipak, uoči susreta s Albanijom situacija nije idealna, težak poraz od Španjolaca u prvom kolu od 3:0 ostavio je traga i veliko je pitanje u kakvom će se izdanju hrvatski nogometaši pojaviti danas.

Igraj na Hrvatska - Albanija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prije odlaska na prvenstvo vladao je velik optimizam. Hrvatska je na prošlom Svjetskom prvenstvu osvojila broncu, igrala je finale Lige nacija, kvalifikacijsku skupinu je prošla na svoj uobičajen način, a pripremne utakmice, posebno ona protiv Portugala, ukazivale su na to da su Vatreni organizirana ekipa u dobroj formi.

Oko 50 tisuća Hrvata pohodilo je Olimpijski stadion u Berlinu protiv, po broju stanovnika, 12 puta veće Španjolske čiji su navijači ostali u velikoj manjini. Energija s tribina nije se uspjela prenijeti na teren, Vatreni su izgledali blijedo i semafor je već na poluvremenu pokazivao 3:0.

Hrvatska je imala svoje prilike, imala je nekoliko situacija u kojima je mogla zakomplicirati susret i vratiti se u utakmicu, a na kraju se kao najvažniji detalj poraza pokazao promašeni jedanaesterac Brune Petkovića 15 minuta prije kraja. Dojam je da je napadač Dinama mogao zabiti gol, ali je odlučio iznuditi kazneni udarac i potencijalni crveni karton. Na kraju je sam preuzeo odgovornost, promašio i tako postao tema broj jedan u domovini.

Ulje na vatru dodao je i izbornik Zlatko Dalić sa svojom pomalo nepromišljenom izjavom, a u procesu gašenja požara pozivao je na mir i zajedništvo. Da nije bilo te situacije puno bi se više pričalo o taktičkim promašajima i tehničkim greškama koje se na ovakvoj razini ne praštaju.

Izbornik se osim porazom i “aferom penal“ doveo u nezavidnu situaciju, a na ekipu od koje se očekuju velike stvari nadvio je veo sumnje. Promjene su najavljene i njih će biti, a čini se da će upravo Petković predvoditi napad umjesto Ante Budimira. Napadač Dinama je karakteran igrač, ali vidjet ćemo hoće li medijska pompa na njega djelovati pozitivno ili negativno.

Joško Gvardiol trebao bi se vratit na mjesto središnjeg braniča, a Marin Pongračić će preseliti na klupu. Dalić će tako nakon samo jednog poraza odustati od svog plana, a na lijevom beku zaigrat će Ivan Perišić. Veliko je pitanje u kakvoj je formi i fizičkoj spremi najbolji hrvatski strijelac na velikim natjecanjima, ali izbornik će se u biti ili ne biti utakmici osloniti na najiskusnije.

Baš zato bi u momčadi trebao ostati i Marcelo Brozović, što znači da će u odnosu na prvu utakmicu biti samo dvije kadrovske promjene, ali one će itekako utjecati na način igre. Hrvatska bi trebala krenuti napadački i od samog starta pokazati razliku u kvaliteti, ali ne bi začudio ni oprezan početak.

Dalić je nakon poraza od Engleske na prošlom Euru napravio veliki eksperiment za drugu utakmicu protiv Češke i na kraju se izmjenama na poluvremenu spasio poraza. Hrvatska je uzdrmana, ali već je mnogo puta dokazala da u takvim situacijama postaje još jača. Vidjet ćemo hoće li tako biti i ovaj put.

Albanci su s druge strane u turnir krenuli bajkovito. Postigli su najbrži pogodak na europskim prvenstvima, Nedim Bajrami savladao je Gianluigija Donnarummu nakon samo 23. sekunde igre. Talijani su preko Alessandra Bastonija i Nicola Barelle brzo preokrenuli, imali su nekoliko prilika riješiti pitanje pobjednika i ranije, ali na kraju je ostalo 2:1.

Rey Manaj mogao je u posljednjim minutama donijeti bod Albaniji, ali je promašio je iz vrlo obećavajuće situacije. Albanci su imali jako malo prilika i mali posjed lopte, a svoju su šansu čekali iz kontranapada. Ne zaboravimo da su Albanci osvojili svoju kvalifikacijsku skupini i da su tamo pobijedili Poljsku i Češku.

Ovo je drugi nastup na velikom natjecanju za Albance, prije osam godina na Euru su ostvarili jednu pobjedu i upisali dva poraza. Izbornik Sylvinho preferira igru s četvoricom u zadnjoj liniji, a napadu se oslanja na svoje brze krilne igrače. Albanija je u kvalifikacijama zabila nekoliko impresivnih golova s distance, koji krase i ovaj Euro i Dominik Livaković će morati biti na dodatnom oprezu.

Većina igrača igra u ligama petice, a najveću prijetnju u napadu predstavljat će Armando Broja. Mogao bi od prve minute krenuti i Dinamov Arber Hoxha, a posebnu pažnju treba obratiti na Jasira Asanija.

Albanija je autsajder, nedavno je izgubila od Švedske i Čilea, a u kvalifikacijama je remizirala s Moldavijom i Farskim otocima. Sve će ovisiti o Vatrenima, ali oni će morati biti u svom najboljem izdanju.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Albanija nije suparnik kvalitete kao Španjolska, ali zaslužuje veliki respekt. Motivirani su i organizirani, moramo biti strpljivi i oprezni. Znamo da nam je cilj pobjeda, bit ćemo ofenzivni, želimo biti bolji. I protiv Španjolske smo imali posjed, imali više šansi, ali sad moramo biti još bolji. Bit će promjena u sastavu, to ćemo još odlučiti. Strpljenje, ne smijemo gubiti glavu i koncentraciju. Moramo biti živi do kraja, bilo bi lijepo da otvorimo na najbolji način, ali nijednom ne smijemo izgubiti glavu i srljati. Moramo svojom kvalitetom i igrom doći do toga, nama igra matematički i bod, ali želimo pobjedu."

Sylvinho, izbornik Albanije: "Ispred nas je važna utakmica, grupa je vrlo teška, igramo protiv velikih momčadi, protiv njih možemo učiti. Nema ovdje pregovora, igrat ćemo najbolje što možemo. Zadovoljstvo je igrati protiv velikih momčadi koje igraju na tehnički visokoj razini. Hrvatska je izgubila s 0:3, ali imala je dobre prilike, veći posjed, stvarali su velike probleme Španjolskoj koja je jako dobra momčad. U tri minute primili su dva gola, potom i trećeg nakon čega se jako teško vratiti. Hrvatska je tehnički jako napredna i jako kvalitetna."

Mjesto, vrijeme, sudac

Hamburg, Volksparkstadion, 15:00

Sudac: Francois Letexier (Francuska)

Prošli dvoboj

Albanija i Hrvatska se do sad još nikada nisu susrele. Nakon današnje utakmice Vatrenima će preostati još samo tri europske reprezentacije s kojima nisu igrali, a to su: Crna Gora, Luksemburg i Farski otoci.

Prognoza

Hrvatska je veliki favorit, ali svi su ishodi mogući. Neka se ponovi utakmica protiv Kanade. test

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska2:2Albanija
Španjolska1:0Italija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska2:2Albanija
Španjolska1:0Italija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!