Nogomet

Njemačka želi osigurati drugi krug, ali Mađarsku nije pobijedila tri utakmice zaredom

Mario Borko • srijeda, 19.06.2024.
Njemačka želi osigurati drugi krug, ali Mađarsku nije pobijedila tri utakmice zaredom
Foto: EPA

Večeras od 18:00 na rasporedu je prva utakmica drugog kola u skupini A. U Stuttgartu se sastaju Njemačka i Mađarska. Nijemci su puni samopouzdanja nakon što su Škotskoj “utrpali pet komada“, a za Mađare bi eventualni poraz mogao značiti kraj na turniru...

Nakon tri velika natjecanja, od kojih su dva igrana na novoizgrađenim stadionima, a jedno gotovo bez gledatelja, nogomet se vratio tamo gdje korijenski pripada. Prvenstvo je zasad spektakularno, a Njemačka kao domaćin ima ogromne ambicije i nakon deset godina ponovno želi otići do kraja. Nijemce večeras čeka druga prepreka na turniru, Mađarska, a nju nisu pobijedili u tri utakmice zaredom.

Igraj na Njemačka - Mađarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nijemci su prije početka turnira bili sumnjičavi oko svoje reprezentacije. Ispadanje u skupini na posljednja dva svjetska prvenstva i samo šest pobjeda u 15 pripremnih utakmica nisu nešto na što su navijači Elfa naviknuti. Ipak, Julian Nagelsmann je posložio momčad, vratio se Toni Kroos i Njemačka je u prvom kolu “razbila“ Škotsku s 5:1.

Euforija ne može zaobići ni hladne Nijemce, ali utakmica protiv Mađarske dat će puno jasniju sliku o tome kakvi su dometi ove reprezentacije. Pet različitih igrača upisalo se u strijelce protiv Škota, samopouzdanje je podignuto, ali Mađari su posljednja dva gostovanja u Njemačkoj ostali neporaženi.

U Ligi nacija su slavili s 0:1, a na prošlom Euru, u utakmici igranoj u Münchenu, Njemačka se spasila poraza u posljednjim minutama.

Nagelsmann se protiv Škota u vrhu napada odlučio za Kaia Havertza, a Florianu Wirtzu i Jamalu Musiali dao je potpunu slobodu što je bio pun pogodak. Čini se da je Maximilian Mittelstadt riješio problem lijevog beka, a opcije s klupe su Niclas Füllkrug i Leroy Sane.

Njemačka bi i s bodom praktički osigurala plasman u idući krug, ali Elf u svakoj utakmici ide na pobjedu i tako će biti i ovdje.

Mađari su s druge strane itekako potreseni. Mnogi su ih vidjeli kao reprezentaciju koja bi mogla iznenaditi, a i oni su sami od sebe imali ogromna očekivanja. Ipak, Švicarska ih je u prvom kolu grubo spustila na zemlju i sada Mađarskoj preostaje da se vadi protiv domaćina Nijemaca.

Mađarska je u Ligi A Lige nacija završila druga ispred Njemačke i Engleske, kvalifikacijsku skupinu prošla je neokrznuta, a jedini poraz u više od godinu i pol dala nanijela joj je Irska uoči Eura. Ta je utakmica upalila crveni alarma, ali on je vrlo brzo ugašen dominantnom predstavom protiv Izraela.

Protiv Švicaraca, Mađari su mogli možda i doći do boda iako to ne bi bio realan odraz snaga na terenu, a na kraju je završilo 3:1 za Švicarsku. Dominik Szoboszlai odigrao je još jednu sjajnu utakmicu u nacionalnom dresu, ali za prolazak skupine trebat će pomoć i ostalih suigrača, ponajprije onih u obrani.

Veliki hendikep za ekipu Marca Rossija predstavlja i negativna gol razlika od minus dva, tako da je za očekivati da će se Mađari protiv Njemačke postaviti vrlo konzervativno s ciljem da ne prime gol i po mogućnosti izvuku bod koji bi ih u slučaju pobjede protiv Škotske u posljednjem kolu vodio dalje.

Osim spomenutog remija i pobjede u Njemačkoj, Mađari su protiv istog protivnika ostali neporaženi i kod kuće. U Budimpešti je završilo 1:1, a u tom susretu bili su bliži pobjedi.

Što su rekli

Julian Nagelsmann, izbornik Njemačke: "Mađarska je na sličnoj razini kao i Škotska i sve će ovisiti o tome kako će mi igrati. Mađari su pod puno većim pritiskom jer su izgubili prvu utakmicu. Bit će sigurno puno agresivniji nego protiv Švicarske jer znaju da ih eventualni poraz vrlo vjerojatno izbacuje s turnira. Analizirali smo njihovu igru i znamo kako ćemo im se suprotstaviti. Jedino što je važno je pobijediti utakmicu."

Marco Rossi, izbornik Mađarske: "Želimo pokazati naše pravo lice. To ne mora značiti da ćemo pobijediti ili čak izvući neriješeno nego da ćemo se boriti za svaku loptu. Na kraju utakmice želimo napustiti teren tako da se međusobno možemo pogledati u oči i reći da smo dali sve od sebe."

Mjesto, vrijeme, sudac

Stuttgart, MHP Arena, 18:00

Sudac: Danny Desmond Makkelie (Nizozemska)

Prošli dvoboj

Njemačka i Mađarska do sad su odigrale čak 37 međusobnih utakmica. Iznenađujuće Nijemci imaju samo jednu pobjedu više od Mađara. Elf je slavio 13 puta, a 12 puta je završavalo neriješeno.

U natjecateljskim utakmicama Mađari su uspješniji. Na Olimpijskim igrama 1912. slavili su s 3:1, na Svjetskom prvenstvu 1954. nanijeli su Nijemcima težak 8:3 poraz u grupi, ali su im se oni osvetili u finalu i s pobjedom 3:2 postali svjetski prvaci.

Na idući natjecateljski susret čekalo se 65 godina, a u spomenutoj utakmici na Allianz Areni završilo je 2:2. U Ligi nacija Mađarska je u Leipzigu slavila s 0:1, a u Budimpešti je bilo 1:1.

Prognoza

Nije realno za očekivati da Mađarska i treću utakmicu u nizu ostane neporažena u Njemačkoj. Nijemci su u naletu i trebali bi pobijediti bez većih problema. test

FOTO:EPA/MARTIN DIVISEK

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka2:0Mađarska
Škotska1:1Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka2:0Mađarska
Škotska1:1Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!