Nogomet

Na današnji dan: Ćiro je izabrao Nijemce, a Albanija je ostvarila svoju jedinu pobjedu na Euru

Mario Borko • srijeda, 19.06.2024.
Na današnji dan: Ćiro je izabrao Nijemce, a Albanija je ostvarila svoju jedinu pobjedu na Euru
Foto: FaH

Hrvatska danas igra drugu utakmicu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, a uz 19. lipnja ju na Eurima ne vežu baš tako lijepa sjećanja. Vatreni su 1996. poraženi od Portugala, a za Albance taj datum ima poseban značaj u njihovoj povijesti...

Danas će Hrvatska i Albanija prvi puta u povijesti međusobno odmjeriti snage. Bit će to ni manje ni više nego na Europskom prvenstvu, a utakmica teško da može biti od većeg značaja. Hrvatska je u prvom kolu izgubila od Španjolske, a Albanija od Italije i gubitniku ovom ogledu vrlo vjerojatno će se oprostiti od drugog kruga.

Igraj na Hrvatska - Albanija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

19. lipnja 1996. godine, Vatreni su na Europskom prvenstvu u Engleskoj igrali utakmicu trećeg kola skupine D. Protivnik je bio Portugal, a obje reprezentacije uoči posljednjeg su kola već osigurale nastup u četvrtfinalu. Miroslav "Ćiro" Blažević odlučio je na teren izvesti kombiniranu postavu i nije pogodio.

Od igrača koji su startali u 3:0 pobjedi nad Danskom, u prvih 11 su svoje mjesto našli samo Slaven Bilić, Robert Jarni, Robert Prosinečki i Goran Vlaović. U vrhu napada bio je Igor Pamić u vezi Nikola Jurčević i Mladen Mladenović, a u obrambenom dijelu priliku su dobili Dario Šimić, Dubravko Pavličić i Zvonimir Soldo.

Marijan Mrmić bio je na golu i ta utakmica mu sigurno nije ostala u lijepom sjećanju. Luis Figo savladao ga je već u četvrtoj minut, a Joao Pinto je u 33. udvostručio prednost. Kad je “vrag odnio šalu“, Ćiro je odmah na startu drugog dijela u igru ubacio Davora Šukera, Aljošu Asanovića i Zvonimira Bobana, ali bilo je prekasno.

Domingos Paciencia potvrdio je pobjedu Portugala u 82. minuti, a Vatreni su četvrtfinalu poraženi od kasnijih prvaka Europe, Nijemaca.

Za Albaniju je ovo tek drugi nastup na nekom velikom natjecanju, a utakmica protiv Hrvatske bit će joj peta na Euru. Prije osam godina u Francuskoj, Albanci su stigli kao potpuni autsajderi, a na kraju su im za prolaz u drugi krug nedostajala samo dva gola.

19. lipnja igrali su treću utakmicu skupine A protiv Rumunjske, a prije toga su s 1:0 poraženi od Švicarske i s 2:0 od Francuske. Švicarci su rano načeli Albance, a dodatno im je olakšao posao crveni karton u prvom dijelu. Francuzi su Albaniju srušili tek u sudačkoj nadoknadi pa su Albanci u susret protiv Rumunja ušli s dva poraza i 0-3 gol razlikom.

Rumunjska bi u slučaju pobjede prošla u osminu finala, ali Albanija je pogotkom Armanda Sadikua iz 43. minute slavila s 1:0. Albanci su imali nekoliko prilika do kraja i možda su mogli doći do potrebna tri gola prednosti, ali i sama premijerna pobjeda na velikom natjecanju bila je dovoljno velika.

19. lipnja spojio je Hrvatsku i Albaniju, a nadajmo se da će Vatreni isprati gorak okus iz Engleske i da Portugal više neće biti prva asocijacija na taj datum. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!